Εργα τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά στην Παλιά Λευκωσία

Με ζωηρά χρώματα, ευφάνταστα έργα τέχνης, ψηφιδωτά, ονειροπαγίδες και προπάντων πολύ κέφι στολίστηκε η Παλιά Λευκωσία, αφού φοιτητές και μαθητές χρησιμοποιώντας και ανακυκλώσιμα υλικά άφησαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους ελεύθερη σε μια εικαστική παρέμβαση στο πλαίσιο της παγκύπριας δράσης «Υφαντική στο δρόμο».

Ìå æùçñÜ ÷ñþìáôá, åõöÜíôáóôá Ýñãá ôÝ÷íçò, øçöéäùôÜ, ïíåéñïðáãßäåò êáé ðñïðÜíôùí ðïëý êÝöé óôïëßóôçêå ç ÐáëéÜ Ëåõêùóßá, áöïý öïéôçôÝò êáé ìáèçôÝò ÷ñçóéìïðïéþíôáò êáé áíáêõêëþóéìá õëéêÜ Üöçóáí ôç öáíôáóßá êáé ôç äçìéïõñãéêüôçôÜ ôïõò åëåýèåñç óå ìéá åéêáóôéêÞ ðáñÝìâáóç óôï ðëáßóéï ôçò ðáãêýðñéáò äñÜóçò «ÕöáíôéêÞ óôï äñüìï», Ëåõêùóßá 15 Áðñéëßïõ 2016.

Οι φοίνικες που στέκονται σειρά πάνω από την τάφρο και τα παλιά ενετικά τείχη κοντά στο Δημαρχείο Λευκωσίας είχαν την τιμητική τους, αφού χρησιμοποιήθηκαν με έντεχνο τρόπο για να αναδειχθούν σειρά από έργα από λύκεια και γυμνάσια της Λευκωσίας.

Χρησιμοποιώντας υλικά όπως σακούλες, σακιά από πατάτες, κλωστές και σπάγκο, έφτιαξαν εικαστικές δημιουργίες όπως δύο ζωηρόχρωμες τρισδιάστατες πεταλούδες, που φαίνονται έτοιμες να πετάξουν.

Στεφάνια «χούλα χουπ», κομμάτια από σχοινί, μαλλί, διάφορα υφάσματα χρησιμοποίησαν οι μαθητές και μαθήτριες από το Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού για να δημιουργήσουν τις δικές τους εικαστικές παρεμβάσεις με θέμα την υφαντική, όπως εξηγεί  η μαθήτρια Λυκείου, Νέλια. «Ήταν μια ωραία εμπειρία, συνεργαστήκαμε, κάναμε ωραία δουλειά», προσθέτει καθώς οι ονειροπαγίδες λικνίζονται στο ανοιξιάτικο αεράκι μεταξύ των δύο φοινίκων.

Λίγο πιο κάτω, στον πυρήνα της εντός των τειχών πόλης φοιτήτριες και φοιτητές του τμήματος σχεδιασμού μόδας (Fashion Design and Image) του Πανεπιστημίου Frederick κρέμασαν κομμάτια πατρόν που ύφαναν από μαλλί από τα δέντρα στην αυλή της Φανερωμένης. «Χρησιμοποιούμε την τεχνική του weaving (υφαντική)» αναφέρει η Πετρούλα, δευτεροετής φοιτήτρια του πανεπιστημίου, εξηγώντας ότι «είναι είδος πλέξιμου, είναι ο τρόπος που γίνονται και τα υφάσματα τα κανονικά. Απλά το κάνουμε με μαλλί για να δείξουμε την τεχνική, του το πώς γίνεται το ύφασμα».

Φοιτήτριες και φοιτητές που σπουδάζουν Γραφικές Τέχνες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ετοίμασαν κολάζ εμπνευσμένο από παραμύθια διάφορων χωρών, το οποίο θα τοποθετούσαν εντός ενός πλαισίου που υπάρχει στον τοίχο παλιού βοηθητικού κτιρίου, που βρίσκεται στην αυλή της ιστορικής εκκλησίας. «Με έμπνευση παραμύθια από διάφορες χώρες, ο κάθε φοιτητής έκανε μια σύνθεση και θα βγει ένα συνολικό κολάζ», λέει στο ΚΥΠΕ η Ελένη. Σε ερώτηση για το πώς «δένει» η δημιουργία τους με το περιβάλλον της Φανερωμένης η Ριάνα απαντά πως το «βρήκαμε πάρα πολύ ενδιαφέρον ότι υπάρχει μια έτοιμη κορνίζα πάνω σ` αυτό το ιστορικό κτίριο».

Οι εικαστικές παρεμβάσεις των μαθητών που δημιουργήθηκαν με εφόδια ανακυκλωμένα, ευτελή και εύκολα προσβάσιμα υλικά, θα συνεχίσουν να εκτίθενται για μια εβδομάδα.

Την εικαστική δράση διοργάνωσε η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Κλάδος των Εικαστικών Τεχνών και το Γραφείο Επιθεώρησης Τέχνης σε συνεργασία με το International Artist Association (IAA) και το ΕΚΑΤΕ και εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017 και των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Τέχνης, που γιορτάζεται στις 15 Απριλίου.