Εγγραφα Παναμά: Για «κλοπή» μιλά ο Μοσκοβισί

Χωρίς προηγούμενο οι αποκαλύψεις στα Έγγραφα λένε οι Ευρωβουλευτές,

Τα υφιστάμενα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς και οι δράσεις που μπορούν να αναληφθούν μετά τις μαζικές αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων, γνωστά ως «Έγγραφα του Παναμά», απασχόλησαν το απόγευμα της Τρίτης την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου._89063523_panama_index_draft2

Στον απόηχο του σκανδάλου που έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία για μυστικούς ιδιοκτήτες περισσότερων από 200.000 παράκτιων εταιρειών, μεταξύ αυτών πολιτικοί και επώνυμα πρόσωπα του αθλητισμού, οι Ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι οι αποκαλύψεις δεν έχουν προηγούμενο, ενώ ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τις πρακτικές αυτές «κλοπή».

Αρκετοί ζήτησαν τη δημιουργία μητρώου για φορολογικούς παραδείσους, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαρκούσε, ζητώντας τη δημιουργία Ειδικής Επιτροπής που θα ασχοληθεί ενδελεχώς με το ζήτημα.

Οι πρακτικές που αποκαλύφθηκαν μέσα από τα «Έγγραφα του Παναμά» αποτελούν ουσιαστικά κλοπή, δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας ο Επίτροπος Μοσκοβισί, λέγοντας παράλληλα ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αποδεχθούν την πρακτική αυτή. Πρόσθεσε ότι η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία και να αναληφθεί δράση.

Παράλληλα, ζήτησε τη δημιουργία μιας ενιαίας μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων στο προσεχές σύντομο διάστημα. Όπως εξήγησε, κάθε χώρα έχει τη δική της λίστα, όμως δεν υπάρχει ενιαία καταγραφή. Έφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει καταχωρίσει 85 χώρες στη μαύρη λίστα της, ενώ η Γερμανία δεν έχει καμία.

Ως πολιτικοί, ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότατα την φοροαποφυγή και την απάτη. Είπε ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποια μέτωπα, όμως απομένουν να ληφθούν πολλά σημαντικά μέτρα, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι θα έχει αρκετή δουλειά για τα επόμενα χρόνια.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια πιο ισχυρή και πιο σφαιρική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροαποφυγής. Είπε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε διεθνές επίπεδο και ότι θα παρουσιαστούν οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες της Κομισιόν στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τροπολογίες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος μέχρι τον Ιούνιο, στοχεύοντας τις ανώνυμες συναλλαγές.

Παράλληλα θα αρχίσει η προσπάθεια για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος στην εσωτερική αγορά.

Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν έχουν τον ίδιο βασικό στόχο, που είναι η διαφάνεια και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Jeanine Hennis-Plasschaert, μιλώντας εκ μέρους της Ολλανδικής Προεδρίας, τάχθηκε υπέρ ενός κοινού καταλόγου στην ΕΕ για αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, ενώ είπε ότι το ξέπλυμα χρήματος συνδέεται και με το θέμα της τρομοκρατίας.

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, ο Pablo Zalba του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανέφερε ότι έχει εμφανιστεί μια πολιτική ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να απωλέσουμε, ενώ εξέφρασε στήριξη προς τα μέτρα της Κομισιόν για αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella ανέφερε από την πλευρά του ότι υπάρχει μηδενική ανοχή για όσους φοροδιαφεύγουν αλλά και για τους φορολογικούς παραδείσους. Ζήτησε να δημιουργηθεί Επιτροπή του ΕΚ για να σταματήσει η φοροδιαφυγή αλλά και διεθνής διάσκεψη που να ασχοληθεί με το ζήτημα.

O Bernd Lucke της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών είπε ότι υπάρχουν δυνατότητες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ενώ μίλησε για πολιτική αποτυχία, καθώς όπως είπε, όλες οι χώρες γνώριζαν πως τέτοια φαινόμενα λαμβάνουν χώρα.

Η Sylvie Goulard των Φιλελευθέρων ζήτησε από την ΕΕ να πολεμήσει για την εφαρμογή κυρώσεων σε όσους δεν σέβονται τους κανόνες, ενώ ο Fabio de Masi της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένα δημόσιο μητρώο για πραγματικούς κατόχους πλασματικών εταιρειών.

Σε έντονο ύφος, ο Philippe Lamberts των Πρασίνων επέκρινε την Κομισιόν για καθυστερήσεις, ενώ επικριτικός έναντι του κ. Μοσκοβισί ήταν και ο Steven Woolfe της Ομάδας «Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας», λέγοντας ότι οι «Ευρωκράτες» δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτε σε φορολογία. Έλαβε αργότερα την απάντηση από τον κ. Μοσκοβισί, ότι η φορολόγηση των υπαλλήλων της Κομισιόν κυμαίνεται από 8% έως 40%.

Τέλος, ο Bernard Monot της Ομάδας «Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», ο οποίος προέρχεται από το Ενικό Μέτωπο της Γαλλίας, απάντησε σε αυστηρό ύφος στις αναφορές για εμπλοκή του κόμματός του σε υποθέσεις φορολογικών παραδείσων, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτική δυσφήμιση.