Συνέντευξη Σεργκέι Νίζνικοφ: Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πολιτικό-ιδεολογικό αδιέξοδο

 
  • Η Δυτικοποίηση της Παγκοσμιοποίησης είναι λάθος

  • Όσες πιθανότητες έχει η μύγα να γίνει ελέφαντας λόγω του ότι και οι δύο έχουν προβοσκίδα, τόσες έχει και η Ρωσία να γίνει Δύση

 

Συνέντευξη στον  Πέτρο Μ. Πέτρου

Ο Σεργκέι Νίζνικοφ, Προφέσορας στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών με ειδικότητα στην πολιτική φιλοσοφία μιλά εν τάχει για τη Ρωσία, την κατάρρευση του σοσιαλισμού, την Δύση, το ΝΑΤΟ και πολλά άλλα. Έχει γράψει πάνω από δέκα επιστημονικά συγγράμματα μονογραφίες και περισσότερα από 250 επιστημονικά άρθρα και σήμερα είναι επίσης Βοηθός Αρχισυντάκτης των επιστημονικών περιοδικών «Χώρος και Χρόνος» και « Φιλοσοφική Εκπαίδευση».WP_20160408_13_58_58_Pro

Είχα την ευκαιρία να τον ξανασυναντήσω στην Κύπρο μετά από 27 σχεδόν χρόνια, που την πρωτοεπισκέφθηκε, και να έχω μαζί του μια φιλική συνομιλία μεταφέροντας του ερωτήματα από τον δικό μας κυπριακό χώρο και χρόνο…

Ας αρχίσουμε από τα μεγάλα γεγονότα που μας χώρισαν σ’ αυτά τα 27 χρόνια και κύρια την κατάρρευση του σοσιαλισμού…

 

  • Η κατάρρευση του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης θεωρούνται το αποτέλεσμα ενός ιδεολογικού αδιεξόδου, όχι γιατί η κομμουνιστική και σοσιαλιστική ιδεολογία ήταν ψεύτικες, αλλά γιατί χρειαζόταν να εκμοντερνιστούν σύμφωνα με τις νέες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και αυτό δεν έγινε. Ο Γκορμπατσιόφ προσπάθησε να το κάνει αλλά διέπραξε λάθη, αποδείχθηκε επιφανειακός θεωρητικός και αδύνατος πολιτικός. Πρώτα από όλα έπρεπε να διορθώσει την ιδεολογία και σύμφωνα με εκείνη να επεξεργαστεί νέο οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα. Αντί αυτού του άρεσε να λέει «αρχίζουμε τον καυγά και μετά βλέπουμε», ο Γκορμπατσιόφ φοβόταν, ήταν δειλός πολιτικός και ως αποτέλεσμα διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, ο σοσιαλισμός κατέρρευσε και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας εξαφανίστηκε, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ όπου προσχώρησαν πολλές νέες χώρες και πολλαπλασιάστηκαν οι πόλεμοι.

 

WP_20160408_11_05_49_Pro

Στη  φωτογραφία με τον Νίζνικοφ πριν από 27 χρόνια και πιο κάτω  πριν μερικές μέρες

Δηλαδή μπορούμε να ρίξουμε όλες τις ευθύνες σε ένα άτομο; 

 

  • Όχι ασφαλώς, αλλά εκείνος ήταν ο επικεφαλής της χώρας εκείνη την εποχή και λάμβανε τις ανάλογες αποφάσεις. Όλες οι αλλαγές στη διεθνή πολιτική συντελούνταν με μονομερείς υποχωρήσεις της ΕΣΣΔ. Για παράδειγμα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε, αλλά όχι το ΝΑΤΟ, τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από διάφορες χώρες της Ευρώπης σε αντίθεση με τα αμερικάνικα που παρέμειναν και διευρύνθηκαν, το ίδιο και με τα οπλικά τους συστήματα. Τα πολλαπλασίασαν, περιλαμβανομένων των πυρηνικών…στη Δυτική Γερμανία, Ιταλία και σε άλλες χώρες παρέμειναν πυρηνικά όπλα και αυξήθηκε ο αριθμός τους.
  • Πολλοί διερωτούνται γιατί δεν έγινε κάποια σύνοδος των Κομμουνιστικών Κομμάτων για να μελετήσουν την κατάρρευση του σοσιαλισμούWP_20160408_13_58_58_Pro

 *Προφανώς αυτό δεν έγινε γιατί όλοι έχουν τις ευθύνες τους για ότι έγινε και δεν επιθυμούν να μεταρρυθμιστούν, γι αυτό το κομμουνιστικό κίνημα έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Την πήρε η Φιλελεύθερη δημοκρατική ιδεολογία, την οποία σήμερα χρησιμοποιεί η Δύση και η οποία επίσης οδήγησε τον κόσμο σε αδιέξοδο γιατί αυτή η ιδεολογία εξυπηρετεί μόνο την εγωιστική πολιτική της Δύσης και του καπιταλισμού και αγνοεί τα συμφέροντα των υπολοίπων χωρών και λαών…η παγκοσμιοποίηση πραγματοποιείται μόνο για τα συμφέροντα της Δύσης και όχι όλου του κόσμου. Οι ΗΠΑ προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να κρατήσουν την κυριαρχία τους και να κτίσουν ένα μονοπολικό κόσμο….

– Και η Ρωσία;

  • Η Ρωσία παλεύει για την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου στον οποίο θα λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών και λαών, διατηρώντας την κυριαρχία τους.spiritual cognition Στην εσωτερική πολιτική η Ρωσία παίρνει ότι καλύτερο κληροδότησε ο σοσιαλισμός και προσπαθεί να οικοδομήσει ένα κοινωνικό κράτος και μια δίκαιη κοινωνία…τα κοινωνικά κράτη που οικοδομήθηκαν στη Δύση, οικοδομήθηκαν στη βάση παραδειγμάτων της ΕΣΣΔ, πχ εργατικές νομοθεσίες και δικαιώματα, οκτάωρο, ισότητα γυναικών και ανδρών. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι ότι σήμερα, εν τη απουσία της ΕΣΣΔ… επιχειρείται η αφαίρεση όλων εκείνων των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν τότε…Στη Γαλλία αλλάζουν τον εργατικό κώδικα, στην Αγγλία περιορίζουν τις δαπάνες για την παιδεία κλπ

Η Ρωσία τι κάνει; Πώς αντιδρά και τι προτείνει;

 

  • Αυτή τη στιγμή στη Ρωσία γίνονται μεγάλες συζητήσεις για την ιστορία της χώρας, ελεύθερες και ανοικτές συζητήσεις. Η Ρωσία αναζητά να βρει τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο, να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη ιδεολογία στη βάση του πλούσιου της ιστορικού παρελθόντος και αναλύοντας τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλη η κοινωνία και αυτόmoral and politics φαίνεται καθαρά στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, αλλά και στο μίσος που συγκεντρώνει η ηγεσία της, η οποία αντιστέκεται στον μονοπολικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη στιγμή εξαπολύουν ένα πληροφοριακό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και στον Πρόεδρο Πούτιν.

Εσωτερικά όμως, τα περισσότερα κόμματα υποστηρίζουν τον Πούτιν;

 

  • Πρόκειται για κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως είναι πατριωτική αντιπολίτευση, είναι κοινοβουλευτικά κόμματα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας, το Κόμμα Δίκαιη Ρωσία του Μιρόνοφ και το Φιλελευθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας με τον Ζιρινόφσκι. Όλοι υποστηρίζουν την εξωτερική πολιτική του Προέδρου Πούτιν και επιδιώκουν την ανάπτυξη της Ρωσίας Υπάρχουν βεβαίως και άλλες δυνάμεις που δεν εισήλθαν στη Βουλή και που ως επί το πλείστον χρηματοδοτούνται από τη Δύση ή από ολιγάρχες μέσα στη Ρωσία, έχουν τα δικά τους ΜΜΕ που κανένας δεν τα απαγορεύει και λειτουργούν ελεύθερα στη Ρωσία. Είναι βασικά, δυνάμεις που προσπαθούν να μειώσουν την κυριαρχία της Ρωσίας.

Οι ρώσοι κομμουνιστές…

 *Αναγνωρίζουν τα λάθη τους και δέχονται ότι οι αρχές οικοδόμησης τουagm κομμουνισμού λήφθηκαν από τον χριστιανισμό. Σήμερα πολλοί χριστιανοί είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας. Θα έλεγα ότι στην εποχή μας θα πρέπει να ενωθούν όλοι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν το καλό, όπως έλεγε ο Λεβ Τολστόι, όπως καλούσε ο Τολστόι, δηλαδή χριστιανοί, άνθρωποι διαφόρων θρησκειών πρέπει να ενωθούν γύρω από τις κοινές τους αξίες. Για παράδειγμα, η εντολή «ου φονεύσεις» ισχύει σε όλες τις θρησκείες. Στο Χριστιανισμό, στο Βουδισμό, στο Ισλάμ. Στο Κοράνι λέει ότι ο φόνος ενός ανθρώπου είναι ίσος με φόνο ολόκληρης της ανθρωπότητας…Πρέπει να ξεχωρίσουμε τις κοινές αξίες όλων των θρησκειών από τους πολιτικούς που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το Ισλάμ και όλες τις θρησκείες στους εγωιστικούς σκοπούς τους, στους βρώμικους σκοπούς τους, διαστρεβλώνοντας την ουσία… Αυτοί που σκοτώνονται για το Ισλάμ για παράδειγμα, ιδέα δεν έχουν, τους εκμεταλλεύονται…

Με την παγκοσμιοποίηση πρέπει δηλαδή να δυτικοποιηθούμε όλοι περιλαμβανομένης και της Ρωσίας;

 

  • Η παγκοσμιοποίηση είναι αναπόφευκτη, όχι όμως η «δυτικοποίηση». Η Ρωσία δεν έχει περισσότερες πιθανότητες να καταστεί Δύση, από ότι η μύγα να καταστεί ελέφαντας στη βάση του ότι και οι δύο έχουν προβοσκίδα, έλεγε ο Ρώσος φιλόσοφος Αλεξάνδρ Ζηνόβιεφ σε ένα άρθρο του (Ζαπατνίσμ- Δυτικισμός)…Οι θέσεις της Δύσης είναι ήδη «πιασμένες», είναι κατειλημμένες και τους υπόλοιπους απλώς τους προσκαλούν όχι ως ισότιμους εταίρους αλλά ως αποικίες, όπως έγινε και με την Ουκρανία. Σε πάρα πολλές χώρες η ΕΕ εξουδετέρωσε την παραγωγή τους και τους μετέτρεψε σε καταναλωτές…ακόμα και η Σλοβακία που κάποτε παρήγαγε εξαιρετικά αγγούρια, τώρα αγοράζει ισπανικά αγγούρια…Η ΕΕ δεν χρειάζεται άλλους ανταγωνιστές αλλά καταναλωτές που να της αποφέρουν κέρδος, γι αυτό δεν πρόκειται να αναπτύξουν τις υπόλοιπες οικονομίες

-Και στην Κύπρο κάτι παρόμοιο έγινε με τους αμπελώνες. Φτιάχναμε κρασί από την αρχαιότητα και μετά μας έπεισαν να τα ξεριζώσουμε και εισάγουμε τώρα κρασιά από το εξωτερικό και σταφύλι από τη Χιλή…Τα θέματα που θίγετε είναι τεράστια και δυστυχώς δεν μας παίρνει ούτε ο χώρος, ούτε ο χρόνος για περισσότερα. Ευχαριστώ πολύ.