Ομιλία Αβ.Νεοφύτου στο συνέδριο ΟΕΒ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ  κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας  στο Συνέδριο Οικονομίας της ΟΕΒ με τίτλο

«Προκλήσεις της Κυπριακής Επιχειρηματικότητας: Επιχειρείν, Επενδύσεις, Εξωστρέφεια», ανέφερε:
«Είναι σαφές πως το τρίπτυχο Επιχειρείν, Επενδύσεις, και Εξωστρέφεια αποτελεί ζωτικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης.Επιτρέψτε μου να θέσω τους τρεις αυτούς αλληλένδετους πυλώνες στις εξής βάσεις που για μας αποτελούν οδηγό.averof-neofytou-αστεία-620x310

Πρώτον, όταν μιλάμε για «επιχειρείν» εννοούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και παραγωγική δραστηριοποίηση.Την υφιστάμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, που αντέχει. Και έχει αντέξει στα δύσκολα. Τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, και βιομηχανίες που μάχονται καθημερινά, όχι απλά να επιβιώσουν. Αλλά να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο καινοτόμες. Που βγαίνουν εκτός των συνόρων της μικρής μας πατρίδας με δυναμισμό και εξωστρέφεια.

Είναι η συλλογική προσπάθεια που έφερε την Κύπρο να καταγράφει οικονομική ανάπτυξη ελαφρά μικρότερη του 2% το 2015 με θετικές προοπτικές για το 2016. Σε δύο μόλις χρόνια η Κύπρος παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 7 ετών.

Θυμηθείτε που ήταν η χώρα το 2013. Αναξιόπιστη, απομονωμένη, με πλήρη στασιμότητα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Και δείτε που είναι σήμερα. Διότι σήμερα, η Κύπρος είναι μια πολύ καλύτερη χώρα από εκείνη που ήταν το 2013.Είναι ευρύτερα παραδεκτό ότι η προσπάθεια οικονομικής και δημοσιονομικής ανάκαμψης που κατέβαλε η Κύπρος έφερε αποτελέσματα πολύ καλύτερα του αναμενόμενου. Και τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στις αντοχές που επέδειξε η κυπριακή οικονομία, και το Κυπριακό επιχειρείν.Συχνά αναφέρομαι στην καλύτερη Κύπρο. Η καλύτερη Κύπρος είναι η Κύπρος που δημιουργεί. Αυτή που συχνά μένει κρυμμένη, πίσω από την καθημερινή μεμψιμοιρία και το λόγο της μιζέριας.

Υπάρχει όμως η Κύπρος της δημιουργίας και της παραγωγής. Με κυπριακές πρώτες ύλες, με τις γνώσεις και το ταλέντο των Κυπρίων. Κυπριακά προϊόντα με αξιώσεις. Αυτή είναι η καλύτερη Κύπρος. Και εσείς το ξέρετε πολύ καλά, ίσως καλύτερα από τον καθένα, γιατί είστε κομμάτι της.

Πιστεύω σε μία καλύτερη Κύπρο γιατί η Κύπρος έχει δυνατότητες και το έχει αποδείξει. Κι εμείς οραματιζόμαστε την Κύπρο της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας, της προοπτικής. Οραματιζόμαστε μια Κύπρο που θα προσθέτει αξία και θα δημιουργεί καλύτερες μέρες για τα παιδιά μας.

Οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας και της εργασίας δεν ζητάτε προνόμια ή χατίρια από το κράτος. Ένα πράγμα μόνο ζητάτε: να σταματήσουμε να σας βάζουμε εμπόδια.

Να γίνει το κράτος φιλικότερο προς τους επιχειρηματίες, τους βιομηχάνους, τους τεχνίτες, τους παραγωγούς. Να στηρίξουμε την προσπάθειά σας. Και να πάψουμε, εμείς οι πολιτικοί, να θεωρούμε πως οι άνθρωποι που παράγουν και οι επιχειρηματίες είναι οι “κακοί με τα κέρδη”. Διότι είναι αυτοί που προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Όταν βρεθείς έξω, στους αγρούς και στη θάλασσα, στις βιομηχανίες, στις βιοτεχνίες και στα εργαστήρια, καταλαβαίνεις ότι από αυτά ζουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά χιλιάδες οικογένειες.

Παράλληλα, όταν μιλάμε για επιχειρείν, εννοούμε και την καινοτομία και τη δραστηριοποίηση των νέων στο επιχειρείν. Για το καλύτερο μέλλον της χώρας μας είναι υποχρέωση μας να διαμορφώσουμε δομές και να δημιουργήσουμε εργαλεία που θα δώσουν τα απαραίτητα εφόδια στο ταλέντο της Κύπρου να καινοτομήσει και να φτιάξει το μέλλον του.

Άλλωστε, το σημαντικότερο όπλο της μικρής μας πατρίδας δεν είναι άλλο από τον ανθρώπινο πλούτο, το πείσμα, τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων της Κύπρου.

Είναι καθήκον της πολιτείας να δώσει τα εφόδια, και τις ευκαιρίες, ώστε να καταστεί η χώρα μας νεοφυής, ανταγωνιστική και καινοτόμα. Ώστε να αναπτυχθεί σε τομείς με ψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και να καταστεί ανταγωνιστική μέσω της καινοτομίας.

Για μια αναπτυγμένη, σύγχρονη Κύπρο αύριο, πρέπει να δημιουργήσουμε σήμερα, τις δομές αυτές που θα επιτρέψουν στα Κυπριακά μυαλά να μεγαλουργήσουν. Και είναι σαφές ότι η επιχειρηματική καινοτομία και η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελούν τη βάση για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα τροφοδοτεί την οικονομία. Που θα επιτρέπει στο Κυπριακό επιχειρείν να ανοίξει τα φτερά του και να κατακτήσει ξένες αγορές.

Ο Κύπριος από τα αρχαία χρόνια ήταν προικισμένος με έμφυτη εξωστρέφεια και κυπριακές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με αξιώσεις σε όλο τον κόσμο. Αναζητείτε συνεχώς ευκαιρίες εκτός συνόρων, δραστηριοποιήστε σε αγορές και ανταγωνίζεστε «στα ίσια» κολοσσούς. Αυτή η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, συγκράτησε την οικονομία και εκεί είναι το πεδίο προσφέρει ευκαιρίες γεωμετρικής ανάπτυξης.

Φίλες και Φίλοι,

Οι «επενδύσεις» για μας είναι οι επενδύσεις τόσο από το Κυπριακό ιδιωτικό επιχερείν όσο και από το εξωτερικό.

Η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου τρία χρόνια μετά έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια της και την εθνική της κυριαρχία. Αυτή είναι η ώρα να κάνουμε ένα νοερό βήμα πίσω για να μπορέσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα και τον δρόμο των αλλαγών που πρέπει ακόμη να επιτύχουμε.

Η επίπλαστη ευμάρεια, η αναξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, το πολυέξοδο κράτος. Ένα σύστημα με ξεπερασμένες κρατικές δομές αφημένο από το ’60 στη γραφειοκρατία. Μια οικονομία που στηριζόταν μόνο σε 2-3 τομείς, με πελατειακές σχέσεις, με αδιαφάνεια, με ανυπαρξία αποτελεσματικών μηχανισμών λογοδοσίας και με έλλειψη σωστών δομών εποπτείας. Ένα κράτος που προτιμούσε να είναι επιχειρηματίας παρά ρυθμιστής.

Η χώρα μας, ποτέ δεν εκσυγχρονίστηκε αρκετά, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Άφησε προκλήσεις να θεριεύουν και να βάζουν εμπόδια στο Κυπριακό επιχειρείν.

Σήμερα ακόμα και ο πιο δύσπιστος παρατηρητής διαπιστώνει ότι η Κύπρος γίνεται σήμερα πιο αξιόπιστη από ποτέ στο παρελθόν σε όλα τα επίπεδα. Με συνετές πολιτικές και πολιτική συναίνεση και με μια κοινωνία να στέκεται στο ύψος τον περιστάσεων, η μικρή Κύπρος έγινε παράδειγμα ενός σύγχρονου άθλου.

Έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα; Σαφέστατα και όχι.

Εκπροσωπείτε τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας και γνωρίζετε πολύ καλά. Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, είναι ακόμη εκεί. Είμαστε όμως στο σωστό δρόμο με σταθερή, θετική προοπτική.

Και εδώ είναι η πρόκληση της επόμενης μέρας. Μέσα από την κρίση, να καταφέρουμε να βγούμε με ένα πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό κράτος, υποστηρικτή της κυπριακής επιχειρηματικότητας.

Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας σήμερα είναι να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο. Την Κύπρο της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση: να μείνουμε σταθεροί στην πορεία προς την καλύτερη Κύπρο, μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού.

Η Κύπρος διαθέτει εξειδίκευση, ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρήσεις ανθεκτικές, με όραμα. Απαραίτητα συστατικά για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές τάσεις και εξελίξεις.

Γι’ αυτή την δημιουργική Κύπρο εργαζόμαστε σήμερα. Με βάση τρεις βασικούς άξονες βασισμένους στις αξίες και τις αρχές μας.

Ο πρώτος είναι η απενεχοποίηση του κέρδους και του επιχειρείν. Το κέρδος είναι ευλογία. Όχι ανάθεμα. Ανάθεμα είναι η ζημιά. Εμείς θέλουμε τις επιχειρήσεις μας ξανά να δραστηριοποιούνται και να κερδίζουν. Γιατί χωρίς να κερδίζουν, ούτε νέους τομείς μπορούν να αναπτύσσουν, ούτε να επενδύσουν, ούτε και θέσεις εργασίας να δημιουργούν.

Ο δεύτερος άξονας είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και η πλήρης ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Χωρίς εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, κανένας ξένος δεν θα επενδύσει στον τόπο μας. Και χωρίς ξένες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και δουλειές.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να αποτελέσει πυλώνα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Επενδύσεων σε τομείς καινοτομίας, που έχει τις προοπτικές και μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό βραχίονα της οικονομίας μας. Αποτελούν μια προοπτική που είναι δυνατόν να τοποθετήσει την Κύπρο στις χώρες υψηλής τεχνολογίας

Ο τρίτος άξονας είναι η μεταρρύθμιση παντού. Προχωρούμε στην μεταρρύθμιση του κράτους για τον πολίτη και την οικονομία. Προχωρούμε στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο συναλλαγής του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο.

Για να επιτύχουμε την ανάπτυξη της οικονομίας όμως, ώστε να παρέχουμε ένα εύφορο περιβάλλον για δημιουργία και ευημερία, τα σημαντικά βήματα προς την ολική μεταρρύθμιση του κράτους, πρέπει να γίνουν ακόμα πιο χειροπιαστά.

Επιβάλλεται θαρραλέα να προχωρήσουμε με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις νοοτροπίας και διαδικασιών. Να συνεχίσουμε την πολιτική της μεταρρύθμισης και της αλλαγής και τώρα που δεν είμαστε υπό κανενός μνημονίου.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης των δραστηριοτήτων του Λιμανιού της Λεμεσού σε στρατηγικούς επενδυτές, δημιουργεί νέες, τεράστιες προοπτικές για τη χώρα μας. Και σε αυτό τον δρόμο οφείλουμε να κινηθούμε. Να εργαστούμε για ριζικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τα δεδομένα.

Η σοφιστία του «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν», δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνταγή για αδράνεια, διαβατήριο για την παραμονή της κρίσης και της δυστυχίας.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο σωστό δρόμο. Διατηρούμε τη σταθερή προοπτική της καλύτερης Κύπρου.»