Ο Έιντε μεταφερει την «αισιοδοξία» του στο Ευρωκοινοβούλιο

Καταγγέλλθηκε η συναλλαγή Ε.Ε.-Τουρκίας

Την «αισιοδοξία» του  για επίλυση του κυπριακού «κλήθηκε» να μεταφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ.ΟΗΕ  κ.Εσπεν Μπαρθ  Ειντε μετά απόακιντζι_αναστασιαδης4 πρόσκληση  του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Ελμα Μπροκ. Το συμπέρασμα που βγήκε από τη  συζήτηση χθες   ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία τη Τουρκίας είναι η στάση της για την πρόοδο του κυπριακούενώ ακούστηκαν έντονες αντιδράσεις για τα ελλείμματα δημοκρατίας.

Όχι μόνο από την εισηγήτρια του ψηφίσματος, Σοσιαλίστρια Ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι αλλά και από το σύνολο των πολιτικών ομάδων διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ελλείμματα δημοκρατίας στην Τουρκία και οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις. Διαπιστώνεται συνεχής παραβίαση του κράτους δικαίου της ελευθερίας του Τύπου, ενώ η Άγκυρα είναι πρωταθλήτρια τις φυλακίσεις δημοσιογράφων. Ταυτοχρόνως, τηρεί απαράδεκτης δράσης σε βάρος των Κούρδων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Παρότι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Έλμα Μπροκ συνέστησε την προσοχή στους συναδέλφους του ευρωβουλευτές να μην μακρηγορήσουν επί του Κυπριακού διότι το θέμα θα συζητηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των Ην. Εθνών Εσπεν Μπαρθ Έιντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχεδόν όλοι οι αγορητές μπήκαν στον «πειρασμό». Αφορμή αποτελεί ο ελλιπής χαρακτήρας του κειμένου ως προς το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα στις περί του Κυπριακού διατάξεις είναι απούσα η αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην υποχρέωση της Τουρκίας να την αναγνωρίσει, όπως η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου καθορίζει. Ακόμη γίνεται αναφορά σε «σημεία διέλευσης συνόρων», μια φράση που υποδηλοί τη διχοτόμηση και χωριστή οντότητα, ενώ η τήρηση ίσων αποστάσεων αθωώνει την Τουρκία, την οποία η ελληνοκυπριακή ηγεσία θεωρεί κλειδί στη λύση. Παρότι, φραστικά η κ. Πίρι κάλεσε την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, στο κείμενο, καλούνται να πράξουν το ίδιο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δηλαδή και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και η Ελλάδα. Επί τούτου έγινε σχόλιο από τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι, εφόσον δίδονται εύσημα στις προσπάθειες των δυο Κοινοτήτων, δεν θα πρέπει να τίθενται στην ίδια μοίρα με την Τουρκία.

Σε συναφή παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Έλμα Μπροκ είπε ότι και η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει στη διαδικασία. Η τοποθέτηση αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική κατοχή και δεν μπορεί να έχει η Ελλάδα ή το Ην. Βασίλειο την ευθύνη που έχει η Άγκυρα.

Ελλείμματα και Οθωμανική Αυτοκρατορία

Παρότι στο ψήφισμα γίνεται μνεία στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, στην εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και στην επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είναι κοινός τόπος τα ελλείμματα στις παραγράφους που αφορούν στο Κυπριακό.

Το γεγονός αυτό ηγέρθη από το σύνολο των Κυπρίων ευρωβουλευτών, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στη ανάγκη συμπερίληψης σημαντικών στοιχείων στο ψήφισμα όπως είναι το θέμα των εποίκων και οι απειλές της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το δικαίωμα της Κ. Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες για το θέμα των υδρογονανθράκων και άλλα. Και ενώ είναι προφανείς οι ελλείψεις στο ψήφισμα επί του Κυπριακού, εκτός των αναφορών στο προοίμιό του, για το άνοιγμα πέντε προενταξιακών κεφαλαίων ( άνοιγμα των κεφαλαίων 15 για την ενέργεια, 23 για το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα, 24 για τη δικαιοσύνη ελευθερία και ασφάλεια, 26 για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και 31 για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας) στην παράγραφο 6 γίνεται ρητή μνεία για την εκπλήρωση των κριτηρίων από την Άγκυρα ώστε να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24. Και αυτό συμβαίνει όπως είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επιβάλει μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, που στηρίζεται σε αντιδημοκρατικές μεθόδους και στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ίδιας στη δικαιοσύνης στη χώρα του.

Κούρδοι μαχητές

Κρητική επίσης ασκήθηκε από τους ευρωβουλευτές στους βομβαρδισμούς του τουρκικού πυροβολικού σε βάρος κούρδων μαχητών που πολεμούν εναντίον της ISIS αλλά και στο ενδεχόμενο μιας τουρκικής εισβολή στη Συρία, η οποία θα προκαλέσει ανεπιθύμητα νέα προβλήματα και κλιμάκωση του πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες.

Για συναλλαγή Τουρκίας- Ε.Ε έκανε λόγο ο  Τ.Χατζηγεωργίου 

«Η Πρόταση Ψηφίσματος όπως παρουσιάστηκε σήμερα αποτελεί μια καλή βάση τουλάχιστο όσον αφορά την Κύπρο και μέσα από τροπολογίες που επεξεργαζόμαστε θα επιδιωχθεί η περεταίρω καλυτέρευση της.

Στην έκθεση ωστόσο υπάρχει αναφορά για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 και γίνεται αναφορά στην ανάγκη να πληρωθούν τα κριτήρια αξιολόγησης. Εμείς θεωρούμε ότι μέσα στα κριτήρια κυρίως θα πρέπει να υπάρχουν τα πολιτικά κριτήρια αξιολόγησης. Και αν αρθούν τα πολιτικά κριτήρια ασφαλώς δεν έχει κανένας, κανένα λόγο να αντιστέκεται στο άνοιγμα των κεφαλαίων.

Επίσης η Έκθεση αποτυγχάνει να κάνει αναφορά στην επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία και θα πρέπει να συμπληρωθεί αναφέροντας ότι η τουρκική επέμβαση γίνεται σε μια προσπάθεια αποδόμησης της πιθανότητας δημιουργίας αυτόνομης περιοχής Κούρδων στη Συρία“.

Αυτά τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου στην παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου.

Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, ως ο σκιώδης εισηγητής για την έκθεση, ο κ. Χατζηγεωργίου έκανε αναφορά ότι φέτος υπήρξε, συνολικά εκ μέρους της ΕΕ, μια συναλλαγή με την Τουρκία για να δώσει ανταλλάγματα στο θέμα των προσφύγων.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε την ανάγκη να συμπληρωθεί η Έκθεση με μια αναφορά για τους εποίκους. “Στην Κύπρο υπήρξε εθνικό ξεκαθάρισμα και κουβάλημα Τούρκων εκ Τουρκίας προκειμένου να αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου“ επισήμανε.

Κλείνοντας ο κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε ότι αφού η έκθεση χειροκροτεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για ότι κάνουν για την επίλυση, δεν έχει λόγο ύπαρξης η έκκληση “όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη“ να στηρίξουν ενεργά τη διαπραγματευτική διαδικασία. Εφόσον τα ενδιαφερόμενα μέρη χειροκροτούνται τότε το κάλεσμα θα πρέπει να περιοριστεί μόνο προς την Τουρκία δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Χατζηγεωργίου το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπρόκ αναφέροντας ότι και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι περνά από το χέρι της για την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Χατζηγεωργίου του διαμήνυσε γραπτώς πως δεν υπάρχει σύγκριση του ρόλου που έχει η Τουρκία με αυτή της Ελλάδας.

Η Επιτροπή πριν την έναρξη της συζήτησης ενημερώθηκε ότι ξεχωριστή συζήτηση για το Κυπριακό θα διεξήχθη στην Επιτροπή Εξωτερικών μετά από πρόσκληση που στάλθηκε στον κ. Άιντα.

 

Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια

Την άποψη ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», εξέφρασε η Κάτι Πίρι, Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για την έκθεση προόδου της Τουρκίας σχετικά με την ένταξή της στην Ε.Ε..
Η τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Απρίλιο.

Όπως ανέφερε η Κ. Πίρι σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συζήτηση, η Τουρκία έχει κάνει «βήματα» προς την κατεύθυνση της αναγνώρισής της ως ασφαλούς χώρας για πρόσφυγες, ωστόσο προτού καταστεί δυνατή η επιστροφή αιτούντων άσυλο εκεί, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. «Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εφικτή και η πραγματοποίηση μιας επιχείρησης «μεγάλης κλίμακας» νόμιμης προώθησης προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία προς την Ευρώπη.

Η ίδια υπογράμμισε πως στόχος δεν είναι το Ευρωκοινοβούλιο να σταθεί εμπόδιο στην υπό εφαρμογή συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο «δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό» ως προς τα επί μέρους στοιχεία στα οποία η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο.

Η Κ. Πίρι αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου για τα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων αλλά και για το Κουρδικό και το Κυπριακό. «Την περασμένη χρονιά ελάχιστες ήταν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ενώ σημειώθηκε και οπισθοδρόμηση στην ελευθέρια της έκφρασης και στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας», τόνισε η εισηγήτρια.