Κρύβουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα της οικονομίας!

Από το βήμα του Economist o υπουργός Οικονομικών πλάσαρε εξωραϊσμένη εικόνα

 

Κάτω από το χαλί προσπάθησε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Οικονομικών με τη συνδρομή αξιωματούχων της Ευρωπαίκής Ενωσης, να κρύψει την οικονομική μιζέρια την οποία βιώνει η Κύπρος σήμερα, παρουσιάζοντας μια ροδαλή και ευχάριστη εικόνα με καλή προοπτική, που μπορεί να διεγείρει τη φαντασία του σημερινού πολίτη, όμως απέχει απείρως από την πραγματικότητα. epafes-me-tis-synechnies-tou-dimosiou-archizei-o-ypoik-thAκούγοντας τον κ. Χάρη Γεωργιάδη να μιλά από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία κάποιος που δεν ζει σε αυτή τη χώρα θα αποκόμιζε την εντύπωση ότι   απλώς μας έπιασε ψιλή βροχούλα και σε λίγο θα έχουμε παρατεταμένη λιακάδα και καλοκαιριά στην οικονομία μας.. Κι αυτά την ώρα που ο δείκτης ευημερίας της Κύπρου   που αντικατοπτρίζει την φτωχοποίηση που υφίταται ο κυπριακός λαός έχει κατρακυλήσει κατά δέκα μονάδες,   το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου χθες υπέστη κραχ, το οποίο συνεχίστηκε και σήμερα, ενώ   τα γραφεία απασχόλησης έχουν ξεχειλίσει από απελπισμένους άνεργους, ιδιαίτερα στις   παράλιες επαρχίες όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες βάζουν μαζικά λουκέτο. Η μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα των ανέργων μετά το εξάμηνο κατά το οποίο δικαιούνται ανεργιακό επίδομα, ενώ εξακολουθούν να είναι άνεργοι, προφανώς δεν λογιαριάζονται ως τέτοιοι για να φαίνονται τα στατιστικά στοιχεία ωραιοποιημένα. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και τα κοινωνικά παντοπωλεία προσελκύουν καθημερινά ολοένα και περισσότερο κόσμο που αιτείται βοήθειας επίσης μένει εκτός του οπτικού πεδίου τόσο του Υπουργού Οικονομικών, όσο και των αξιωματούχων της ΕΕ που προσκλήθηκαν και μίλησαν στο Συνέδριο.

ÐÅÉÑÁÉÁÓ-ÄÙÑÅÁÍ ÊÇÐÅÕÔÉÊÁ  ÁÐÏ ÔÏÕÓ ÁÃÑÏÔÅÓ ÔÇÓ ÉÅÑÁÐÅÔÑÁÓ.(EUROKINISSI)

Για την μαζική προσέλευση στα κοινωνικά παντοπωλεία καμιά αναφορά από τον κ. Χάρη Γεωργιάδη

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε τη θέση ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος συνοδεύεται από υψηλή ανεργία, λέγοντας ότι η ανεργία στην Κύπρο από την κορύφωση του 15,8% πριν την έναρξη του προγράμματος, αποκλιμακώθηκε στο 15,1%. «Ακόμη είναι απαράδεκτα ψηλή, αλλά πρόκειται για την πρώτη καθοδική τάση (της ανεργίας) τα τελευταία έξι χρόνια», συμπλήρωσε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι , η κυπριακή οικονομία εισήλθε σε μια διπλή ύφεση, με την δεύτερη φάση που ξεκίνησε από τα μέσα του 2011 να παρουσιάζει οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.Ισχυρίστηκε όμως ότι τα τελευταία τρίμηνα η απόδοση του ΑΕΠ βελτιώνεται «και η μακρά ύφεση φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της».

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ακόμη ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ότι θα εξέλθουμε από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος φέτος, δύο χρόνια πριν από τον στόχο, όπως επίσης και την παρουσίαση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος».Ακόμη δήλωσε ότι μετά και την αναθεώρηση του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί φέτος στο 105% του ΑΕΠ σε αντίθεση με τη πρόβλεψη του προγράμματος για 126%.«Με τέτοια χειροπιαστά αποτελέσματα, ήδη αποκαθιστούμε την διεθνή εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία», είπε, προσθέτοντας οι συνεχείς υποβαθμίσεις έχουν μετατραπεί σε αναβαθμίσεις.
Ο Υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε την ίδια ώρα να παρελθοντολογήσει και να απεκδυθεί ευθυνών για τα σημερινά χάλια της οικονομίας και άφησε αιχμές στην προηγούμενη Κυβέρνηση κάνοντας αναφορά στην «απώλεια της εμπιστοσύνης στην αριστερή Κυβέρνηση, για την προφανή ανικανότητα ή την αναποφασιστικότητα να δράσει και η οποία τελικά οδήγησε στην εκλογική της ήττα και αυτό ας είναι ένα μήνυμα σε όποιον αναλογίζεται πολιτικά κέρδη με το να αποφεύγει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις».
 

_

Ούτε και τις γραμμές των ανέργων που ολοένα μεγαλώνουν βλέπει ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ
Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια να φανεί ότι όλα έχουν μπει σε θετική τροχιά στην οικονομία της Κύπρου ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, παρουσιάστηκαν μαζί να συμφωνούν ότι η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο.
Οι δύο άντρες συναντήθηκαν το μεσημέρι, στο Υπουργείο Οικονομικών, με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Ρέγκλινγκ στη Λευκωσία για το συνέδριο του Economist, με τον Επικεφαλής του ESM να χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε στο νόμο για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.Σημαντική ανησυχία βραχυπρόθεσμα, αποτελεί το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε.
Απο τα 10 δισ. ευρώ του κυπριακού προγράμματος – 9 δισ. από τον ESM και 1 δισ. από το ΔΝΤ – έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 5,35 δισ. ενώ απομένουν άλλα 3,6.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη χρηματοδοτική συνεργασία των δύο πλευρών και «χρήσιμη για την οικονομία και ιδιαίτερα για την προσπάθεια αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους».Είπε παράλληλα ότι εξήγησε στον κ. Ρέγκλινγκ «την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα», το οποίο «είναι μεν πολιτικά δύσκολο, αλλά απολύτως αναγκαίο».Συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα «έχει αρχίσει να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα», καθώς η επίδοση της οικονομίας βελτιώνεται, η ύφεση έχει διανύσει τον κύκλο της, η ανεργία ακολουθεί για πρώτη φορά μετά απο χρόνια πτωτική πορεία και τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο.Προσδοκούμε στη συνέχιση για κάποιο διάστημα ακόμη και της χρηματοδοτικής συνεργασίας με τον ESM κατέληξε.
Απο την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «η Κύπρος θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστές πολιτικές που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
«Βραχυπρόθεσμα, μια σημαντική ανησυχία είναι το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων» ανέφερε ο Επικεφαλής του ESM. Είπε ότι είναι σημαντικό να τύχει διαχείρισης αυτή η διαδικασία και χαρακτήρισε ουσιώδους σημασίας τον νέο νόμο για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, χαιρετίζοντας παράλληλα την πρόοδο που επιτεύχθηκε.
Ανέφερε επίσης ότι αναμένει μια παραγωγική συζήτηση στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, λέγοντας ότι ο ESM θα συνεχίσει να αποτελεί έναν παραγωγικός εταίρος στην υλοποίηση του προγράμματος.