Η Βρετανία λέει «όχι» στις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες

Η Βρετανία δεν θα προσφέρει καθεστώς χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στη Βρετανία, ως μέρος μιας συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, λέει ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής .

epa03128254 British Prime Minister David Cameron departs for Brussels from 10 Downing Street in London, Britain, 01 March 2012. EPA/ANDY RAIN

«Υποστηρίζουμε την ιδέα της επιστροφής μεταναστών από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία – είναι μια καλή ιδέα, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το ειδικό καθεστώς της Βρετανίας σε αυτό το σχέδιο. Επειδή κρατήσαμε το δικό μας έλεγχο των συνόρων , επειδή είμαστε έξω από τη ζώνη Σένγκεν, δεν θα συμμετάσχουμε στην απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους, ως μέρος αυτής της συμφωνίας » , εξήγησε κ. Κάμερον.

” Διατηρούμε τη δική μας πολιτική για τη μετανάστευση . Έχουμε ήδη μιλήσει για το τι θα κάνουμε σχετικά με τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων στη Βρετανία. Δεν θα δεχθούμε άλλους. Αλλά αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών από τα νησιά προς την Τουρκία αυτό θα ήταν καλή πρόοδος ” , δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός .