«Πράσινο φως» στην κατάργηση της βίζας για την Τουρκία

Την άρση των κριτηρίων για τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους ταξιδιώτες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος Ιουνίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς της κυβερνήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ.8D9DB1F342CD9A1B158079AE5D99E6F7

Ειδικότερα, η επίτροπος δημοσιοποίησε στον λογαριασμό της μια φωτογραφία της έκθεσης της Κομισιόν, στην οποία μπορεί να διαβάσει κανείς: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα… την άρση της θεώρησης των διαβατηρίων των τούρκων πολυτών», ενώ στο tweet της γράφει πως η Κομισιόν κατέληξε σε αυτήν την απόφαση.

Η αναμενόμενη αυτή απόφαση έχει χαρακτηριστεί ως το «δώρο» της ΕΕ προς την Τουρκία καθώς η χώρα έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου για το Προσφυγικό, εφόσον η ΕΕ δεν δώσει το πράσινο φως στην ελεύθερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν, δηλαδή στην κατάργηση της βίζας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε πως η Τουρκία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των αναγκαίων εργασιών για να διασφαλίσει τα ταξίδια χωρίς θεώρηση διαβατηρίου για τους πολίτες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εν τω μεταξύ χθες, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη συγκρότηση μηχανισμού ελέγχου για την πειθαρχία των αξιωματούχων που εφαρμόζουν το νόμο, αίροντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο προκειμένου να εξασφαλίσει καθεστώς ελεύθερου βίζας για τους πολίτες της.
Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει μία σημαντική προϋπόθεση για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία. Ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.
Όσον αφορά την πολιτική ασύλου στην ΕΕ, η Επιτροπή υπογραμμίζει τις σημαντικές ελλείψεις στο υφιστάμενο σύστημα. Η Επιτροπή, αναμένεται να προτείνει τη διατήρηση του παρόντος συστήματος ασύλου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα στην οποία πρώτα φθάνουν οι μετανάστες θα πρέπει να διαχειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου, με τη διαφορά ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων αυξηθεί σημαντικά σε μία συγκεκριμένη χώρα, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη.
Εξάλλου, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την εξάμηνη παράταση αναλογικών συνοριακών ελέγχων σε πέντε χώρες της Σένγκεν (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία), ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των χωρών αυτών. Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση πριν τις 12 Μαΐου. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι σε τέσσερις μήνες θα επανεξεταστεί το ζήτημα αυτό, ενώ τονίζει ότι ως το τέλος του έτους, η κατάσταση στη ζώνη του Σένγκεν πρέπει να επανέλθει στην κανονική της μορφή.
Τέλος, η Επιτροπή αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.