Π.Νεοκλέους:«Μόνο γενική πληροφόρηση είχα για την υπόθεση της Providencia»

 

Με υποβολές περί συνεννόησης και συμφωνίας με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους με σκοπό την καταδολίευση της τράπεζας Κύπρου και εκτροπή της δικαιοσύνης, image735-7.aspxτις οποίες και απέρριψε, ολοκληρώθηκε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η αντεξέταση του δικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Ηλία Στεφάνου.

Ο κ. Νεοκλέους είναι ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου, του δικηγόρου Ανδρέα Κυπρίζογλου και του δικηγορικού γραφείου “Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ”.

Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε, μεταξύ άλλων, στον κατηγορούμενο ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα (email) που ο ίδιος έστειλε στη Σονια Παπαλεοντίου στις 23/10/13, σε σχέση με την αγωγή συμψηφισμού του κ. Ερωτοκρίτου, όσο και τα άλλα emails της επίδικης περιόδου, είχαν κατασκευαστεί εκ των υστέρων και πως ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί η γνησιότητα τους είναι να γίνει επιστημονική εξέταση και να προσκομιστεί επιστημονική μαρτυρία στο δικαστήριο.

Ο κ. Νεοκλέους εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με την υποβολή του κ. Στεφάνου και ανέφερε ότι τα εν λόγω emails εξασφαλίστηκαν και κατατέθηκαν στο δικαστήριο μετά από οδηγίες του δικηγόρου του Αλέκου Μαρκίδη, μετά την έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης για το εκ πρώτης όψεως στάδιο στην παρούσα υπόθεση. “Αυτά βρήκαμε και αυτά φέραμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοκλέους.

Ο κ. Στεφάνου επέμεινε ότι εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν αυτά τα emails και μόνο με επιστημονική μαρτυρία μπορεί να αποδειχθεί η γνησιότητα τους. “Διαφωνώ απόλυτα και πραγματικά λυπούμαι με την υποβολή του κ. Στεφάνου” ήταν η απάντηση του κ. Νεοκλέους.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής υπέβαλε στον κ. Νεοκλέους ότι η κα. Παπαλεοντίου “δεν είχε καμία ιδέα για το email που στάληκε στις 23/10/13 γιατί ακριβώς δεν της το προωθήσατε” με τον κ. Νεοκλέους να εκφράζει τη διαφωνία του και τη θέση ότι η κα. Παπαλεοντίου δεν τον είχε ενημερώσει για αυτό το email πριν από την έκδοση της απόφασης του Κακουργιοδικείου για το εκ πρώτης όψεως.

Ο κ. Νεοκλέους είπε, επίσης, ότι η κα. Παπαλεοντίου δεν τον είχε ενημερώσει, ως λογικά όφειλε να πράξει, όπως είπε για την έκδοση της απόφαση στην αγωγή του κ. Ερωτοκρίτου.

Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι δεν ήταν σκοπός του ιδίου ούτε και του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους να καταχωρήσουν σημείωμα εμφάνισης στην υπόθεσης της αγωγής του Ρ. Ερωτοκρίτου. “Διαφωνώ απόλυτα και το γεγονός είναι ότι η εκδοθείσα ερήμην απόφαση παραμερίστηκε μετά από ακρόαση που εγώ ήμουν παρών και εγώ έκαμα”, ήταν η απάντηση του κ. Νεοκλέους.

Ο κ. Στεφάνου του υπέβαλε ότι “γνώριζε πολύ καλά” ότι θα του επιδίδετο προσωπικά το κλητήριο εντάλματος της αγωγής συμψηφισμού του Ρ. Ερωτοκρίτου από το δικηγορικού γραφειο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και συγκεκριμένα από τον κατηγορούμενο Ανδρέα Κυπρίζογλου και ότι ήταν “σε πλήρη συνεννόηση για την προσωπική παραλαβή του” με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου και τον Ανδρέα Κυπρίζογλου.

Του υπέβαλε επίσης όταν του επιδόθηκε το κλητήριο “το κράτησε και δεν το έδωσε για να καταχωρηθεί σημείωμα εμφάνισης στην υπόθεση” και πως “η εξωθεσμική παραλαβή του του κλητηρίου έγινε στα πλαίσια προηγηθείσας συμφωνίας με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους”.

Η συμφωνία, όπως του υπέβαλε, προέβλεπε ότι δεν θα καταχωρούσατε σημείωμα εμφάνισης, ώστε οι κατηγορούμενοι Ρ. Ερωτοκρίτου και Α. Κυπρίζογλου να προχωρήσουν σε αίτηση για έκδοση ερήμην απόφασης υπέρ του Ρικκου Ερωτοκρίτου.

“Μετά που το δικαστήριο σας χάλασε τα σχέδια και δεν εξέδωσε απόφαση – διότι θεώρησε ότι δεν έγινε σωστά η επίδοση του κλητηρίου – και πάλι στα πλαίσια της ίδιας συμφωνίας με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, και παρόλο που ενημερωθήκατε για την νομότυπη πλέον επίδοση του κλητηρίου, παραλείψετε και φροντίσετε όπως το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους μην καταχωρήσει σημείωμα εμφάνισης τον Οκτώβριο του 2013” είπε ο κ. Στεφάνου. Και πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία για τη μη εμφάνιση του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους έγινε με σκοπό “την καταδολίευση της τράπεζας Κύπρου και εκτροπή της δικαιοσύνης”.

Η συμφωνία για μη εμφάνιση του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους, όπως είπε, έγινε στα πλαίσια μιας ευρύτερης συμφωνίας με σκοπό την έκδοση ερήμην απόφασης “με αντάλλαγμα ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου να δώσει οδηγίες για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των Ρώσων αντιδίκων του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους στην υπόθεση Providencia”.

Του υπέβαλε, επίσης, ότι είχε πολύ καλή γνώση των ενεργειών του Ανδρέα Νεοκλέους και των δικηγόρων της εταιρείας, όπως η Μαρία Κυριακού για την άσκηση ποινικής δίωξης στην υπόθεση τη Providencia.

Ο κ. Νεοκλέους διαφώνησε με όλες τις υποβολές και επανέλαβε ότι είναι ο ίδιος που έκαμε την αίτηση παραμερισμού της ερήμην απόφασης “και αυτό είναι γεγονός”, όπως είπε.

Είπε επίσης ότι μόνο γενική πληροφόρηση είχε για την υπόθεση της Providencia και τίποτε άλλο.

Η διαδικασία της απολογίας του κ. Νεοκλέους αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη δικάσιμο που είναι ορισμένη για τις 30 Ιουνίου, στις 9 το πρωί, κατά την οποία ο συνήγορος υπεράσπισης του άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο της άσκησης του δικαιώματος της κλήτευσης μαρτύρων υπεράσπισης του πελάτη του.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 3/3/2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των τεσσάρων κατηγορουμένων και τους κάλεσε σε απολογία.

Μετά και την ολοκλήρωση της απολογίας του κ. Νεοκλέους, οι διάδικοι θα προβούν στις τελικές τους αγορεύσεις και το Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση του στην υπόθεση, η οποία άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για την υπόθεση, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.

Οι Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων και των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.

Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε τον κ. Ερωτοκρίτου από την κατηγορία της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.