Πρόεδρος ΔΗΚΟ:Δεν πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ

«Ο Υπ.Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος,συζητούν την ολοκληρωτική πώληση των μετοχών σε κάποιον επενδυτή»

Τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής για την μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ, αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση της αρχής, κατήγγειλε  ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ , Νικόλας Παπαδόπουλος.2ee341f29b1efb1dd0f9b1934b386155
«Έχει ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση για τα νομοσχέδια που έχουν παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την μετοχοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, με απώτερο στόχο φυσικά, όπως έχει αναφέρει σήμερα ξεκάθαρα ο Υπουργός Οικονομικών, στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΗΚ, είτε μερικώς είτε ολοκληρωτικά. Το ΔΗΚΟ θεωρεί πως το κράτος πρέπει να παραμείνει ιδιοκτήτης αυτού του συγκεκριμένου ημικρατικού οργανισμού. . Πρέπει το κράτος να διατηρήσει τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων. Εμείς συμφωνούμε με τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών και ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΑΤΗΚ, θεωρούμε ότι το επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς αυτός ο εκσυγχρονισμός να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς . Πρέπει η ΑΤΗΚ να βελτιωθεί, να αναβαθμιστεί, αλλιώς θα χαθεί», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε:
«Έχουμε ακούσει σήμερα διάφορες προτάσεις για τη βελτίωση των ζητημάτων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και τα ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Όλα αυτά είναι ζητήματα σημαντικά και εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε. Εμείς θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι η ΑΤΗΚ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και σε ότι αφορά τη διοίκησή της, εκεί όπου νοσεί σήμερα. Πρέπει να τερματιστούν οι κυβερνητικές και οι κομματικές παρεμβάσεις. Οι εξαρτήσεις της κυβέρνησης και της Βουλής πρέπει να σταματήσουν και να μετατραπεί αυτή η εξάρτηση σε ένα ρόλο εποπτείας, ένα ρυθμιστικό ρόλο. Επομένως, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους τρόπους, με τους οποίους θα τερματιστούν αυτές οι αθέμιτες παρεμβάσεις, που στο παρελθόν αποδείχθηκαν καταστροφικές για τη λειτουργία και το μέλλον του οργανισμού», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την κυβερνητική πρόταση, επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην κατάθεση των νομοσχεδίων.
«Είμαστε ακόμη έτοιμοι να συζητήσουμε το ζήτημα της διαχείρισης του οργανισμού από ιδιώτες. Δεν συμφωνούμε με την πρόταση της κυβέρνησης που έχουμε ενώπιον μας. Και θέλω να τονίσω το εξής: Την ευθύνη, για την όποια καθυστέρηση στην παρουσίαση των νομοσχεδίων που αφορούν πρόνοιες του μνημονίου, δεν την έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά την έχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι που επέλεξε να καταθέσει μια δέσμη, μια σωρεία νομοσχεδίων που αφορούν σημαντικότατες πτυχές του μνημονίου λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Και τώρα θα πρέπει εμείς να τρέξουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες να περάσουμε σημαντικότατα και περίπλοκα νομοσχέδια, πριν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και πριν να ετοιμαστεί η έκθεση συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη που αποκλειστικά πρέπει να επωμιστεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά αυτήν την καθυστέρηση. Έχουμε σημαντικά νομοσχέδια που ήταν αντικείμενο του προγράμματος όπως το ΓΕΣΥ, τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν τα είδαμε ακόμα, που δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης. Αλλά κατά τα άλλα, για όλα φταίει η Βουλή», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και καταλήγοντας, τόνισε τη διαφωνία του με την πιθανότητα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΤΗΚ.
«Το δεδομένο και το βέβαιο είναι ότι εμείς διαφωνούμε με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει το κράτος να χάσει τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων. Μιλάμε για τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Αυτό είναι το σημαντικό θέμα. Αν η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θέλουν να χωρίσουν την ΑΤΗΚ στα δύο, είναι δική τους η πρόταση και δική τους η θέση. Εμείς θεωρούμε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν πρέπει να αλλάξει, πρέπει να παραμείνει στην ιδιοκτησία του κράτους και πρέπει το κράτος να έχει τον έλεγχο αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Και παρεμπιπτόντως, δεν είναι αυτό που μας έχει προτείνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Ο Υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος, ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιο είναι αυτό το μερίδιο που θα δοθεί σε ιδιώτες. Συζητάνε ακόμα και ολοκληρωτική πώληση αυτών των μετοχών σε κάποιον επενδυτή».