Μόνο 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης στο προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Στο νέο προσχέδιο της προσδοκόμενης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που έχει ήδη διαρρεύσει στον Τύπο, προβλέπονται μεταξύ άλλων μόλις 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκό έδαφος για τους πρόσφυγες, αντί για τις 160.000 του αρχικού πλάνου.newego_LARGE_t_1101_54634500_type13148

Το νέο προσχέδιο κάνει μεταξύ άλλων αναφορά σε 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης- όχι πολλές αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 2,7 εκατ. Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία σχολιάζει η DW- και αν ληφθεί υπόψη ότι αρχικά γινόταν λόγος για 160.000 θέσεις.
Το σχέδιο μετεγκατάστασης θα παραμείνει στο μεγαλύτερο μέλος του εθελοντικό, σύμφωνα με την φρασεολογία που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα υποχρεωθεί να φιλοξενήσει επιπλέον Σύρους πρόσφυγες που φθάνουν από την Τουρκία, όπως μεταδίδουν η DW και το Politico.
«Για να έρθουν νόμιμα οι Σύροι στην Ευρώπη και να αποφύγουν τα κράτη-μέλη νέες πολύπλοκες συμφωνίες μετεγκατάστασης, οι 28 σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες 72.000 θέσεις για την επενεγκατάσταση των προσφύγων που δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των ”επιστροφών” ξεπεράσει τους αριθμούς που προβλέπονται στην εν λόγω συμφωνία, αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί» σχολιάζει το σάιτ Politico.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ”επιστραφούν” πάνω από 72.000 Σύροι, η συμφωνία ακυρώνεται, επισημαίνει διπλωμάτης τον οποίο επικαλείται το Politico και αν η Τουρκία αποτύχει στον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της, η όλη διαδικασία θα καταρρεύσει.