«Εξωτικά» όπλα αλλά και drones πογιατζήδες, ψεκαστήρες, ντελιβεράδες και πολλά άλλα

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Ρομπότ σκύλος που γαυγίζει και τραγουδά, τετράπτερο drone που μπογιατίζει μεγάλες επιφάνειες σε ψηλά κτίρια, drone που ψεκάζει φυτείες και χωράφια κουβαλώντας φορτίο 13 κιλών, drone φωτογράφος και χίλιες δυο άλλες εφαρμογές είναι ήδη εδώ!drone-scouting-corn

Η σκηνές από έργα επιστημονικής φαντασίας σήμερα παίρνουν σάρκα και οστά και όπου νάναι θα δούμε και εδώ να πετούν για διάφορους σκοπούς, αν και ακόμα ως Κύπρος δεν έχουμε διανύσει καμιά απόσταση ως προς τους κανονισμούς και τη νομοθεσία που διέπουν αυτά τα νέα φαινόμενα και «υπηρεσίες».

Η Κίνα και πάλιν πρωταγωνιστής στην ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση των νέων ρομποτικών τεχνολογιών και drones και δεν θα αργήσει να το επιβεβαιώσει και αυτό ξανά στην πράξη, όπως έκανε με πολλά άλλα πράγματα. Ενώ για παράδειγμα η τεχνολογία φωτοδιόδων LED είχε ανακαλυφθεί πριν από 60 χρόνια, αυτή η οικονομική τεχνολογία φωτισμού μπήκε σε εφαρμογή και έγινε προσιτή στους καταναλωτές μόνο όταν η Κίνα έβαλε το χέρι της. Μάλιστα γύρω στο 2010, αν η γνωστή μάρκα Philips παρουσίαζε στον ιστότοπό της 5 λαμπτήρες λεδ, η Κίνα παρουσίαζε 500 και μέσα σε μόλις μια πενταετία υπερφαλάγγισε την πάλαι ποτέ κραταιά Philips και κυριολεκτικά την στραγγάλισε αναγκάζοντας την να αποσυρθεί από την κατασκευή λαμπτήρων.

Κάτι ανάλογο επαναλαμβάνεται τώρα με τα drones και τα ρομπότ διαφόρων χρήσεων και μόλις τα νέα προϊόντα «ωριμάσουν» θα αρχίσουν να κατακλύζουν όλες τις αγορές. Στο εξωτερικό, ήδη πολλές εταιρείες παίρνουν στα σοβαρά την προετοιμασία με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Η Amazon και η Wal-Mart ψάχνουν drones για να τα θέσουν στην υπηρεσία της παράδοσης εμπορευμάτων και μια εταιρεία από το Ισραήλ(Urban Αεροναυτική) εργάζεται πάνω σε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μισού τόνου, ή περίπου 1.100 κιλά, σε ακτίνα 31 μιλίων.

Γίνεται βεβαίως αντιληπτό ότι αυτά προορίζονται και για στρατιωτικούς σκοπούς, μεταφορά τραυματιών ή προμηθειών σε στρατιώτες, αλλά και για παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε διάφορες συνθήκες είτε εκεί όπου δεν μπορούν να πετάξουν ελικόπτερα. Σύμφωνα με Κινέζικες πηγές, ήδη η «Urban Αεροναυτική» έχει διεξάγει με επιτυχία σχετικές δοκιμές.

Οι κινέζοι επίσης, στο Consumer Electronics Show του τρέχοντος έτους, στην πόλη Guangzhou μέσω της εταιρείας Ehang Inc., που ιδρύθηκε το 2014 και είναι προσανατολισμένη σε καινοτόμες έξυπνες τεχνολογίες, έχει ήδη αναπτύξει το ευκολότερο μονοθέσιο ντρον στον κόσμο, που μπορεί να το οδηγήσει οποιοσδήποτε και ελπίζουν να το κάνουν προσιτό σε όλους.

85

Ένα γεωργικό ντρον

Περισσότερα από αυτά τα είδη των drones αναμένονται από τους κατασκευαστές της Κίνας, όπως συμβαίνει πλέον με όλες τις νέες τεχνολογίες. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους ντρονς που μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα μέρος στο άλλο όπως και γεωργικά ντρονς που αναλαμβάνουν ψεκασμούς και άλλες χρήσιμες αποστολές.

Η γκάμα των πρακτικών εφαρμογών τους διευρύνεται και ήδη έχει αναπτυχθεί ντρον που απελευθερώνει τους εργαζόμενους από την αναρρίχησή σε ψηλά και επικίνδυνα μέρη για την εκτέλεση διαφόρων εργασιών, όπως το μπογιάντισμα μεγάλων επιφανειών σε πολυώροφα κτίρια. Βεβαίως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τους εργάτες, αλλά με τη βοήθεια των ντρονς αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των ατυχημάτων και απωλειών ζωής. Σύμφωνα με μια πηγή στο “Global Sources” 95 «αναρριχητές» σκοτώθηκαν μεταξύ του 2004 και 2012 ενώ ασχολούνταν σε βιομηχανικές «σκαλωσιές».

Αυτή είναι μια τεχνολογική εφαρμογή που ξεκίνησε από την Αμερική, «βιομηχανική ρομποτική βαφής δια ψεκασμού”, και στο τέλος, ως συνήθως, θα καταλήξει στην Κίνα για μαζική παραγωγή και σε προσιτή τιμή.

Τα ρωσικά ντρονς είναι βρίσκονται σε ανοδική πορεία και στον πόλεμο της Συρίας, ορισμένα από αυτά, χρησιμοποιούνται ευρέως για την αναγνώριση στόχων και πιο συχνά στην τηλεοπτική κάλυψη του πολέμου, όπως δεν έγινε ποτέ ξανά στο παρελθόν. Υπάρχουν βεβαίως και τα ντρονς μάχης μέχρι και 20 τόνων. Η ρωσία έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές σε αυτό τον τομέα δεδομένης της πρωτοκαθεδρίας της στη διαστημική βιομηχανία, από όπου ελέγχονται τα πάντα…

Και οι αμερικανοί ετοιμάζουν παντοιοτρόπως «εξωτικά» όπλα και ρομπότ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κυριαρχήσει σε καμιά στιγμή ο παραλογισμός της κυριαρχίας του ενός επί των υπολοίπων παιχτών στην παγκόσμια σκακιέρα και ότι αυτά τα επιτεύγματα της πολεμικής βιομηχανίας, θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ειρηνικούς σκοπούς και δεν θα έχουμε ληστείες και βομβιστές με drones και θανάτους με «εξωτικά» όπλα, Avatar κλπ.