Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΕΔΕΚ και ρωσικό κόμμα Μια Δίκαιη Ρωσία

Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα πολιτικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά μεταξύ της ΕΔΕΚ και του ρωσικού κόμματος Μια Δίκαιη Ρωσία “Just Russia” υπέγραψαν σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ρωσικού κόμματος Αλεξάντερ Ρομάνοβιτς.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρινος Σιζοπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ρωσικού κόμματος Μια Δίκαιη Ρωσια υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση της υπογραφής του Μνημονίου, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτή την περίοδο η ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι απαραίτητη με δεδομένο τις κρίσιμες εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και του Κυπριακού, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η μονοπωλιακή διαχείριση του ζητήματος από τις ΝΑΤΟϊκές χώρες, και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, που βιώνει ο λαός και ήταν πρωταγωνίστριες στο σχεδιασμό και τη στήριξη της τουρκικής εισβολής.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως οι δύο αυτές χώρες προσπαθούν εδώ και κάποια χρόνια να επιβάλουν μια λύση στο Κυπριακό που με τρόπο έμμεσο ή άμεσο να κηδεμονεύουν τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Θεωρούμε ότι η εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα σήμερα στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής είναι αναγκαία και απαραίτητη και ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες που καταβάλλονται για δίκαιη και βιώσιμη, δημοκρατική λύση στο Κυπριακό”, είπε και αναφέρθηκε στις τρεις προτάσεις της ΕΔΕΚ για ενίσχυση των προσπαθειών λύσης, αλλά και στην αντιμετώπιση των ευρύτερων προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.

Η πρώτη πρόταση είναι η κατάθεση αιτήματος στον ΟΗΕ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που να ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, και στην οποία θα λάβουν τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία. Η δεύτερη πρόταση είναι να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία κατά τα πρότυπα της συνεργασίας με τη Γαλλία και η τρίτη είναι να ληφθούν μέτρα ώστε ρωσικές εταιρείες να εμπλακούν στη διαχείριση οικοπέδων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η εχθρός της ΕΕ δεν είναι η Ρωσία, αλλά η τουρκική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται τα τελευταία χρόνια και η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της ΕΕ οφείλει να λειτουργήσει κατά τρόπο αποτρεπτικό στο βαθμό που οι δυνατότητες της το επιτρέπουν. Ο κ. Σιζόπουλος έστειλε αδελφικές ευχές στο ρωσικό λαό μέσω του κ. Ρομάνοβιτς και είπε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια η συνεργασία με το ρωσικό κόμμα να μεγιστοποιηθεί και να είναι αποδοτική.

Ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο είπε πως η υπογραφή μεταξύ των δύο κομμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα κόμματα αντιπροσωπεύουν άμεσα μερίδα του λαού. Ευχήθηκε κάθε καλό στα δύο κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να φέρει απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που προνοεί η συνεργασία.

Ο κ. Ρομάνοβιτς από πλευράς του ανέφερε αρχικά ότι ο Πρόεδρος του κόμματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί καθώς βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί λόγω της στάσης του στο θέμα της Κριμαίας, όπως και πολλοί άλλοι Ρώσοι Βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επειδή, όπως είπε, ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος του λαού της Ρωσίας και της Κριμαίας να είναι μαζί.

Σημείωσε επίσης ότι η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ των δύο κομμάτων θα βοηθήσει στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος. Τόνισε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι ο λαός της χώρας ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας θα πρέπει να ζήσουν σε πατρίδα για να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον αλλά και ανεξαρτήτως των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ουάσινγκτον, στην Άγκυρα και το Λονδίνο.

Ο κ. Ρομάνοβιτς αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συνεργασίας είπε πως αυτό θα βοηθήσει σε διάφορες κατευθύνσεις όπως η συνεργασία σε οργανώσεις νεολαίας και γυναικών επιδιώκοντας μια πιο δίκαιη κοινωνία. Επίσης, μέσω του Μνημονίου, πρόσθεσε, θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα πολιτισμού μέσω ανταλλαγής επισκέψεων ανθρώπων της τέχνης και στην εκπαίδευση. Ο κ. Ρομάνοβιτς ανέφερε πως μεταξύ των δύο κομμάτων συμφωνήθηκε η δημιουργία επιτροπών για ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και στην περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Ρομάνοβιτς εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για την γνωριμία του με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε Πατριάρχη της Πολιτικής. Όπως είπε, τέτοιοι πολιτικοί και τέτοιοι άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι σήμερα και νιώθει ιδιαίτερα τυχερός που τον γνώρισε.

Θέμα βίζας

Ερωτηθείς για τη θέση της ΕΔΕΚ στο θέμα της κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους, ο κ. Σιζόπουλος είπε αρχικά πως η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα ήταν σωστή, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει αυτά τα γεγονότα όπως και κάποια άλλα που προηγήθηκαν η Κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει προς όφελος της κυπριακής υπόθεσης και της άσκησης πίεσης στην Τουρκία.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η Κυβέρνηση όφειλε πριν από οποιαδήποτε συγκατάθεση της για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την Τουρκία να εγείρει δύο θέματα. Πρώτον, την απόσυρση από την Αγκυρα του εγγράφου που κατέθεσε στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2014 και χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατίας ως εκλιπούσα. Δεύτερον να απαιτήσει την άμεση έναρξη υλοποίησης των δεσμεύσεων που η Τουρκία ανέλαβε με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Δεν μπορούμε στο τέλος της διαδρομής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας για να ασκήσουμε πιέσεις. Θα πρέπει συνεχώς με κάθε ευκαιρία να κερδίζουμε και κάτι επιπρόσθετο πάνω στο οποίο να μπορούμε να κτίσουμε για την προοπτική που επιδιώκουμε”, κατέληξε.