Πτώση γερμανικών εξαγωγών λόγω ρωσικού εμπάργκο!

0b2687a4d54329af7fc2df3d9ee1a02bDSC06602

Μείωση κατά 27,3% στις εξαγωγές οχημάτων

Μέρος της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας απαιτεί από την καγκελάριο Μέρκελ, να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Μέρκελ τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν θα αρθούν, μέχρι την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Η ραγδαία πτώση των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, άρχισε από την στιγμή ακριβώς, που ξεκίνησαν κυρώσεις στην Μόσχα (και τα ρωσικά αντίποινα για την εισαγωγή τροφίμων και ποτών από την ΕΕ). Το 2013, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,3%.

Το μεγαλύτερο μέρος  των γερμανικών εξαγωγών στην αχανή Ρωσία είναι τεχνολογικά προϊόντα, κυρίως μηχανές (22,6% του συνόλου των εξαγωγών) και  οχήματα (19%). Οι εξαγωγές  οχημάτων που επηρεάζονται περισσότερο από τις κυρώσεις , μειώθηκαν κατά 27,3%.

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς οι εξαγωγές στην Κίνα και τη Ρωσία υποχωρούν και οι εγχώριες πολιτικές της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ συγκρατούν την ανάπτυξη, όπως αποκαλύπτει η έκθεση τεσσάρων οικονομικών ινστιτούτων, τονίζει ο γερμανικός τύπος .

Τα ινστιτούτα DIW, IWH, IfO και RWI, υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη το 2014 στο 1,3% από 1,9% τον Απρίλιο. Η οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, καταγράφει μηδενική ανάπτυξη το τρίτο και αναμένεται να αναπτυχθεί 0,1% το τέταρτο, σύμφωνα με το outlook.

Oι συγκρούσεις στην Ουκρανία και η αδύναμη ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα συνέβαλαν σε ένα “σημαντικό πάγωμα” του γερμανικού εξαγωγικού τομέα. Με γνώμονα δε την αταλάντευτη   οικονομική πολιτική, που ακολουθεί η Mέρκελ, κινδυνεύει και ο κατώτατος μισθός που εισήχθη φέτος, αναφέρουν οι γερμανοί δημοσιογράφοι . Οι οικονομολόγοι απευθύνουν έκκληση στη Μέρκελ να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες για τις υποδομές.

Στο Pentapostagma.gr, αναφέρουμε με σημερινά άρθρα μάλιστα,  ότι αυτά δεν αποτελούν την πλήρη εικόνα της γερμανικής οικονομίας. Ένα μέρος των χαμένων χρημάτων επιστρέφει  στο γερμανικό θησαυροφυλάκιο από τις πωλήσεις αμυντικών συστημάτων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης κυρίως , αλλά και στην πώληση γενικά αμυντικών συστημάτων σε Αφρική και Ασία. Τώρα μπορεί να πει κάποιος ότι αυτά τα κέρδη είναι εφήμερα . Λάθος η αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα από τους κύριους εξαγωγικούς πυλώνες της γερμανικής βιομηχανίας .

Το ζήτημα όμως είναι ότι η Γερμανία χάνει πολλά δις ευρώ από τις κυρώσεις στην Ρωσία, και λόγω των ενεργειακών σχεδίων των δύο χωρών. Πιστεύεται ότι οι αμερικανοί με διάφορες προφάσεις εν αμαρτίες, ( βλέπε Ουκρανία) , ακύρωσαν τα σχέδια αυτά καθιστώντας την Γερμανία όμηρο στα ενεργειακά θέματα. Αυτή είναι η ουσία και τίποτε άλλο.