Τουσκ: Η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλες τις χώρες ανεξαρτήτως μεγέθους

Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

epa05199363 European heads of states take part in a lunch during an extraordinary summit of European Union leaders with Turkey in Brussels, Belgium, 07 March 2016. EU leaders are set to make another attempt to stem a migration surge that is testing their unity and principles, with hopes high that neighbouring Turkey will shoulder more of the burden. EPA/OLIVIER HOSLET/POOL

“Όσο εντείνονται οι διαβουλεύσεις θα έχουμε δύσκολες συνομιλίες, θέλω ως εκ τούτου να σας υπενθυμίσω τις τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν τη συμφωνία”, είπε ο Πρόεδρος Τουσκ.

“Η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη μέλη, ασχέτως του πόσο μικρά, ή μεγάλα είναι, πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και τρίτων πρέπει να συμβάλει αποτελεσματικά στη συνολική στρατηγική μας”, τόνισε ο κ. Τουσκ και διευκρίνισε ότι αυτή περιλαμβάνει την ενίσχυση της ζώνης Σένγκεν, το τέλος της πολιτικής του wave through, την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα, την ενίσχυση των δυτικών Βαλκανίων και την συνεργασία με την Τουρκία”.

“Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος”, είπε ο κ. Τουσκ και έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι “περισσότερο συγκρατημένος, από ότι αισιόδοξος”.

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Νταβούτογλου
Με στόχο την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό συνέρχονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των “28” για να συζητήσουν το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Το τελικό κείμενο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται στις Βρυξέλλες αύριο.

Στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης των ηγετών ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διασυνδέει την επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα σε δείπνο εργασίας, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και σε πρόγευμα εργασίας την Παρασκευή, όπου και θα υιοθετηθεί η τελική ανακοίνωση.

Την Κύπρο στη Σύνοδο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε το πρωί  συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σιούλτς και το μεσημέρι θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος.

Χθες βράδυ ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζήτησαν την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής “με την Κύπρο και όχι απέναντι στη Κύπρο”.

Πάντως και χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει σε άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας χωρίς προηγουμένως η Άγκυρα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.