Τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας φαίνεται να συμπίπτουν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης αξιοπρεπούς, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης μέσα στο τρέχον έτος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας (Hellenic Business Council in Bulgaria).
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο διάλογο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τον οποίο χαρακτήρισε προοδευτικό Τουρκοκύπριο, ο οποίος έχει ως όραμα την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, “αλλά που έχει ορισμένα όρια, όρια που περιορίζονται από τις παρεμβάσεις δυστυχώς της Άγκυρας”.
“Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς τουρκικής Κυβέρνησης ότι ενδιαφέρεται και επιδιώκει τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού θα βρει στην πράξη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν και θα υποστηρίζουν τον κ. Ακιντζί και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προκειμένου μέσα από το διάλογο που διεξάγεται να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που, βεβαίως, πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις”, ανέφερε ο ΠτΔ.
Στις προϋποθέσεις αυτές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιέλαβε την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την απαλλαγή από τις όποιες εγγυήσεις που ανάγονται στο 1960 και μειώνουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απαλλαγή από την παρουσία της όποιας στρατιωτικής δύναμης, έτσι ώστε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό την εποπτεία ή ότι ενεργεί ως προτεκτοράτο της οποιασδήποτε χώρας.
Την ίδια ώρα πρόσθεσε, ως κράτος μέλος της ΕΕ αυτό που προσδοκούμε είναι την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, έτσι ώστε μέσα από τον αλληλοσεβασμό κατά τη διάρκεια του διαλόγου αλλά και την αντιμετώπιση των ανησυχιών της κάθε μιας κοινότητας να φτάσουμε σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και δεν θα αφήνει ηττημένους.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος μέλος της ΕΕ απόλυτα συμβατό ή απόλυτα ίσο με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, με διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με διασφάλιση της δυνατότητας να έχει διάρκεια, λειτουργικότητα, να διασφαλίζει την ενότητα του λαού, του εδάφους, της οικονομίας.
“Καταβάλλουμε σκληρές προσπάθειες και μέχρι σήμερα, παρά τις δυσκολίες που πρέπει να ομολογήσω ότι αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι εκ των εύκολων προβλημάτων για αυτό και διαρκεί αυτή η εκκρεμούσα κατάσταση τα τελευταία 42 χρόνια από την εισβολή, για να μην προαναφέρω τα προηγηθέντα ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενεργειών καθ’ υπόδειξη άλλων – σε πλείστα όσα των κεφαλαίων έχει παρατηρηθεί μια σημαντική πρόοδος”, συνέχισε.
`Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, αυτό είναι που μας ενθαρρύνει να δουλέψουμε ακόμα σκληρότερα για τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας, “διότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, αλλά και με ευαισθησίες, όχι μόνο από τη μια πλευρά, αλλά και από τις δύο”.
“Είναι αυτά τα προβλήματα που θέλουν τη συμβολή και τη βοήθεια της Τουρκίας. Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων δεν είναι θέμα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Η κατάργηση των εγγυήσεων του ’60 δεν είναι θέμα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, ή οι εδαφικές αναπροσαρμογές, κατά κύριο λόγο. Αλλά και τα τρία είναι θέμα της Τουρκίας. Συνεπώς, αν επιθυμούν πραγματικά το συντομότερο δυνατόν να επιτύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει ένα ευρωπαϊκό κράτος και θα διασφαλίζει την προοπτική των μελλοντικών γενιών, έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν συμβιώνοντας ειρηνικά, τότε αυτό θα είναι και το επιδιωκόμενο, αλλά και το προσδοκώμενο από μια λύση”, τόνισε.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, τους διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με όλες μου τις δυνάμεις, με ένα μόνο όραμα: πως επιτέλους επιτυγχάνουμε την απαλλαγή από την κατοχή, την επανένωση της πατρίδας μας, τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και τη δημιουργία ενός μοντέλου ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, κάτι που για αιώνες ήταν απόλυτα διασφαλισμένο.
“Αυτό που δεν θέλουμε είναι την εμπλοκή τρίτων στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή της ομόσπονδου Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό που θέλω να πω είναι, μέσα από την αποφασιστικότητα να εξεύρουμε μια αξιοπρεπή, μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, μια λύση που θα διασφαλίζει το μέλλον των νεότερων γενιών, τούτο να γίνει επιτυχία μέσα στο τρέχον έτος. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να συμπίπτουν – δεν θα χρησιμοποιήσω τα όσα ο κ. Eide λέει περί άστρων – τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας”, σημείωσε.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που προηγήθηκαν και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν ο ΠτΔ επανέλαβε ότι προσβλέπει πως αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμα περαιτέρω. Εξέφρασε ακόμη την ευχή για συνέχιση της στενής συνεργασίας με το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας ,οποία δεν δίδει οφέλη μόνο προς τις χώρες που εμπλέκονται ,αλλά και προς την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία αποτελεί το ύψιστο, “τουλάχιστον σε όσους έχουν την αντίληψη πως η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις κρατικές πρωτοβουλίες διότι έτσι ενισχύεται η οικονομία, δημιουργούνται νέες θέσεις δουλειάς και υπάρχει ανάπτυξη”.