Με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ επικρίνει τη δήλωση του προεδρπυ του Ε.Σ. Τουσκ για το προσφυγικό και χαρακτηρίζει ως άκρω αρνητική εξέλιξη την πιθανή αποδοχή της απαίτησης της Τουρκίας για «πολιτογράφηση» 26000 Τούρκων πολιτών από την παράνομη διοίκηση στα κατεχόμενα
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα πιο κάτω:
«Η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «σήμερα η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο ως προς το πώς να τυγχάνουν μεταχείρισης οι πρόσφυγες» συνιστά πρόκληση για τον κυπριακό λαό. Αλλά και επί της ουσίας, η Τουρκία δεν μπορεί να λαμβάνει τα εύσημα την ώρα που με δικές της παράνομες ενέργειες τόσο στη Συρία όσο και σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πρόκληση της ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης. Πόσο μάλλον που επιτρέπει τη χρήση των εδαφών της για την παράνομη και έξω από κάθε έννοια δικαίου και ηθικής μεταφορά των προσφύγων, παραβιάζοντας αυτονόητες πολιτικές και νομικές υποχρεώσεις της. Το τουρκικό κράτος έχει σημαντικές ευθύνες και για την εκατόμβη νεκρών στα νερά της Μεσογείου και στο Αιγαίο.
Έχουμε προειδοποιήσει έγκαιρα ως ΑΚΕΛ ότι η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει ανταλλάγματα σε βάρος του κυπριακού και της ποιότητας της λύσης στην προσπάθεια της ΕΕ να την επιβραβεύσει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Είτε αυτά αφορούν τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, είτε την απαίτηση της Τουρκίας (που συζητείται) για κατάργηση των θεωρήσεων για την είσοδο Τούρκων πολιτών εντός της ΕΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει καίρια το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης.
Άκρως αρνητική εξέλιξη θα είναι και η πιθανή αποδοχή της απαίτησης της Τουρκίας για «πολιτογράφηση» 26000 Τούρκων πολιτών από την παράνομη διοίκηση στα κατεχόμενα. Για το ΑΚΕΛ η αξιοποίηση της σύγκλισης Χριστόφια – Ταλάτ, που καθορίζει ότι κατά τη στιγμή της πολυπόθητης λύσης η αναλογία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να είναι 4:1 και ότι η ίδια θα πρέπει να είναι η αναλογία της μελλοντικής ροής Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσουμε σε αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.
Αυτή τη θέση αρχής αναμένουμε ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους και η διεθνής κοινότητα, αν θέλει να παραμείνει συνεπής με τις διακηρυγμένες αρχές της.»