Για «ισότητα του τουρκοκυπιακού λαού» κάνουν λόγο Οζγκιουργκιούν και Ντενκτάς

Την ημέρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί την ισότητα του τουρκοκυπριακού “λαού” θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, δήλωσε ο “πρωθυπουργός”, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

South Cyprus - Lefosa, Nicosia South: panorama on North part of the city: Santa Sofia

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν σε συνάντηση με αντιπροσωπεία συνδέσμου της  ΤΜΤ ανέφερε ότι στηρίζουν ως “κυβέρνηση” τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο “πρόεδρος” και θα συνεχίσουν μέχρι τέλους το δίκαιο αγώνα του τ/κ “λαού”. “Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία στη βάση της ισότητας, ευχόμαστε για μια λύση στο τέλος του 2016 αλλά όταν βλέπω τη στάση της ε/κ πλευράς στο τραπέζι, δεν έχω αυτή την ελπίδα”, είπε.
Στις παραμέτρους των ΗΕ, συνέχισε, είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το καθεστώς της διζωνικότητας και των δύο συνιδρυθέντων πολιτειών, μπορεί να υπάρξει συμφωνία και μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως λέει και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στη βάση της ισότητας.
Ο “πρόεδρος του συνδέσμου” ΤΜΤ, Γιλμάζ Μπορά είπε ότι το Κυπριακό διέρχεται από δύσκολη περίοδο, υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους και είπε ότι δεν πιστεύει στις δηλώσεις ότι μπορεί να υπάρξει λύση εντός του 2016.

Τη στήριξη στον Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε και ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “υπουργός” δημοσιονομικών, Σερντάρ Ντεντκτάς. “Υπάρχει μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με ειλικρίνεια στο τραπέζι από κάθε εκλελεγμένο από το λαό πρόεδρο. Εμείς το στηρίζουμε αυτό”. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η στήριξη της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη στάση που θα ακολουθήσει υπέρ ή κατά σε ένα δημοψήφισμα είναι κάτι ξεχωριστό. Για το κείμενο που θα βγει υπεύθυνος, είπε, είναι ο Μουσταφά Ακιντζί και η ομάδα του. “Όταν δημοσιοποιηθεί το κείμενο η ευθύνη πλέον θα είναι δική μας και του λαού μας. Όταν φτάσουμε σε εκείνο το επίπεδο, θα το αξιολογήσουμε”, πρόσθεσε.
Μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή, ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ δεν είναι ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και δεν εκφράζουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους και αντί να βοηθούν την Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας “της δένουν τα χέρια. Αυτή δεν είναι ειλικρινής προσέγγιση”. Υποστήριξε δε ότι η ΕΕ για καμία άλλη χώρα δεν έθεσε προϋποθέσεις.

Για το θέμα του νερού, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι χάθηκε αχρείαστος χρόνος και πρόσθεσε ότι από την Τουρκία θα έρθει και ηλεκτρικό ρεύμα.