Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και πώς αξιολογούνται από τα κόμματα

Σημαντικές απώλειες μετρούν τα δύο μεγάλα κόμματα καθώς  απώλεσαν με πραγματικά cyprus3ποσοστά χιλιάδες ψηφοφόρους με το ΔΗΣΥ  να μειώνεται στο 19% και το ΑΚΕΛ το 16%.Ως κυβερνών κόμμα ο ΔΗΣΥ  φαίνεται να είναι ο μεγάλος ηττημένος καθώς εμφανίζει το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης Αναστασιάδη   να εισπράττει ένα ηχηρό όχι για τις επιλογές τόσο στην Οικονομία όσο και στο Κυπριακό. Παρά τους διθυράμβους  του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει πρώτο κόμμα η νίκη αυτή θεωρείται πύρρειος καθότι απώλεσε το 4% σχεδόν της δύναμης του (3,7%) και θα δυσκολευτεί να περάσει από τα Βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια και το ξεπούλημα σημαντικών κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Ηχηρά ονοματα στο ΔΗΣΥ  εμειναν εκτός Βουλής όπως Πρ.Προδρόμου, Μιχάλης Σοφοκλέους Μαρία Κυριακού Σωτ.Σαμψών Μαππουρίδης και άλλοι έμειναν εκτός και αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στον πρόεδρο του κόμματος καθότι επικρίνεται ότι προώθησε συγκεκριμένους υποψηφίους .

Σημαντικές απώλειες μετρά και το ΑΚΕΛ και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις σε επίπεδο ηγεσίας  καθότι  τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι  του κόμματος  δεν είναι μόνο η μεγάλη αποχή αλλά και οι επιλογές που έγιναν και  σε σταυρούς προτίμησης. nicosiaΜέλη του Π.Γ. του ΑΚΕΛ όπως Τουμάζος Τσελεπής, Χρ.Χριστοφίδης  και άλλα μέλη της Κ.Ε. του κόμματος απέτυχαν να εκλεγούν.Και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Ακρως αρνητικό ειναι το γεγονός  πως στη νέα Βουλή  εισέρχεται το «αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο ΕΛΑΜ με δύο βουλευτές.Ηδη από χθες βράδυ ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος χαιρέτισε με ενθουσιασμό «την νίκη του αδελφού κόμματος  στην Κύπρο.

Μεγάλος κερδισμένος το ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος απέναντι και στην εσωκομματική αντιπολίτευση, κατάφερε να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα και χωρίς να χάσει έδρες.Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά αλλά και να διεισδύσει σε άλλους χώρους καθότι Καρογιάν Αθ.Κυριακίδου  και άλλοι υπήρχαν πληροφορίες ότι δούλευαν για πριμοδότηση του Συναγερμού.keryneia

Η ΕΔΕΚ χάνοντας δύο έδρες και σημαντικά ποσοστά από τη δύναμη της, μετρά επίσης απώλειες καθότι ο Μ.Σιζόπουλος είχε να αντιμετωπίσει ειδικά στη Λεμεσό και την Αμμόχωστο μια υπόγεια εσωκομματική αντιπολίτευση .

Συμμαχία – Οικολόγοι – Αλληλεγγύη

Η Συμμαχία Πολιτών εξασφάλισε με ποσοστό 6,01% τριπλή κοινοβουλευτική παρουσία στη νέα Βουλή και πλέον εδραιώνεται ως μια σημαντική πολιτική και κοινοβουλευτική δύναμη. Η  Αλληλεγγύη που για πρώτη φορά εμφανίζεταιammohostos σε εκλογές ως νεοσύστατο κόμμα με επίσης τριπλή παρουσία τη νέα Βουλή θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη καθότι εισέρχεται με μια δυναμική στη Βουλή  και με πιθανότητες να αυξήσει τα ποσοστά της .

Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι ανκαι έχουν αυξήσει την κοινοβουλευτική τους παρουσία κατά ένα βουλευτή, με  μια ιστορία 20 περίπου χρόνων και με νεοσύστατα κόμματα να τους προσπερνούν φαίνεται η δυναμική τους να είναι περιορισμένη.

larnaka

 

 

 

 

lemesospaphos1