Την παραίτηση της Γιωρκάτζη ζητά και ο ΠΑΣΕΧΑ

Την αξίωση του για παραίτησή της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ως τη μόνη αποτελεσματική θεραπεία, επαναλαμβάνει ο ΠΑΣΕΧΑ, με αφορμή και την γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 31 Οκτωβρίου περί κατάχρησης της εμπιστοσύνης του από τη Διοικητή.

“Τα όσα δημόσια βλέπουν το φως της δημοσιότητας για να ρυθμιστεί το θέμα ώστε να μην προκύπτει πια ασυμβίβαστο αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ο ΠΑΣΕΧΑ.chrystalla-giorkatzi

Ο Σύνδεσμος διερωτάται “πως μπορεί η κ. Γιωρκάτζη να επιβάλλει την διασφάλιση της ανεξαρτησίας μελών των διοικητικών συμβούλων τραπεζών όταν η ίδια αδυνατεί να κατανοήσει στη περίπτωση της θυγατέρας της το ασυμβίβαστο”.

Αναφέρει πως “όταν η κ. Γιωρκάτζη κατείχε τη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας δεν άφηνε κανένα σε χλωρό κλαρί αλλά τώρα πρέπει άλλοι να της υποδεικνύουν τα ατοπήματα της όπως και στη περίπτωση επαναπρόσληψης της συνταξιούχας γραμματέως του αρχιτέκτονα της τραπεζικής καταστροφής Αθανάσιου Ορφανίδη”.

Αναφορικά με το ζήτημα αναδιάρθρωσης της διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας που έχει προτείνει ο ΔΗΣΥ, ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει ότι “οι περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου νόμοι έχουν αλλάξει μόλις το 2013 και πάλι με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας και να περάσει πλήρως ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος κάτω από το κυβερνών κόμμα”.

Ο Σύνδεσμος αφού επικρίνει τους διορισμούς στο ΔΣ της ΚΤ από ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση προτείνει “να προστεθεί στο άρθρο 13 (1) `αναγνωρισμένης επιστημονικής κατάρτισης ή και αναγνωρισμένης πείρας στα τραπεζικά ή και χρηματοοικονομικά` και το ίδιο να ισχύει και για τον Διοικητή και Υποδιοικητή”.

“Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, δηλαδή τροποποίησης του σχετικού άρθρου μόνο ένα εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου θα πληροί αυτή την ουσιαστική προϋπόθεση. Όσοι λοιπόν θέλουν πραγματικά να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στη διακυβέρνηση της ΚΤ ιδού η Ρόδος”, καταλήγει.

Απάντηση ΔΗΣΥ  σε ΑΚΕΛ :

Ο ΔΗΣΥ  με σημερινή ανακοίνωση του αναφερει  ότι «τις τελευταίες μέρες το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι εδώ και δυο μήνες, τάχα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα περί ασυμβιβάστου της Διοικητού της Κεντρικής τράπεζας σχετικά με το Δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της, στο οποίο εργάζεται η θυγατέρα της, που εκπροσωπεί τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο ενώπιον του δικαστηρίου, σε υποθέσεις υπό την εποπτεία της Διοικητού της Κεντρικής..Αναφέρει επίσης  ότι τα πραγματικά γεγονότα είναι  :

1. Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και μέλος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Ανδρέας Θεμιστοκλέους εκ μέρους της παράταξης, γραπτώς έχει ζητήσει από την 9η Σεπτεμβρίου την εγγραφή του θέματος για το ασυμβίβαστο Γιωρκάτζη.

Η επιστολή του κου Θεμιστοκλέους, όπως ξεκάθαρα φαίνεται και από το αντίγραφο που παραθέτουμε στη διάθεση σας, παραλήφθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την κα Ηλιάδη στις 10/09 και με φαξ από την Γενική Διευθύντρια της Βουλής την ίδια ημέρα, η οποία σημείωσε βάση διαδικασιών της Βουλής ότι «δεν υπάρχει παρόμοιο θέμα» εγγεγραμμένο στην επιτροπή Θεσμών.

2. Στις 16 Σεπτεμβρίου οι κ. Περδίκης και Σαρίκας, και το ΔΗΚΟ κατέθεσαν αίτημα για εγγραφή ως συνεισηγητές στο θέμα.

3. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κ. Νίκος Τορναρίτης και πάλι στις 9 Σεπτεμβρίου προέβει σε σχετικές δηλώσεις καλώντας τη Διοικήτρια «να απαντήσει δημόσια στα ερωτήματα που ετέθησαν ενώπιον της από την εφημερίδα Καθημερινή».Τέλος αναφέρει πως «καλό θα ήταν   να αποφεύγονται δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα»..