Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με ενδιάμεση απόφασή του, ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο νομικού ερωτήματος που αφορά στην εγκυρότητα της κανονιστικής διοικητικής πράξης (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), πάνω στην οποία εδράζεται η κατηγορία 2 της χειραγώγησης της αγοράς.
Ουσιαστικά το Κακουργιοδικείο επέτρεψε την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμοδότηση αναφορικά με το κατά πόσον δικαιούται και οφείλει να κάνει παρεμπίπτοντα έλεγχο αναφορικά με την εγκυρότητα της εν λόγω ΚΔΠ για λόγους πέραν από αντισυνταγματικότητα και υπέρβαση εξουσίας (ultra vires). Παράλληλα ζητεί από το Ανώτατο, εφόσον απαντήσει θετικά στο πρώτο ερώτημα, να αποφανθεί για το εύρος και τα όρια του παρεμπίπτοντος ελέγχου από το Κακουργιοδικείο.
Σε περίπτωση που καταδειχθεί πως η ΚΔΠ της ΕΚΚ, επί της οποίας εδράζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, πάσχει εγκυρότητας, τότε οι κατηγορούμενοι Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή αθωώνονται εξ ολοκλήρου αφού δεν είχαν κληθεί σε απολογία για άλλες κατηγορίες.
Στην απόφασή του, το Κακουργιοδικείο σημειώνει πως «είναι αντιληπτό ότι διαφορετική αντίκρυση του ζητήματος που αφορά τόσο στη δυνατότητα όσο και στο εύρος του παρεμπίπτοντος ελέγχου από το παρόν Δικαστήριο της ΚΔΠ 206/2011 είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει τη βάση της κατηγορίας 2 στην Έκθεση Αδικήματος της οποίας η εν λόγω οδηγία (η ΚΔΠ) συμπεριλαμβάνεται».
Δεδομένης της κατάληξης του Δικαστηρίου ότι δεν ήταν επιτρεπτός οποιοσδήποτε παρεμπίπτων έλεγχος ως προς την ΚΔΠ 406/2011, δεν εξετάσθηκε οτιδήποτε περαιτέρω ως προς τη νομική βάση και στοιχειοθέτηση της κατηγορίας 2, προσθέτει.
«Υπό αυτά τα δεδομένα κρίνουμε ότι η επίλυση του εγειρόμενου νομικού ζητήματος θα είναι κρίσιμη και καθοριστική για την απόφανση συγκεκριμένης πτυχής της παρούσας υπόθεσης και του αποτελέσματος της αναφορικά με τους κατηγορούμενους», αναφέρεται στην απόφαση την οποία διάβασε η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λένα Δημητριάδου.
Όπως αναφέρει το Κακουργιοδικείο, τυχόν διενέργεια παρεμπίπτοντος ελέγχου και πολύ περισσότερο δε τυχόν κατάληξη ότι η ΚΔΠ 406/2011 «πάσχει ακυρότητας ενδεχομένως να οδηγούσε ακόμη και σε αθώωση όλων από την κατηγορία 2, ενώ των κατηγορουμένων 3,5 και 6 εξ ολοκλήρου, αφού αντιμετωπίζουν μόνο την κατηγορία 2, με παρεπόμενες συνέπειες την εξάλειψη της πιθανότητας κάποιος από αυτούς να καταθέσει ενόρκως και τμήμα της μαρτυρίας του να δύναται να χρησιμοποιηθεί εις βάρος άλλου κατηγορούμενου».
Υπενθυμίζεται πως με βάση την απόφαση του Κακουργιοδικείου στις 27 Απριλίου 2016, και οι έξι κατηγορούμενοι (1. Τράπεζα Κύπρου, 2. Θεόδωρος Αριστοδήμου, 3. Αντρέας Αρτέμη, 4. Ανδρέας Ηλιάδης, 5. Γιάννης Πεχλιβανίδης και 6. Γιάννης Κυπρή) καλούνται σε απολογία για τη 2η κατηγορία, δηλαδή αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.
Η Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Ανδρέας Ηλιάδης καλούνται σε απολογία για τις κατηγορίες 3 και 4 ότι κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012 διέδωσαν πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων. Παράλληλα, ο κ. Αριστοδήμου καλείται σε απολογία και για την 5η κατηγορία, ότι δηλαδή κατά την παροχή πληροφορίας στους μετόχους της Τράπεζας απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της Τράπεζας, ενώ ο κ. Ηλιάδης καλείται σε απολογία και για την 6η κατηγορία που αφορά επίσης απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για το έλλειμμα της Τράπεζας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση ενώ ήταν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της.
H επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου (09:00) για εξέταση των δεδομένων και καθορισμό της συνέχισης της διαδικασίας.