Επιμένει ο ΔΗΣΥ στην πρόταση του για ρύθμιση απεργιών

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας τέθηκε σήμερα η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Η πρόταση νόμου του πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριου Μαυρίδη και Νίκου Νουρή, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

 Παρόντες στη συνεδρία ήταν τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μέλη των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ καθώς, επίσης, και μέλη του ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΔΥ και ΟΕΒ
Σε κάποιο σημείο της συζήτησης ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποχώρησε από την συνεδρία, καλώντας την επιτροπή να τον καλέσουν εκ νέου όταν κατασταλάξουν με έτοιμο κείμενο προς συζήτηση.
Ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι η βιασύνη και σπουδή είναι ο χειρότερος σύμβουλος για ένα θέμα που εκκρεμεί χρόνια και δεν μπορεί να λυθεί εν μία νυκτί.

Παρατηρώντας ότι δεν υπήρξε κατάληξη σε ένα κείμενο το οποίο να έχει ενώπιον του ώστε να τοποθετηθεί, δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτή τη συνεδρία.

Λέγοντας πως όταν η Επιτροπή κατασταλάξει σε κείμενο νόμου θα μπορεί να εκφέρει γνώμη, αποχώρησε από τη συνεδρία.
Ο ΔΗΣΥ ωστόσο θα επιμείνει στην πρόταση νόμου για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας σε όλες τις ουσιώδεις υπηρεσίες, ως κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και συζητήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Με τροπολογία επί του κειμένου θα περιλάβει το κείμενο που κατέθεσε στη Βουλή ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης της Υπουργού Εργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επί της αναθεωρημένης πρότασης του ΔΗΣΥ όπως αυτή τέθηκε στην Επιτροπή Εργασίας την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Βουλευτής του κόμματος Νίκος Νουρής μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή τη Δευτέρα.

Κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, συζητήθηκε το κείμενο με το αποτέλεσμα της διαβούλευσης της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλανίδου με τους κοινωνικούς εταίρους,

Η Υπουργός Εργασίας είπε στην Επιτροπή ότι στο κείμενο που κατέθεσε, κατόπιν της διαβούλευσης επί της αναθεωρημένης πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, περιλαμβάνονται οι συμφωνίες του 2004 και 2005 και ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων, σε καθορισμένες ουσιώδεις υπηρεσίες.
Ανέφερε περαιτέρω ότι η πρότασή της προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση απεργίας ορίζεται επιτροπή υπηρεσίας, η οποία θα καθορίσει τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν, σημείωσε δε ότι η ρύθμιση υφίσταται ήδη.

Ενημέρωσε επίσης ότι η διαβούλευση διενεργήθηκε με ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ καθώς η ΠΕΟ δεν μπόρεσε να παραστεί στη διαβούλευση.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, η κ. Αιμιλιανίδου διευκρίνισε ότι το κείμενο που κατέθεσε δεν είναι πρόταση της Κυβέρνησης, δηλαδή δεν είναι νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση και ότι ετοιμάστηκε ένα κείμενο το οποίο είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης, την οποία διενήργησε με την εξουσιοδότηση της Επιτροπής Εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι ο ΔΗΣΥ επέμεινε να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου που κατέθεσε με τη μορφή κατεπείγοντος για ποινικοποίηση των απεργιών σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η προφορική πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή Εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποχώρησε από τη συνεδρία “αδειάζοντας” στην ουσία το ΔΗΣΥ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι δεν διεξήχθη ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι συμφωνούν με την πρόταση, συνέχισε, αναφέροντας ότι για το ΑΚΕΛ η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ είναι μόνο η αφορμή, για στοχοποίηση των εργαζόμενων, ώστε μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι στις όποιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Περαιτέρω ο κ. Φακοντής κάλεσε τον ΔΗΣΥ να αποσύρει την πρόταση για ποινικοποίηση των απεργιών. Αυτή η πρόταση θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και θα διαφανεί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια εάν θα αποσυρθεί η θα τροποποιηθεί, κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι κατά τη συζήτησης της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατατέθηκαν εναλλακτικές επιλογές, παρατηρώντας ότι εκείνο που αποτέλεσε σημείο τριβής ήταν η επιβολή ποινών.

Ανέφερε ακόμα ότι το κείμενο που τέθηκε στην Επιτροπή Εργασίας από την Υπουργό, μετά από τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον ΔΗΣΥ.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Νουρής είπε ότι “οι προεκλογικές κορώνες” του ΑΚΕΛ μας αφήνουν αδιάφορους.

Πρόσθεσε ότι σε κανένα σημείο “δεν προσπαθήσαμε να ποινικοποιήσουμε την απεργία, αλλά να προστατεύσουμε την οικονομία και το δικαίωμα των πολιτών” σε απρόσκοπτη πρόσβαση στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Κάνοντας λόγω για “προφάσεις” από το ΑΚΕΛ, που προσπάθησε με διαδικαστικές αιτιάσεις να ανατρέψει την προσπάθεια του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η δημοκρατία επιβάλλει ότι προβάλλεται η αντίθετη άποψη και αυτή είτε υπερψηφίζεται, είτε καταψηφίζεται.

Λέγοντας ότι η ρύθμιση παραμένει κατεπείγουσα, μετά τα όσα προηγήθηκαν με την απεργία των νοσηλευτών δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ επεξεργάζεται τροπολογία για περίληψη του κειμένου στο οποίο κατέληξε η Υπουργός στο πλαίσιο του διαλόγου που διενήργησε η Υπουργός Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην Ολομέλεια.

Διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι η πρόταση νόμου στοχεύει μόνο ώστε να δεσμεύονται με τα προσυμφωνημένα όλοι οι εργαζόμενοι στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ακόμα και οι νεοφυείς συνδικαλιστικές οργανώσεις, εξέφρασε την άποψη ότι δεν επειγόμαστε να ψηφίσουμε κάτι νέο βιαστικά και θεωρούμε ότι ο κοινωνικός διάλογος έκλεισε προ πολλού κατά τη συζήτηση των συμφωνιών του 2004 και 2005.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Νουρής είπε ότι ο ΔΗΣΥ τρέφει πολλή σεβασμό προς τον Γενικό Εισαγγελέα.

Είπε περαιτέρω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι ο νομικός σύμβουλος της Βουλής, ώστε να γνωματεύει επί προσχεδίων προτάσεων νόμου.

Καταλήγοντας, ο κ. Νουρής διερωτήθηκε προς τι αποσκοπούσε να διενεργηθεί ο κοινωνικός διάλογος τον οποίο ανέθεσε η Επιτροπή στην Υπουργό Εργασίας εάν γίνεται προσπάθεια με διαδικαστικά προσκόμματα το αποτέλεσμα του διαλόγου να παραμεριστεί.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι είχε διαβλέψει ότι η προσπάθεια θα κατέληγε σε αδιέξοδο.

Πρόσθεσε ότι η θέση του Κινήματος είναι ότι δεν μπορεί τέτοια θέματα να προωθούνται σε νομοθέτηση χωρίς να υπάρξει προαπαιτούμενος κοινωνικός διάλογος.

Καταλήγοντας, ο κ. Περδίκης είπε ότι η όποια ρύθμιση για τις απεργίες πρέπει να μείνει στο πεδίο των συμφωνιών.