Αντιδράσεις για ενδεχόμενη ελεύθερη διακίνηση Τούρκων στην Ε.Ε.

«Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό μέτωπο η απόφαση της Ε.Ε. να εκχωρήσει ελεύθερη διακίνηση τούρκων πολιτών εντός της επικράτειας της Ε.Ε.

epa04561392 European Commission President Jean Claude Juncker (R) welcomes Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L), prior to a meeting at EU commission headquarters in Brussels, Belgium, 15 January 2015. EPA/OLIVIER HOSLET

 σε αντάλλαγμα για  το προσφυγικό.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο που συζητείται για παραχώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους, είπε πως όταν γινόταν η συζήτηση εντός της ΕΕ για το προσφυγικό και η Κυβέρνηση θριαμβολόγησε με το αποτέλεσμα, το ΑΚΕΛ διατύπωσε ανησυχίες, λέγοντας πως πετύχαμε να μην χάσουμε και προειδοποιώντας πως οι πιέσεις θα επανέλθουν και όντως επανήλθαν πριν τον Ιούνιο. Πρόσθεσε πως έχουν τεθεί 72 προϋποθέσεις για να παραχωρηθεί η βίζα, μια εκ των οποίων είναι και η αναγνώριση των κυπριακών διαβατηρίων κάτι που σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως η ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ είναι η Κυβέρνηση να στέλνει συνεχώς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από εκείνο που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και να αντέξει όλες τις πιθανές πιέσεις που θα ασκηθούν πάνω της. “Αν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που η ίδια η ΕΕ έθεσε δεν πρέπει να υποχωρήσουμε”, πρόσθεσε.

Το ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ   Νικόλα Παπαδόπουλου ανέφερε ότι η επικείμενη απόφαση/εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προνομιακή θεώρηση βίζας και την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων υπηκόων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προκλητική και παντελώς λανθασμένη.

Δηλαδή, υπέδειξε , με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει πως ενώ εμείς οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούμε να διακινούμαστε ελεύθερα στη χώρα μας λόγω της τουρκικής κατοχής, τα 70 εκατομμύρια των Τούρκων θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα μας ελεύθερα.

Ερωτήματα όμως προκύπτουν και από τη στάση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ γύρω από αυτό το θέμα είπε και πρόσθεσε:

«Ποια είναι τα 72 κριτήρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ;
Γιατί δεν συζητήθηκαν αυτά τα κριτήρια στο Εθνικό Συμβούλιο;
Η ελεύθερη διακίνηση των ε/κ στην ίδια τους τη χώρα είναι μέσα σε αυτά τα κριτήρια; Το δικαίωμα περιουσίας; Τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα;
Γιατί πιστεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει αυτά τα κριτήρια;
Ο Κύπριος Επίτροπος κ. Χρίστος Στυλιανίδης συμφωνεί με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί;
Αν ναι, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συμφωνεί με τον κ. Στυλιανίδη;
Γιατί η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ “ρίχνει τη μπάλα” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Μήπως επειδή έχει αποτύχει να προστατέψει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκαταλείψει τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων.»

ΕΔΕΚ

Η Τουρκία να εκπληρώσει τις κυπρογενείς δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, τονίζει με δηλωση του οπρλοεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Συζοπουλος.Και πρόεσθεσε:

«Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση της θεώρησης βίζας για Τούρκους υπηκόους από τις χώρες μέλη της ΕΕ κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερή μέχρι τέλους και παρά τις πιέσεις που προβλέπουμε ότι θα της ασκηθούν από εχθρούς και «φίλους».
Η κυβέρνηση πρέπει με σταθερότητα να απαιτήσει από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες μέλη να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να
* Αποσύρει το έγγραφο του Ιουνίου του 2014 που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα», και
* Υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2005 έναντι της ΕΕ και αφορούν την Κύπρο.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Λευκωσία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είτε μόνη, είτε και με άλλες χώρες θα παρεμποδίσει τη συνέχιση της διαδικασίας αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ καθώς και της ενταξιακής-της πορείας. Έχει απολέσει μέχρι σήμερα σημαντικές ευκαιρίες για άσκηση πιέσεων, ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθούν σωστά αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον.» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Η Συμμαχια Πολιτών με δήλωση εκπροσώπου της αναφέρει:
«Την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις συνομιλίες σε στέρηση δικαιώματος ιδιοκτησίας από τους πρόσφυγες, οδηγώντας έτσι το διάλογο σε στασιμότητα αν όχι σε αδιέξοδο, η Κομισιόν επιχειρεί να καταργήσει τη θεώρηση βίζας για Τούρκους υπηκόους.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Κομισιόν υπό την καθοδήγηση είτε της Μ. Βρετανίας είτε της Γερμανίας αυτή τη φορά προχωρεί σε ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων παραγνωρίζοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα συμφέροντα κρατών μελών και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η Γερμανία ενδιαφέρεται για το πώς θα διασφαλίσει τα δικά της οικονομικά κυρίως συμφέροντα με την Τουρκία, αδιαφορώντας για τα εθνικά συμφέροντα των άλλων κρατών μελών.
Το ζήτημα είναι τι έκανε η Κυπριακή Κυβέρνηση για να διασφαλίσει τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Η Κυβέρνηση επικαλείται ότι μεταξύ των κριτηρίων που πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία είναι η ελεύθερη διακίνηση των ελληνοκυπρίων ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτό το κριτήριο είναι σωστό γιατί σχετίζεται με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απουσιάζει όμως ένα άλλο εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο κριτήριο το οποίο φαίνεται ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν κατέθεσε στην Κομισιόν ως απαίτηση, και αυτό έχει να κάνει με την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμης Κυβέρνησης από την Τουρκία, να διασφαλίσει σε όλη την επικράτεια της Κύπρου την ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση και εγκατάσταση των Κύπριων-Ευρωπαίων πολιτών της.
Είναι αδιανόητο την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρεμποδίζει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν να οδηγείται σε παραχώρηση ελεύθερης εισόδου στα 80 εκατομμύρια Τούρκων υπηκόων σε όλες της Ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση ελπίζουμε, να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος και του γεγονότος ότι τυχόν παραγνώριση της από την Κομισιόν οδηγεί σε καθιέρωση της τουρκικής θέσης περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας και θα λάβει έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά μέτρα προς αποτροπή αυτής της εξέλιξης.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση διαθέτει ισχυρά πολιτικά όπλα για να θυμίσει στη Γερμανία ότι η έλλειψη αλληλοσεβασμού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε Γερμανικά συμφέροντα. Εφαρμόζοντας την αρχή της αμοιβαιότητας, η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που της προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έδαφος της.»
Αλληλεγγύη: Δεν υπάρχει άλλοθι για την Κυβέρνηση

Κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες περνά μόνο μέσα από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει το Κινημα Αλληλεγγύη και υποδεικνυει:

«Το γεγονός ότι η απόφαση που αφορά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ απαιτεί ειδική πλειοψηφία, αφού αποτελεί συναπόφαση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την Κυπριακή Κυβέρνηση και υποχώρηση από την θέση ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι ορθή η θέση της Κυβέρνησης ότι η Τουρκία οφείλει να καταργήσει τη διαδικασία υπογραφής εντύπου το οποίο πρέπει να συμπληρώνουν Κύπριοι, και στο οποίο περιγράφονται και αναγράφονται ως πολίτες της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης του Νότου.

Όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας σε Τούρκους πολίτες χωρίς την αναγνώριση από την Άγκυρα και των 28 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, η οποιαδήποτε συμφωνία θα επιβεβαιώνει την τουρκική πολιτική περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμη και σε περίπτωση που η Επιτροπή επιμείνει να εφαρμοσθούν οι νέες διατάξεις για συναπόφαση, οφείλουμε να επιδιώξουμε μειοψηφία αρνησικυρίας, δηλαδή τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Συμβουλίου που να αντιπροσωπεύουν άνω του 35% του πληθυσμού της ΕΕ.
Επίσης, καταλήγει , θα επιχειρήσουμε να ανακόψουμε την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»