Η Ουκρανία νικήτρια με το 1944 με στίχους που στοχοποιούσαν την πρώην Σοβ.Ενωση και τον τότε ηγετη της Ι. Στάλιν
Οπως άλλωστε αναμενόταν οι πολιτικές σκοπιμότητες ήταν ο «νικητής » στον 61ο διαγωνισμό της Eurovision με την Ουκρανία να κόβει το νήμα της «πρωτιάς»
Η 32χρονη τραγουδίστρια που χθες κέρδισε στην Eurovision με το τραγούδι που ερμήνευσε με τίτλο “1944”, ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας.Το τραγούδι αναφέρεται στην μαζική απέλαση από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των Τατάρων της Κριμαίας εκείνη τη χρονιά.
“Όταν φτάνουν ξένοι/Μπαίνουν στα σπίτια σας/Σας σκοτώνουν όλους και λένε/ Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι”, λέει η πρώτη στροφή του τραγουδιού.
Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό λόγω των “πολιτικών” υπαινιγμών του τραγουδιού αυτού, σε αντίθεση με τον κανονισμό της Eurovision που απαγορεύει “τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα”.
Ωστόσο οι υπεύθυνοι της Eurovision έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν “ιστορικό” χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή του.
Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι συμμετοχές της Αυστραλίας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Σουηδίας, σε μια διοργάνωση που είχε σύνθημα «Όλοι μαζί» (Come Together).
Η Κύπρος που κατάφερε να φτάσει στον τελικό του διαγωνισμού με τους Minus One και το «Alter Ego», τελικά κατατάχθηκε στην 21η θέση.
Στον τελικό συμμετείχαν 26 χώρες, 24 από την Ευρώπη, το Ισραήλ που συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 1973 και από πέρσι συμμετέχει και η Αυστραλία, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν 42 χώρες. Για πρώτη φορά η βραδιά μεταδόθηκε και στις ΗΠΑ από το τηλεοπτικό δίκτυο Logo.
Θεατές και τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και τον Αμερικανό ποπ σταρ Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ο οποίος βρέθηκε στη σκηνή της Eurovision για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά.
Φέτος άλλαξε και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ώστε όπως φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής.
Αρχικά εμφανίστηκαν οι βαθμοί από ένα έως το 10 των κριτικών επιτροπών και στη συνέχεια ανακοινώθηκε το 12άρι από τις κριτικές επιτροπές.
Τέλος οι διοργανωτές πρόσθεσαν τους βαθμούς από την ψηφοφορία των τηλεθεατών, ξεκινώντας από τον διαγωνιζόμενο που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και φτάνοντας σ’ αυτόν που έλαβε τις περισσότερες ψήφους και με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε ο νικητής.
Με βάση την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών πρώτη αναδείχθηκε η Αυστραλία, ακολούθησαν η Ουκρανία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Ρωσία.
Όλα όμως άλλαξαν όταν προστέθηκαν οι ψήφοι των τηλεθεατών που διαμόρφωσαν την τελική πεντάδα.
Τη βραδιά στην Globe Arena της Στοκχόλμης παρουσίασαν η Πέτρα Μέντε και ο νικητής του περσινού διαγωνισμού Μανς Ζεμερλόου.
Ποροσένκο: Απίστευτη νίκη
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισε την “απίστευτη” νίκη της Τζαμάλα στην Eurovision.”Ναι!!!” έγραψε ο Ποροσένκο σε μήνυμά του στο Twitter. “Μια εμφάνιση και μια νίκη απίστευτη! Όλη η Ουκρανία σας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ Τζαμάλα”.
Παράλληλα και ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν εξέφρασε μέσω Twitter τα “ειλικρινή συγχαρητήριά” του στην Τζαμάλα και ευχήθηκε “δόξα στην Ουκρανία!”.
Ένας από τους κύριους επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κινήματος της πλατείας Μαϊντάν του Κιέβου, που πραξικοπηματικά οδήγησε στην καθαίρεση τον Φεβρουάριο του 2014 τον τότε πρρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι θα ήταν επίκαιρο η Ουκρανία, η οποία θα φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision,« να τον διοργανώσει στην Κριμαία».
“Θα αποδιδόταν δικαιοσύνη αν η επόμενη Eurovision γινόταν στα ιστορικώς πάτρια εδάφη της Τζαμάλα – την Κριμαία στην Ουκρανία”, έγραψε στο Twitter ο Μουστάφα Νάγεμ.
Με όλα αυτά δεν αποτελεί έκπληξη γιατί ένα τραγούδι μέτριο αναδείχθηκε πρώτο σε μια προσπάθεια να ενταθεί το αντιρωσικό κλίμα στην ίδια την Ευρώπη.