Νέες αποκαλύψεις Σιζόπουλου και διαρροές πρακτικών του Εθνικού

Σε νέες διαρροές πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί όπως είπε η υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση του Κυπριακού λαού.21134342-3434.det_009.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002

Ο κ. Σιζόπουλος υποστήριξε ότι με τις νέες αποκαλύψεις αποδεικνύει ότι το σχέδιο λύσης που συζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που απέρριψε ο λαός το 2004”. Κατηγόρησε τους κυβερνώντες και τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ότι “αποδεδειγμένα, συστηματικά και οργανωμένα έχουν παραπληροφορήσει τον λαό για την μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών”.

Ο κ. Σιζόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα τρισέλιδο κατάλογο που αποτελεί όπως ανέφερε συγκριτική μελέτη των προνοιών του σχεδίου Ανάν και των συγκλίσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Γίνονται συγκρίσεις για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και τις συγκλίσεις στα κεφάλαια: Συνεταιρισμός, Κατάλοιπο εξουσίας, Αρμοδιότητες συνιστωσών πολιτειών, ιθαγένεια, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, νομοθετικά όργανα, ανώτατο δικαστήριο, περιουσιακό, επιτροπή περιουσιακού και επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε ενδεικτικά σε τέσσερα κεφάλαια για να στηρίξει τις θέσεις του. Για το κατάλοιπο εξουσίας είπε ότι το σχέδιο Ανάν προνοούσε ότι οι συνιστώσες πολιτείες ασκούν κυριαρχικά όλες τις εξουσίες τις οποίες το σύνταγμα δεν εκχωρεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δηλαδή είπε, συνάδει με το συνομοσπονδιακό καθεστώς και ότι στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Ερογλου στις 11 Φεβρουαρίου 2014 αναφέρεται ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες και ότι αυτές θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επίσης στο κεφάλαιο για τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών στο σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με τα όσα ανέγνωσε ο κ. Σιζόπουλος, οι συνιστώσες πολιτείες δύνανται να έχουν εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τον έξω κόσμο και ότι στα πρακτικά του Εθνικού συμβουλίου αναφέρεται ότι τα δύο συνιστώντα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμφωνίες με κράτη με τα οποία η ΚΔ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις για πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, θρησκευτικά και εμπορικά θέματα.

Σε ότι αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το σχέδιο Ανάν προνοούσε ότι το Ανώτατο θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό δικαστών από κάθε συνιστώστα πολιτεία και 3 μη Κύπριους δικαστές και ότι με βάση τα πρακτικά του Εθνικού οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί κατέληξαν σε συμφωνία και όχι σύγκλιση, όπως είπε, ότι το Ανώτατο θα απαρτίζεται από 4 Ε/κ δικαστές και 4 Τ/κ και για τα συνταγματικά θέματα θα ορίζεται με κλήρωση ένας ξένος δικαστής ο οποίος θα προεδρεύει και θα έχει τη νικώσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.

Τέλος για την επιτροπή περιουσιακού ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι στο σχέδιο Ανάν προνοείτο ότι η επιτροπή θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό από κάθε συνιστώστα πολιτεία καθώς και από ένα μέλος μη Κύπριο και ότι στα πρακτικά του Εθνικού αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα αποτελείται από δέκα κλιμάκια και το κάθε ένα θα αποτελείται από 1 Ε/κ, 1 Τ/κ και ένα ξένο εμπειρογνώμονα ο οποίος θα προεδρεύει.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι “εδώ και μήνες διαπιστώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης αθετεί την πιο σημαντική προεκλογική του δέσμευση να σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν”.

“ Επί λέξει ο κ. Αναστασιάδης έχει πολλές φορές τονίσει: «βασικός μου στόχος στις συνομιλίες είναι συμφωνία που να ικανοποιεί τις ανησυχίες του 76% των Ελληνοκυπρίων, που απέρριψαν το 2004 το σχέδιο Ανάν»”, ανέφερε, για να προσθέσει ότι “προς απόδειξη των όσων λέμε συγκρίνουμε τα άρθρα του Σχεδίου Ανάν με τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, στα Κοινά Ανακοινωθέντα και στις δηλώσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί”.
“Με άλλα λόγια αποδεικνύουμε ότι το σχέδιο λύσης που συζητά ο κ. Αναστασιάδης είναι το ίδιο ακριβώς Σχέδιο που απέρριψε ο κυπριακός λαός το 2004. Ο κ. Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που στηρίζουν την πολιτική του στο κυπριακό, έχουν αποδεδειγμένα, συστηματικά και οργανωμένα παραπληροφορήσει τον κυπριακό λαό αναφορικά με την μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών. Εάν και εφόσον πραγματικά πιστεύουν ότι η ενημέρωση της ΕΔΕΚ δεν είναι αντικειμενική, καλούμε ξανά το προεδρικό και τις ηγεσίες ΔΥΣΗ-ΑΚΕΛ σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση για όσα ο κ. Αναστασιάδης έχει συμφωνήσει πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σημείωσε ακόμη ότι τις τελευταίες δέκα μέρες δέκτηκε σφοδρή επίθεση από κυβερνητικούς και όχι μόνο κύκλους, με την δικαιολογία ότι τάχατες , όπως είπε, αποκάλυψε έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου.

“Μια επίθεση η οποία στην ουσία καταρρίφθηκε από μόνη της από τα επιχειρήματα που πρόλαβαν οι διαμαρτυρόμενοι λέγοντας ότι τα όσα είχα δηλώσει στην δημοσιογραφική μου διάσκεψη ήσαν γνωστά και ότι τα ίδια είπε και ο ΠτΔ στην ενημέρωση που είχε κάνει στη Βουλή παρουσία των ΜΜΕ”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, “πού αποσκοπούσε αυτή η σφοδρή επίθεση, οι χαρακτηρισμοί και εμμέσως πλην σαφώς οι απειλές για ενδεχόμενο αποκλεισμό από το Εθνικό Συμβούλιο ή υπονόμευσης τάχατες του Εθνικού Συμβουλίου ή και όλα όσα παρατέθηκαν στις δηλώσεις που ακολούθησαν”.

Είπε ότι αν ο στόχος των επιθέσεων ήταν η παραπληροφόρηση ή ενδεχομένως και ο εκβιασμός για αποσιώπηση στοιχείων και δεδομένων για την πορεία των συνομιλιών και που ενδεχομένως η ΕΔΕΚ ανέλαβε την ευθύνη για ενημέρωση του λαού ο ίδιος επιθυμεί να δηλώσει ότι “όσοι έχουν τέτοιες απόψεις αυταπατώνται”.

Ολόκληρη η δήλωση Σιζόπουλου:

«Πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στον κυπριακό λαό για συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση, η ΕΔΕΚ σήμερα προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δίνει συνέχεια σε αυτό που άρχισε: την τεκμηριωμένη ενημέρωση του κυπριακού λαού.
Εδώ και μήνες διαπιστώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης αθετεί την πιο σημαντική προεκλογική του δέσμευση να σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Επί λέξει ο κ. Αναστασιάδης έχει πολλές φορές τονίσει: «βασικός μου στόχος στις συνομιλίες είναι συμφωνία που να ικανοποιεί τις ανησυχίες του 76% των Ελληνοκυπρίων, που απέρριψαν το 2004 το σχέδιο Ανάν».
Προς απόδειξη των όσων λέμε συγκρίνουμε τα άρθρα του Σχεδίου Ανάν με τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, στα Κοινά Ανακοινωθέντα και στις δηλώσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί.
Με άλλα λόγια αποδεικνύουμε ότι το σχέδιο λύσης που συζητά ο κ. Αναστασιάδης είναι το ίδιο ακριβώς Σχέδιο που απέρριψε ο κυπριακός λαός το 2004.
Ο κ. Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που στηρίζουν την πολιτική του στο κυπριακό, έχουν αποδεδειγμένα, συστηματικά και οργανωμένα παραπληροφορήσει τον κυπριακό λαό αναφορικά με την μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών.
Εάν και εφόσον πραγματικά πιστεύουν ότι η ενημέρωση της ΕΔΕΚ δεν είναι αντικειμενική, καλούμε ξανά το προεδρικό και τις ηγεσίες ΔΥΣΗ-ΑΚΕΛ σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση για όσα ο κ. Αναστασιάδης έχει συμφωνήσει πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΝΟΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΑΚΙΝΤΖΙ

Σχέδιο Ανάν[1] Συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ,
Αναστασιάδη-Έρογλου/Ακιντζί
Συνεταιρισμός
Θεμελιώδης Συμφωνία, Κύρια Αρθρα IV (σελ. 3)
«Έχοντας αποφασίσει να ανανεώσουμε το συνεταιρισμό μας σε αυτή τη βάση και αποφασισμένοι ότι αυτός ο νέος διζωνικός συνεταιρισμός».
Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ 23.5.2008:
«Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μια Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση».

Κατάλοιπο εξουσίας
Άρθρο 2/1/γ: (σελ. 4) και 15/1 (σελ. 14):
«Οι συνιστώσες πολιτείες ασκούν κυριαρχικά όλες τις εξουσίες τις οποίες το σύνταγμα δεν εκχωρεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, 11.2.2014:
«Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Αρμοδιότητες συνιστωσών πολιτειών
Άρθρο 2/2: (σελ. 4):
«Οι συνιστώσες πολιτείες δύνανται να έχουν εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τον έξω κόσμο».
Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: «Τα δύο συνιστώντα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμφωνίες με κράτη με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις για πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, θρησκευτικά και εμπορικά θέματα».
Ιθαγένεια
Άρθρα 3/2 (σελ. 4) και 12/2 (σελ. 12):
«Όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν επίσης την εσωτερική ιδιότητα του πολίτη της συνιστώσας πολιτείας». Κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου 11.2.2014:
«Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι ταυτόχρονα πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας».
Θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες
Άρθρο 11/3 (σελ. 12):
«Θα υπάρχει ελευθερία διακίνησης και ελευθερία διαμονής σε όλη την Κύπρο»*.

(*Σημ.: Δηλαδή μόνο δύο από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες θα ικανοποιούνταν). Όπως προκύπτει από τη συνολική ανάγνωση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και από τις νέες συγκλίσεις για τις οποίες έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης (βλ. δηλώσεις Σιζόπουλου
ΚΥΠΕ – Οντούλ Ασίκ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ 11/3/2016, 18:39): Μόνο το δικαίωμα διακίνησης και διαμονής κατοχυρώνεται. Το εκλογικό δικαίωμα και το δικαίωμα της περιουσίας στον τόπο μόνιμης διαμονής θα ασκείται υπό προϋποθέσεις ανάλογες με τις ιδιότητες πολιτών:
Ένας αριθμός Ε/Κ που θα έχει το δικαίωμα της επιστροφής, εάν το επιθυμεί, να γίνει πολίτης της Τ/Κ πολιτείας ή Τ/Κ που θα είναι της Ε/Κ πολιτείας θα μπορεί να ψηφίζει και για Βουλή και να ψηφίζεται για τη Βουλή.
Εκείνοι που θα είναι μόνιμοι κάτοικοι, που δεν θα επιλέγουν να γίνουν πολίτες, θα μπορούν να ψηφίζουν σε όλες τις τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές.
Κάποιοι άλλοι που δεν θα επιλέγουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο να ζουν ελεύθερα στην άλλη περιοχή, θα θεωρούνται ετεροδημότες με την έννοια ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν σε κάποιες των εκλογών.
Νομοθετικά όργανα
Άρθρο 5/1/α (σελ. 5) και 22 (σελ. 16):
«Κάθε Νομοθετικό Σώμα θα απαρτίζεται από 48 μέλη. Η Γερουσία θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα απαρτίζεται κατ’ αναλογία προς τον αριθμό των προσώπων που έχουν εσωτερική ιδιότητα πολίτη έκαστης συνιστώσας πολιτείας, με την προϋπόθεση ότι κάθε συνιστώσα πολιτεία θα κατέχει τουλάχιστον το ¼ των εδρών».
Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: Η Γερουσία θα αποτελείται από 40 Γερουσιαστές, 20 Ε/Κ και 20 Τ/Κ.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων από 48 Βουλευτές 36 Ε/Κ και 12 Τ/Κ

Ανώτατο δικαστήριο
Άρθρο 6/2 (σελ. 6) και 36/1 (σελ. 36):
«Το Ανώτατο Δικαστήριο θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Δικαστών από κάθε συνιστώσα πολιτεία και 3 μη Κύπριους δικαστές».
Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα απαρτίζεται από 4 Ε/Κ Δικαστές και 4 Τ/Κ. Για τα συνταγματικά θέματα θα ορίζεται με κλήρωση ένας (1) ξένος Δικαστής ο οποίος θα προεδρεύει και θα έχει τη νικώσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.

Περιουσιακό
Άρθρο 10/1/3 (σελ. 7-8):
«Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών οι οποίοι στερήθηκαν κατοχής […] θα λυθούν με συνολικό τρόπο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών που στερήθηκαν κατοχής και των σημερινών χρηστών και της αρχής της διζωνικότητας».
«Στις περιοχές που δεν υπόκεινται σε εδαφική αναπροσαρμογή, οι διευθετήσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με τη μορφή αποκατάστασης ή αποζημίωσης».
Επιπρόσθετα στις υποπαραγράφους του άρθρου 10/3 στις θεραπείες αναφέρονται και η ανταλλαγή, η μερική αποκατάσταση και η πώληση δικαιωμάτων.
Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: Αναγνωρίζεται το δικαίωμα στο νόμιμο ιδιοκτήτη και το χρήστη αρκεί να είναι «υπήκοος του ψευδοκράτους» και να έχει στην κατοχή-του την περιουσία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 χρόνων από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας. Ανάμεσα στα κριτήρια τα οποία η Επιτροπή Περιουσίων θα λαμβάνει υπόψιν για να καθορίζει την προτεραιότητα επί της περιουσίας, θα περιλαμβάνονται η αξία του ακινήτου και ο συναισθηματικός παράγοντας.
Στις θεραπείες περιλαμβάνονται η αποκατάσταση, η μερική αποκατάσταση, η ανταλλαγή, η αποζημίωση και συνδυασμός των παραπάνω.

Επιτροπή περιουσιακού
Άρθρο 10/4:
«Η Επιτροπή Περιουσιών θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό από κάθε συνιστώσα πολιτεία καθώς και από ένα (1) μέλος μη κύπριο».
Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: Η Επιτροπή Περιουσιών θα αποτελείται από 10 κλιμάκια. Το καθένα θα αποτελείται από 1 Ε/Κ, 1 Τ/Κ και ένα ξένο εμπειρογνώμονα ο οποίος θα προεδρεύει.

Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας
Άρθρο 30/1 (σελ. 19):
«Η ΕΔΥ που θα απαρτίζεται από άνδρες και γυναίκες προερχόμενους ισάριθμα από κάθε συνιστώσα πολιτεία».
Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: Η ΕΔΥ θα αποτελείται από 3 Ε/Κ και 3 Τ/Κ. Ο πρόεδρος θα είναι εκ περιτροπής 4 χρόνια Ε/Κ, 2 χρόνια Τ/Κ και θα έχει νικώσα ψήφο.

[1] Οι σελίδες και η αρίθμηση των άρθρων προέρχεται από την ελληνική έκδοση του Σχεδίου Ανάν.»