Aισιόδοξος για μείωση των ΜΕΔ ο ΥΠΟΙΚ

Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρχει πλέον μια σημαντική αποκλιμάκωση και στο ύψος των μη εξυπηρετουμένων δανείων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών gewrgiadisΧάρης Γεωργιάδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα πως “αν παραμείνουμε σοβαροί θα ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις” από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίες θα έχουν “πολύ θετική και πρακτική αντανάκλαση στην οικονομία”.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο ημερίδας “Για την Ένωση Κεφαλαιαγορών και τη συμμετοχική χρηματοδότηση”, που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές για να αποτολμήσουμε, όπως είπε, “και να προωθήσουμε περαιτέρω αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες η οικονομία μας έχει ανάγκη, ασχέτως ολοκλήρωσης του μνημονίου”.

Το κλειδί που θα επιτρέψει την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η διατήρηση της σταθερής πορείας, που μας έχει φέρει σήμερα σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι.

Πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, είναι “να κρατήσουμε σταθερή την πορεία, να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την μεταρρυθμιστική προσπάθεια αλλά και τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών για να δημιουργήσουμε αυτό το υπόβαθρο που θα σπρώξει την οικονομία μας μπροστά”.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τη σημασία των περαιτέρω αναβαθμίσεων και επίτευξης τελικά της λεγόμενης επενδυτικής βαθμίδας κάτι που θα μείωνε αισθητά, όπως επισήμανε, “το συνολικό κόστος δανεισμού για την Δημοκρατία και θα απελευθέρωνε πολύτιμους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

“Αυτοί που μας παρακολουθούν και μας κρίνουν, οι οίκοι αξιολόγησής, έχουν ξεκάθαρα αναφέρει ποιες είναι οι δικές μας κινήσεις που αναμένουν να δουν να πραγματοποιούνται και οι οποίες θα επιτρέψουν αυτή την αναβάθμιση, υπογράμμισε.

Οι οίκοι, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, θέλουν να δουν πως θα παραμείνουμε σοβαροί και υπεύθυνοι και μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Επισήμανε πως “έχουμε αφήσει πίσω την ύφεση, είμαστε ξανά σε ανάπτυξη, βλέπουμε πως ακόμη και η ανεργία καταγράφει επιτέλους σημαντική μείωση, τον υψηλότερο ρυθμό μείωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη” και παράλληλα “έχουμε σταθεροποιήσει και το τραπεζικό σύστημα και τα δημόσια οικονομικά”.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είμαστε σε καθοριστικό σταυροδρόμι και πρέπει η προσπάθεια να έχει συνέχεια, επισημαίνοντας ότι “αυτό αναμένουν και οι συμπολίτες μας και οι οίκοι αξιολόγησης και η διεθνής επενδυτική κοινότητα και αυτό είναι το κλειδί που θα επιτρέψει την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας”.

“Αυτό είναι που θα σπρώξει την οικονομία μας σε ακόμη πιο ισχυρή, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη”, υπογράμμισε.

“Πρέπει να δείξουμε και προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα πως κρατούμε σταθερή προοπτική και πορεία, μια πορεία που μας έχει φέρει σήμερα σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδη.

Κληθείς να αναφέρει αν αναμένει και από τη νέα Βουλή να εγκρίνει καθοριστικά νομοσχέδια, όπως είναι το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να συνεχιστεί η σημερινή σταθερή πορεία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε και θα έχει και πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια να σπρώξουμε την οικονομία μας προ την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε όλα όσα με συλλογικές προσπάθειες και αποφάσεις ευθύνης έχουμε διασφαλίσει και να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερή προοπτική, αυτή την σταθερή πορεία”.

“Ως Κυβέρνηση είμαστε και παραμένουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα σύνθεση της Βουλής για να αποτολμήσουμε επιτέλους και να προωθήσουμε περαιτέρω αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες η οικονομία μας έχει ανάγκη ασχέτως ολοκλήρωσης του μνημονίου”, υπογράμμισε.

“Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως μέσα από το μνημόνιο πραγματοποιήσαμε επιτέλους σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα τα οποία η οικονομία μας ούτως ή άλλως μας είχε ανάγκη”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η οικονομία εξακολουθεί να έχει ανάγκη αυτή τη συνέχιση της προσπάθειας για να μετατραπεί ακόμη πιο ανταγωνιστική και παραγωγική”, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η Βουλή θα έχει καθοριστικό ρόλο και τόνισε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης “να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και να προωθήσουμε αυτές τις αλλαγές”.

Κληθείς να σχολιάσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτά “είναι κατάλοιπο της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης, του υπερδανεισμού των προηγουμένων ετών, της διόγκωσης της φούσκας των ακινήτων και στη συνέχεια της κατάρρευσης του τομέα”, προσθέτοντας ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και τυγχάνει παρακολούθησης από τους οίκους αξιολόγησης”.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος και βασίζει την αισιοδοξία του σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα που ήδη επιβεβαιώνονται και ήδη ανακοινώνονται ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρχει πλέον μια σημαντική αποκλιμάκωση και στο ύψος των μη εξυπηρετουμένων δανείων όπως έχει ήδη υπάρξει μείωση σημαντική και στο δείκτη της ανεργίας”.

“Θεωρώ ότι αυτά τα δύο σοβαρά προβλήματα, ψηλή ανεργία και υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι σε ένα καλό δρόμο, φτάνει αυτή η πορεία να μην διαταραχθεί, να μην διακυβευθεί και να συνεχίσουμε σε αυτή την προσπάθεια”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς κατά πόσον να αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις της οικονομίας στο β΄ εξάμηνο του 2016, αν παραμείνουμε σε σταθερή πορεία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό μέσα από την προσπάθεια και την συλλογική προσπάθεια των τελευταίων τριών ετών έχουμε πετύχει σειρά αναβαθμίσεων”, επισημαίνοντας πως “αν συνεχίσουμε και αν παραμείνουμε σοβαροί είμαι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις οι οποίες θα έχουν πολύ θετική και πρακτική αντανάκλαση στην οικονομία μας”.

Κληθείς να πει αν μια έξοδος στις αγορές είναι συνδεδεμένη με μια επιπλέον αναβάθμιση της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο επειδή την πρόσβαση στις αγορές ήδη την έχουμε αποκαταστήσει από το 2014, προσθέτοντας ότι αυτό που θα επέτρεπε μια περαιτέρω αναβάθμιση και επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας θα ήταν ο δανεισμός από το κράτος με πολύ πιο χαμηλό κόστος με τρόπο που θα απελευθέρωνε ακόμη περισσότερους πόρους από τον προϋπολογισμό”.

“Αντί να πληρώνουμε τόκους να απελευθερώναμε πόρους για πολύ πιο παραγωγικούς και ανταποδοτικούς σκοπούς μέσα από τον προϋπολογισμό”, κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.