Ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε το βιβλίο του Χρύσανθου Χρυσάνθου «Βρε τον Καραγκιόζη!»

 

 

Την ιστορία του τόπου τους, την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό μπορούν να γνωρίσουν οι νέοι μέσα από το βιβλίο του Χρύσανθου Χρυσάνθου «Βρε τον Καραγκιόζη!» ανέφερε

Ï Ðñüåäñïò ôïõ ÊÓ ÅÄÅÊ ÃéáííÜêçò ÏìÞñïõ åßíáé ï Ðñüåäñïò ôçò ÂïõëÞò ôùí Áíôéðñïóþðùí, êáèþò åîåëÝãç êáôÜ ôçí ôñßôç øçöïöïñßá ìå 28 øÞöïõò, Ýíáíôé 27 øÞöïõò õðÝñ ôïõ áíèõðïøçößïõ ôïõ ÌÜñéïõ ÊáñïãéÜí, ÐñïÝäñïõ ôïõ ÄÇÊÏ, êáé áðï÷Þ áðü ôï ÂïõëåõôÞ ôïõ ÊéíÞìáôïò Ïéêïëüãùí Ðåñéâáëëïíôéóôþí Ãéþñãï Ðåñäßêç, ï ïðïßïò áðÝóõñå ôçí õðïøçöéüôçôÜ ôïõ êáôÜ ôçí ôñßôç öÜóç ôçò øçöïöïñßáò. ÕðÝñ ôçò õðïøçöéüôçôáò ôïõ ê. ÏìÞñïõ øÞöéóáí ïé âïõëåõôÝò ôïõ ÊÓ ÅÄÅÊ, ôïõ ÄÇÓÕ, ôïõ Åõñùðáúêïý Êüììáôïò êáé ï ÂïõëåõôÞò ôïõ ÄÇÊÏ Æá÷áñßáò Êïõëßáò,, Ëåõêùóßá 2 Éïõíßïõ 2011.

 ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου.Οπως είπε ο κ. Ομήρου, πρόκειται για μια τρίγλωσση, στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα, καλαίσθητη έκδοση που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο σκιτσογράφος και σχεδιαστής Πέτρος Παπαπέτρου, ο γνωστός και καταξιωμένος γελοιογράφος Πίν.

“Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης γνωρίζει για τη μακραίωνη ιστορία του Καραγκιόζη που ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του από τις χώρες της Άπω Ανατολής, για να φτάσει ως τα μέρη μας, της Ανατολικής Μεσογείου, για την εξάπλωσή του στην Ελλάδα και τον εμβολιασμό του με ελληνικά στοιχεία και μαθαίνει για την απαρχή της τέχνης του θεάτρου σκιών στην Κύπρο, καθώς και για δύο εξέχουσες μορφές της, τους καραγκιοζοπαίχτες Χριστόδουλο Αντωνιάδη Πάφιο και Χριστόδουλο Αντωνίου Πάφιο, πολύπλευρα ταλέντα και οι δυο, που έγραψαν ιστορία στο κυπριακό θέατρο σκιών” ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ευγενής πρόθεση του συγγραφέα “πραγματοποιείται εν τέλει με τον πιο ωραίο τρόπο, οι παλαιότεροι θυμούνται, ίσως ακόμα και να νοσταλγούν, και οι νεότεροι μαθαίνουν. Μαθαίνουν για την ιστορία του τόπου τους, την παράδοση, το ζωντανό ακόμα –το αποδεικνύει η σημερινή εκδήλωση- λαϊκό πολιτισμό και τους άξιους εκπροσώπους του”.

Ο κ. Ομήρου συνεχάρη τον συγγραφέα και όλους τους συντελεστές `της σημαντικής αυτής έκδοσης που παραδίδεται σήμερα στη βιβλιογραφία, αλλά και στο ευρύ κοινό`.