Δήλωση ευρωβουλευτή ΔΗΚΟ Κ.Μαυρίδη για το προσχέδιο της έκθεση για την Τουρκία

Ο ευρωβουλευτης του  ΔΗΚΟ Κ.Μαυρίδης σε δήλωση του αναφορικά  με το  προσχέδιο της έκθεσης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει  ότι παρατηρείται η εξής έκδηλη αντίφαση:
«Ενώ στο κείμενο γίνεται έντονη επίκριση όσων συμβαίνουν EU_4στην Τουρκία με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών, των βασικών κανόνων δικαίου και θεμάτων γύρω από το Κουρδικό ζήτημα, η Τουρκία μένει στο απυρόβλητο για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν εξαφανιστεί ενώ γίνεται αναφορά για προετοιμασία ανοίγματος κεφαλαίων τα οποία μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα της “χαρούμενης” πολιτικής η οποία μετέτρεψε το Κυπριακό σε μια διακοινοτική διαφορά όπου οι “δύο ηγέτες” αναζητούν διευθέτηση διακυβέρνησης. Με την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη ότι περίπου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπό διάλυση, ακόμη και οι δικές του παραχωρήσεις παραγνωρίζονται και η όποια “πρόοδος” πιστώνεται έμμεσα στην Τουρκία που μένει στο απυρόβλητο χωρίς να της κατανέμονται ευθύνες για τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου, ούτε για την αδιάλλακτη στάση της στην διαπραγματευτική διαδικασία.
Δυσφορία προκαλεί επίσης η αναφορά στο προσχέδιο για το πλαίσιο λύσης στο Κυπριακό, κατάλοιπο της προηγούμενης έκθεσης λόγω πρωτοβουλίας κάποιων κυπρίων ευρωβουλευτών, χωρίς καμιά αναφορά στο περιεχόμενο της λύσης και στην ανάγκη διασφάλισης των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.
Στα θετικά κρίνεται η αναφορά για απόσυρση των τουρκικού στρατού, στο θέμα της Αμμοχώστου και στην άρνηση της Τουρκίας για εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτόκολλου. Ωστόσο, υπάρχει σωρεία παραλείψεων, που υπήρχαν στην προηγούμενη έκθεση, όπως στο θέμα των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ και στο Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), το θέμα του εποικισμού, της ρητής αναφοράς στην αντιδήλωση της 21 Σεπτεμβρίου 2005 για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και το θέμα των αγνοουμένων.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το προσχέδιο της έκθεσης για την Τουρκία και οι όποιες βελτιώσεις προκύψουν θα οφείλονται στις συντονισμένες ενέργειες και μάχες των ευρωβουλευτών των οποίων το έργο θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν η κυβερνητική πολιτική ήταν διαφορετική.»