«Τσιμεντώνεται» η δικτατορία Ερτογάν στην Τουρκία

Ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως “αρχιτέκτονα της φωτισμένης Τουρκίας”

 

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ο νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εξελέγη κατά το σημερινό έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όπου ήταν μοναδικός υποψήφιος και έλαβε το σύνολο των 1.405 έγκυρων ψήφων.newego_LARGE_t_1101_54679864_type13145

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ιστορικός ηγέτης του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την έδωσε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ υποσχέθηκε «ένα νέο σύνταγμα για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο όνομα του Ερντογάν.

Ταυτόχρονα με τον νέο ηγέτη, στο συνέδριο εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου άλλαξαν περίπου τα μισά μέλη. Στο σύνολό της η Επιτροπή αποτελείται από ονόματα εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να δώσει, ίσως και απόψε, στον Γιλντιρίμ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παρότι θεωρητικά την εντολή μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στο συνέδριο, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης στο προεδρικό σύστημα αναφέροντας ότι «στο προσεχές μέλλον και στο πλαίσιο των αναζητήσεων για νέο σύστημα και νέο σύστημα διακυβέρνησης, πιστεύω ότι θα αρθεί το στρεβλό αυτό σύστημα που επηρεάζει αρνητικά το κλίμα μεταξύ του λαού και του προέδρου της δημοκρατίας, του προέδρου της δημοκρατίας και του πολιτικού του προσωπικού».

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο άκουσαν όρθιοι το μήνυμα του Ερντογάν.

Η ομιλία Γιλντιρίμ

Ο Γιλιντιρίμ στην ομιλία του τόνισε ότι η μετάβαση σ’ ένα προεδρικό σύστημα, την οποία ζητάει επίμονα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί “προτεραιότητα” για την Τουρκία.

“Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε κατά προτεραιότητα είναι να περάσουμε απ’ αυτή τη σημερινή ντε φάκο κατάσταση σε μια νόμιμη κατάσταση” αλλάζοντας το Σύνταγμα για να θεσπιστεί ένα προεδρικό καθεστώς, δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

“Ο πρόεδρός μας φέρει την ευθύνη του λαού μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα νέο Σύνταγμα και ένα προεδρικό σύστημα”, πρόσθεσε ο νέος αρχηγός του AKP.

Ο Γιλντιρίμ, 60 ετών και συνοδοιπόρος του Ερντογάν στην πολιτική, έδειξε στην ομιλία του την πίστη του προς τον μέντορά του, χαρακτηρίζοντάς τον “αρχιτέκτονα της φωτισμένης Τουρκίας” και “άνθρωπο του λαού”, υπό τις επανειλημμένες επευφυημίες των μελών του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα αθλητισμού της πρωτεύουσας.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στη “σύγχυση” για τη μεταναστευτική πολιτική της και πως η Τουρκία έχει ανάγκη να ξέρει τι σκέφτεται η ΕΕ γι’ αυτήν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είτε γίνει μέλος της ΕΕ είτε όχι.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των κούρδων ανταρτών μέσα στην Τουρκία και στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή στην κυβερνητική ηγεσία δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

Στον κόσμο της η Μέρκελ 

«Εξυπακούεται πως ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν πηγή ζωηρών ανησυχιών», τονίζει η Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «μεγάλη ανησυχία» που προκαλεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών στην Τουρκία, μία απόφαση που κατά την ίδια θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για το πολιτικό προσωπικό των Κούρδων.
Η καγκελάριος θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η ίδια τονίζει πως με τον Ερντογάν, του οποίου οι πολιτικοί χειρισμοί ανησυχούν όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους, επιδιώκει να συζητήσει «όλα τα σημαντικά ζητήματα».
«Θα θέσουμε ιδίως επί τάπητος τις κριτικές για τις εξελίξεις σε μία χώρα, είτε δημοσίως, είτε και κατ’ ιδίαν», διαβεβαιώνει η Μέρκελ, καθώς πολλοί ψέγουν τους Ευρωπαίους ότι αποδεικνύονται πολύ συγκαταβατικοί απέναντι στην Τουρκία διότι η χώρα τούτη αποτελεί έναν ζωτικό παράγοντα για τη ρύθμιση των προσφυγικών ροών προς την Γηραιά Ήπειρο.
«Παρατηρώ προσεκτικά το πώς η Τουρκία εκπληροί τις δεσμεύσεις της. Προς ώρας τις πληροί κατά τρόπον αξιόπιστο και προφανώς θα αναφερθούμε σε αυτά με τον Τούρκο πρόεδρο», δηλώνει σχετικά η καγκελάριος.
Στη χθεσινή του έκδοση, το περιοδικό Σπίγκελ αναφέρεται στις ανησυχίες των Ευρωπαίων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της πρόσφατης συμφωνίας με την Άγκυρα, που προβλέπει ότι η Τουρκία θα αποστέλλει στην ΕΕ έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε παράτυπο μετανάστη που θα επαναπροωθείται προς αυτήν.
Οι τουρκικές αρχές προκρίνουν ως υποψήφιους για αποστολή στην ΕΕ αρρώστους, ή «χαμηλού μορφωτικού επιπέδου», εμποδίζοντας τα πιο καταρτισμένα άτομα να φύγουν, γράφει το περιοδικό.