Ελλάδα:Τα τρακτέρ πολιορκούν την Αθήνα

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι αγρότες την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, ενώ τα τρακτέρ παρήλασαν έξω απο τη Βουλή. Νέο ραντεβού στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τους 15.000. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και η ΑΔΕΔΥ.24381338_16264081.limghandler
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πλατεία βρέθηκαν περισσότεροι από 15.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Στον χώρο μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, οι αγρότες άναψαν φωτιά με ξερά κλαδιά, ενώ έδωσε συναυλία ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα -νωρίς το πρωί- σφραγίστηκε από επεισόδια με τραυματισμούς αστυνομικών, προσαγωγές, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέσσερις αγρότες που συνελήφθησαν για τα επεισόδια αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το απόγευμα με εντολή εισαγγελέα. Σε βάρος τους, όμως, σχηματίστηκε δικογραφία.24375765_16262611.limghandler

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση, με τους παραγωγούς να προτίθενται να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Η προσέλευση αγροτών στην πρωτεύουσα από μπλόκα της Βορείου Ελλάδας αναμένεται να συνεχισθεί και το Σάββατο.

Το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν και οι αγρότες ξεκίνησαν την πορεία στο Σύνταγμα με πρώτους τους αγρότες από την Κρήτη.

Με λεωφορεία έφτασαν τελικά στην πλατεία Συντάγματος και οι αγρότες της Πελοποννήσου.

Είχε προηγηθεί σκηνικό έντασης στο Χαϊδάρι, καθώς αστυνομικά μπλόκα εμποδίζαν τους αγρότες να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με χημικά και κρότου λάμψης επί της λεωφόρου Αθηνών-Κορίνθου. Οι αγρότες κατέστρεψαν και ένα περιπολικό.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αγρότες από την Κρήτη, που έφτασαν τα ξημερώματα με τρία πλοία στον Πειραιά, επιχείρησαν να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες, ξύλα, τούβλα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και προς το υπουργείο. Από τις πέτρες έχουν σπάσει τζάμια του πρώτου ορόφου στο κτίριο του υπουργείου.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη.

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έστησαν σκηνές, για να διανυκτερεύσουν στην πλατεία.

Από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα επετράπη η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας 17 τρακτέρ και 3-4 αγροτικών οχημάτων συνοδεία περιπολικών, μετά από διαπραγμάτευση που έγινε μεταξύ του μπλόκου της Νίκαιας και των αστυνομικών.

Τα τρακτέρ παρήλασαν στο κέντρο της Αθήνας με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Το αγροτικό συλλαλητήριο έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος είχαν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Συνδικάτα συγκεντρώθηκαν και στην Κάνιγγος.

Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».