«Παράπλευρος» νόμος για την αποκρατικοποίηση των λιμανιών

Το ξεπούλημα των λιμανιών σε ιδιώτες είναι πλεον γεγονός με τη Βουλή να ψηφίζει  κατά πλειοψηφία  την Πέμπτη  κανονισμούς που ρυθμίζουν δευτερογενή νομοθεσία, limani_lemesou_0η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης οποιουδήποτε υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση φορέα και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται στην Αρχή Λιμένων.

Με την ψήφιση του νόμου αναμένεται τερματισμός των απεργιακών μέτρων στο λιμάνι Λεμεσού. Στη συνεδρία παρίστατο ο Υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης.

Υπέρ του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων που κατατέθηκε, συζητήθηκε και ψηφίστηκε με τη μορφή κατεπείγοντος ψήφισαν οι 29 παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ενώ απείχαν οι 20 παρόντες Βουλευτές από ΑΚΕΛ, Οικολόγους, Συμμαχία Πολιτών. ΑΚΕΛ και Οικολόγοι απείχαν επειδή ζήτησαν αναβολή μιας εβδομάδας για να μελετήσουν το νομοσχέδιο, αίτημα που απερρίφθη από την πλειοψηφία της Βουλής.

Οι παρόντες Βουλευτές ΑΚΕΛ, Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών αντιτάχθηκαν στην έγκριση των κανονισμών για ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης, ωστόσο οι κανονισμοί εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με 27 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ζητώντας την αναβολή, είπε πως αυτή, μπροστά στα γεγονότα, θα αποβεί χρήσιμη, διευκρινίζοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν ζητά αναβολή για τους κανονισμούς.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αντιτασσόμενος στην αναβολή διερωτήθηκε αν το ΑΚΕΛ εννοεί να συνεχιστεί για άλλη μια εβδομάδα η ομηρία της οικονομίας από τα απεργιακά μέτρα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεχόμαστε την κριτική, αλλά έχουμε υποχρέωση, να πούμε ότι κάποια κόμματα δείχνουν υπευθυνότητα. Προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ πίεσε για το νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία και κατατέθηκε νομοσχέδιο.

Είπε ακόμα πως εάν δεν ψηφιστεί ο νόμος οι παραγωγοί δυνατόν να δεχτούν το τελειωτικό κτύπημα, ενώ άλλες ομάδες του πληθυσμού οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση των κανονισμών, ζητήθηκε από την εκτελεστική εξουσία να συζητηθεί ταυτόχρονα και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα δικαιώματα των υπαλλήλων. Πρόσθεσε ότι πιέστηκε η εκτελεστική εξουσία για να κατατεθεί για αυτό και δεν πρέπει να δοθεί αναβολή.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι το θέμα πρωτοσυζητήθηκε στην Επιτροπή Συγκοινωνιών στις 3 Μαρτίου και η Επιτροπή απαίτησε την παρουσία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και να κατατεθεί η συμφωνία Υπουργείου συνδικαλιστών. Πρόσθεσε ότι στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν συμφωνήθηκαν τα εργασιακά δικαιώματα και έδωσε την πρόταση της σήμερα και έβαλε τα δύο πόδια της Βουλής σε ένα παπούτσι.

Από τις 3 μέχρι 24 Μαρτίου η Κυβέρνηση αμέλησε να καταθέσει το νομοσχέδιο και το κατέθεσε σήμερα κατεπείγον, συνέχισε ο κ. Κυπριανού που προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα στο λιμάνι, ανέφερε ότι τα ευπαθή προϊόντα θα τύχουν εξυπηρέτησης.

“Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να λέει συζητήσαμε συμφωνήσαμε και να καθυστερεί 3 εβδομάδες”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι χτες έγινε προσπάθεια να πεισθούν οι απεργοί να εργαστούν ώστε τα ευπαθή να μην πάθουν ζημιά και ήταν έξω φρενών με τις προσβολές που δέχθηκαν από κάποιους συνέχισε αναφέροντας ότι “γονατίσαμε πάνω στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να πεισθούν”.

Είπε ακόμα ότι άλλοι έφεραν τα πράγματα εδώ που είναι, είπε ότι δεν έχουμε πλειοψηφία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αρχής Λιμένων και το 75% των μελών τους δεν ανήκουν στην ΠΕΟ.

Αν στην εξουσία ήταν Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ θα ζητούσαν να μας κρεμάσουν στην πλατεία, ανέφερε δηλώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα απέχει επειδή δεν δόθηκε επαρκής χρόνος μελέτης του νομοσχεδίου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα ότι η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου έπρεπε να δηλώσει ότι έχει ίδιον συμφέρον για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Απαντώντας στο ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα που ήγειρε όσον αφορά την κ. Κυριακίδου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η κ. Κυριακίδου θα είχε συμφέρον αν είχε συγγενικό της πρόσωπο που εργάζεται στην Αρχή Λιμένων και όχι θύμα της απεργίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες για τη μη έγκαιρη κατάθεση του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε ότι ήταν απαίτηση της Βουλής τα δικαιώματα των εργαζομένων να διαφυλαχθούν με νόμο. Ανέφερε ότι δώσαμε την ευκαιρία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και είπε πως για να δοθεί αναβολή πρέπει να τερματιστεί η απεργία.

“Να μην καταστραφούν κάποιοι επειδή εμείς θέλουμε χρόνο” συνέχισε λέγοντας ότι εάν χρειαστεί η Βουλή να συνεδριάσει όλη τη νύχτα, επειδή όπως ανέφερε το χρόνο θα τον πληρώσουν άλλοι.

Αναφερόμενος στο θέμα που ηγέρθη αναφορικά με την κ. Κυριακίδου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η Βουλευτής του κόμματος του ενημέρωσε την κοινοβουλευτική της ομάδα και η θέση του κόμματος ήταν ότι έπρεπε να συμμετέχει στην ψηφοφορία. “Ολοι έχουμε συμφέρον να ανοίξουν τα λιμάνια”, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε πως οι εργαζόμενοι που απεργούν ζητούν κατοχύρωση δικαιωμάτων για να τερματιστεί η απεργία. Πρόσθεσε ότι όσοι ζητούν αναβολή πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα συνεχιστεί η απεργία. Ανέφερε επίσης τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι και πως είναι αδύνατο να διαχωριστούν τα ευπαθή φορτία. Διερωτήθηκε δεν ποιος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μικρομεσαίων. Απαντώντας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε εάν είναι έγκλημα καθοσιώσεως το γεγονός ότι επηρεάζεται οικογενειακή μικρή επιχείριση με τις χιλιάδες άλλες.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι ακούστηκε η δικαιολογία ότι πρέπει να κανονισμοί και νομοσχέδιο να ψηφιστούν μαζί. Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει γκρίζες ζώνες, και διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ωρομίσθιους. Αναφέροντας ότι πρέπει να ψηφιστεί κάτι σωστό και ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είπε ότι πρέπει να δοθεί αναβολή και η απεργία να σταματήσει οπωσδήποτε.

Ανέφερε επίσης ότι το κύριο πρόβλημα των φθαρτεμπόρων έγκειται στο γεγονός ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν έγινε το υπόστεγο που προέβλεπε η συμφωνία με τον ανάδοχο και η ζημιά γίνεται στη μεταφορά των φθαρτών από το παλαιό αεροδρόμιο στο νέο.

Σε ό,τι αφορά του κανονισμούς, ο κ. Περδίκης είπε ότι πρόκειται για μια μορφή ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και δηλώνοντας ότι δεν είμαστε ενάντια να ιδιωτικοποιηθούν ανέφερε ότι με βάση έκθεση εμπειρογνώμονα το λιμάνι μπορεί να έχει 6 με 7 δις το χρόνο έσοδα.

“Δίνουμε τις υπηρεσίες σε εταιρείες που έχουν υπό διαχείριση λιμάνια στη Μεσόγειο και στην Τουρκία” συνέχισε, αναφέροντας ότι ο ένας διαχειρίζεται το λιμάνι στη Σμύρνη, που ουδείς γνωρίζει αν θα το λειτουργεί ανταγωνιστικά προς στο λιμάνι Λεμεσού.

“Δεν αρκεί η θεωρία, πρέπει να γίνει σωστή επιλογή και καλή συμφωνία” συνέχισε αναφέροντας ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων και να μην αγοράζουμε το γουρούνι στο σακί.

Ο Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι ο λόγος αναβολής θα πρέπει να είναι καλύτερος από τη ζημιά, η οποία επέρχεται στην οικονομία και ζήτησε να προχωρήσει η ψήφιση.

Ενταση και προπηλακισμοί

Νωρίτερα σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η απογευματινή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής,  ενώπιον της οποίας τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών που ρυθμίζει τα δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Κύπρου, στα πλαίσια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποκρατικοποίηση της Αρχής.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν οι συνδικαλιστές της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της ΣΥΠΑΛΚ δέχτηκαν επικρίσεις από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αριστοτελή Μισό, ο οποίος τους αποκάλεσε «βολεμένους». Οι δύο συνδικαλιστές επιχείρησαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρία, ωστόσο παρεμποδίστηκαν από εκπροσώπους των πατατοπαραγωγών, οι οποίοι στάθηκαν μπροστά από την πόρτα της αίθουσας, κάνοντας έκκληση στους συνδικαλιστές να ακούσουν και τις δικές τους θέσεις.

Με τις παρεμβάσεις του Υπουργού, αλλά και των βουλευτών, οι συνδικαλιστές παρέμειναν στην αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίας.

Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί που το συνοδεύουν και αφορούν την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, οδηγήθηκαν προς ψήφιση στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, όπου και εγκρίθηκαν.

«Τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων έχουν διασφαλιστεί με κάθε τρόπο και αυτό το είχε δηλώσει και η Νομική Υπηρεσία στη συζήτηση των κανονισμών για την αποκρατικοποίηση» διαβεβαίωσε τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, όσο και σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.

Ο Υπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν το συμφέρον του κράτους και της οικονομίας και η λειτουργία των λιμανιών.

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η απόσπαση των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων στη δημόσια υπηρεσία. Όπως ανέφερε, πριν την έναρξη της μεταβατικής περιόδου θα ανακοινωθεί από την Αρχή σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει νέα οργανική δομή μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι που δεν θα κριθούν αναγκαίοι για τη λειτουργία της Αρχής Λιμένων θα αποσπάζονται στη δημόσια υπηρεσία, με ισχύ από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Όπως ανέφερε, ο αριθμός αυτών που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία θα είναι πολύ μικρός, καθώς, όπως είπε, φαίνεται ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν το εθελοντικό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο ο Υπουργός χαρακτήρισε «γενναιόδωρο».

Ο Υπουργός σημείωσε πως οι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων «θα συνεχίσουν να προάγονται με βάση την υφιστάμενη οργανική δομή».

Σε ό,τι αφορά τους ωρομίσθιους υπαλλήλους, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως όσοι από αυτούς κριθεί ότι δεν είναι αναγκαίο να παραμείνουν στην Αρχή, θα μεταφερθούν μόνιμα στη δημόσια υπηρεσία, δηλαδή «δεν αποσπάζονται όπως στην περίπτωση των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων».

Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για τη συνέχιση των απεργιών, αφού, όπως είπε, το νομοσχέδιο είχε σταλεί στις συντεχνίες.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η διαδικασία εμπορικοποίησης θα έχει τεράστια οφέλη για την κυπριακή οικονομία, επιπρόσθετες θέσεις εργασίας και μεγάλα έσοδα για το κράτος.

Την ίδια ώρα απολογήθηκε στον κόσμο που υποφέρει από το κλείσιμο του λιμανιού.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι για το θέμα της απόσπασης έχει ληφθεί υπόψιν και το γενικότερο νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και γι΄ αυτό, είπε, τα δύο νομοσχέδια περιέχουν παρόμοιες πρόνοιες.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Αλέκος Μιχαηλίδης είπε πως το νομοσχέδιο καλύπτει όλους τους τομείς που συζητήθηκαν με τις συντεχνίες και ό,τι συμφωνήθηκε περιλαμβάνεται σε αυτό.

Από πλευράς τους οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΥΑΛΚ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ τοποθετήθηκαν θετικά έναντι του νομοσχεδίου, με τη ΔΕΟΚ να ανακοινώνει άρση των απεργιακών μέτρων.

Διαφωνίες και ανησυχίες εκφράστηκαν από πλευράς των συνδικαλιστών της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της ΣΥΠΑΛΚ.

Ο εκπρόσωπος της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Γλαύκος Κωνσταντίνου εξέφρασε έκπληξη για το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ενώ ο Υπουργός επέμενε ότι δεν χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο γι` αυτό το σκοπό.

Ο κ. Κωνσταντίνου, συνεχίζοντας, εξήγησε ότι τα απεργιακά μέτρα ξεκίνησαν με αίτημα των εργαζομένων «τον τερματισμό της διαδικασίας παραχώρησης των θαλάσσιων υπηρεσιών στο λιμάνι Λεμεσού σε ιδιώτη επενδυτή, έχοντας υπόψιν το ποσοστό οφέλους που θα έχει».

«Η ουσία του ζητήματος δεν είναι για εμάς το νομοσχέδιο. Με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα ρυθμιστούν τα εργασιακά ζητήματα. Η ουσία του προβλήματος για εμάς είναι ότι θα παραχωρηθούν κάποιες υπηρεσίες, οι θαλάσσιες υπηρεσίες, σε ένα ιδιώτη με ένα ποσοστό 10%, το οποίο είναι ζημιογόνο» υπέδειξε.

Διερωτήθηκε επίσης πώς διασφαλίζονται οι προαγωγές των υπαλλήλων που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία, όταν υπάρχουν υπηρεσίες της Αρχής που θα διαλυθούν, ενώ σήμερα υπάρχουν θέσεις προαγωγής σε αυτές.

Παράλληλα έκανε λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό», σημειώνοντας ότι κάποιοι δημιούργησαν «μια κοινωνική αντιπαράθεση, εκμεταλλευόμενοι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την απεργία». Στόχος μας δεν είναι να θίξουμε άλλο συνάδελφο, πόσω μάλλον ανθρώπους του μόχθου όπως οι πατατοπαραγωγοί, συμπλήρωσε. «Νιώθαμε ότι μιλούσαμε υπό το καθεστώς απειλής και έλλειψης δημοκρατίας» είπε, αναφερόμενος στη συνεδρία της Επιτροπής.

Κραυγή απόγνωσης από πατατοπαραγωγούς

«Καταστρεφόμαστε ολοκληρωτικά δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας αν συνεχιστεί η απεργία» δήλωσε ο πρόεδρος παγκύπριας συντονιστικής οργάνωσης πατατοπαραγωγών Νίκος Βάσιλας.

«Δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, εάν συνεχιστεί, όχι ως αύριο, αλλά ως απόψε η απεργία» είπε.

Παράλληλα διέψευσε ότι τα ευπαθή προϊόντα φορτώνονται, προσθέτοντας ότι φορτώνονται ασήμαντες ποσότητες, και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να δουλέψει απόψε το λιμάνι.

«Πάμε για αυτοκαταστροφή»

Εκπρόσωπος των Ναυτιλιακών Πρακτόρων προειδοποίησε πως «αν δεν ανοίξει σύντομα το λιμάνι πάμε για αυτοκαταστροφή».

Είπε ότι δώδεκα πλοία έχουν μετακινηθεί από το λιμάνι της Λεμεσού σε ξένα λιμάνια, μεταφέροντας εμπορευματοκιβώτια με κυπριακό φορτίο και καταβάλλονται προσπάθειες για να μην ξεφορτωθούν τα προϊόντα σε ξένα λιμάνια.