Εθισμένοι στο Ιντερνετ οι Κύπριοι μαθητές

 

Κάποιοι νοσηλεύτηκαν για να αποφύγουν την κοινωνική απομόνωση

Έρευνα ανάμεσα σε 3,000 παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων κατέδειξε ότι ποσοστό 13,6% είναι θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, 8,3% εξ αυτών είναι εκφοβιστές ενώ 8% έχουν δείξει δείγματα εθισμού στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών αυτών να μειώνονται χρόνο με χρόνο.

Intel-Convertible-Classmate-PC-4

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία τους από το σύγχρονο ηλεκτρονικό διαδικτυακό περιβάλλον. Αναφέρθηκε ακόμη ότι κάποια παιδιά οδηγήθηκαν στην κοινωνική απομόνωση λόγω αυτού του εθισμού και χρειάστηκε να νοσηλευθούν στο Μακάρειο Nοσοκομείο με διάταγμα δικαστηρίου.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για θέματα διαδικτύου ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων τα οποία παρουσιάζουν αύξηση από πέρσι.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι όλοι οι ενήλικες φέρουν ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών σε καθημερινή βάση , λέγοντας ότι από την συζήτηση διαφάνηκε ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι ενήλικες για να προστατεύουν τα παιδιά τους.  Είπε ότι προβληματίζει και ανησυχεί το γεγονός ότι γονείς ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Αστυνομίας να μη το πράττουν.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου φωτογραφίες παιδιών έχουν εντοπιστεί στην κατοχή ατόμων που συνελήφθησαν για υποθέσεις παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Για τον εκφοβισμό, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι ένα παιδί πέφτει θύμα πολύ εύκολα αφού ο οποιοσδήποτε δημιουργεί ψεύτικο προφίλ στο διαδίκτυο, αποσπά φωτογραφίες και εκφοβίζει τα μελλοντικά θύματά του.

Η κ. Κυριακίδου απηύθυνε έκκληση σε όλους να καταγγέλλουν φαινόμενα εκφοβισμού και παρενόχλησης , υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο πέρασε νέα νομοθεσία για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και την άλλη εβδομάδα θα κυρωθεί από το κυπριακό κοινοβούλιο η συνθήκη του Λαζαρότε για την υποχρέωση των ενηλίκων (δασκάλων, γιατρών , λειτουργών κοινωνικής ευημερίας κ.α.) να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να μας προβληματίσει καθώς υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών στην Κύπρο τα οποία απομονώθηκαν κοινωνικά λόγω εθισμού στο διαδίκτυο και χρειάστηκε να νοσηλευτούν με ειδικό διάταγμα του δικαστηρίου.
Σημείωσε ακόμη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται το διαδίκτυο, ωστόσο όλοι πρέπει να αντιληφθούν τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι το φαινόμενο έχει πολλές διαστάσεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά με την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής . Είπε ότι η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει εθνική στρατηγική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ωστόσο πέραν από τον τίτλο αυτό δεν προχώρησε σε οτιδήποτε άλλο.

Είπε ότι κάποια προγράμματα στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής υποβλήθηκαν για επιχορήγηση από ευρωπαϊκά ταμεία όμως υπήρξε απόρριψη, όπως ανέφερε, και τώρα η Κυβέρνηση ψάχνει να βρει άλλες χορηγίες.

Η κ. Κουκουμά μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής των νομοθεσιών που προβλέπουν για παράδειγμα την ευθύνη όσων έρχονται σε επαφή με παιδιά να καταγγέλλουν φαινόμενα κακοποίησης και εκφοβισμού, υπενθυμίζοντας ότι προβλέπονται ποινές έως και 15 χρόνια φυλάκισης.
Είπε ακόμη ότι διαφάνηκε πως χρειάζεται τροποποίηση του νόμου για την προστασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και πρόσθεσε πως το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια ακριβώς για να περάσουν μηνύματα για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι άρχισε να γίνεται εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για να μπορούν να εντοπίζουν τα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού. Είπε όμως ότι η Αστυνομία ανέφερε στην συνεδρίαση πως η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς δεν είναι όσο καλή θα έπρεπε και ότι οι  εκπαιδευτικοί δεν δηλώνουν εύκολα τα θύματα αυτά γιατί φοβούνται ή δεν θέλουν να παρέμβουν σε οικογενειακά θέματα.

Η κ. Μαυρονικόλα τόνισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχει νομοθεσία για την υποχρέωση του οποιουδήποτε έρχεται σε επαφή με παιδιά να καταγγέλλει περιστατικά εκφοβισμού ή παιδικής πορνογραφίας και ότι οι ποινές είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην συνεδρίαση, το 2013 υπήρξαν 23 καταγγελίες για υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και το 2014 83. Η κ. Μαυρονικόλα τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να υπάρξει εθνική επιτροπή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και συντονισμός για αντιμετώπιση των φαινομένων εκφοβισμού, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης.