Τη θέση τους για μη ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού διατύπωσαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα η ηγεσία του ΑΚΕΛ και εκπρόσωποι της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών (ΣΥΚΕΣΥ).
Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΣΥΚΕΣΥ Ανδρέας Μουσκάλλης ανέφερε ότι ξένα συμφέροντα εποφθαλμιούν τον Συνεργατισμό ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προειδοποίησε την Κυβέρνηση ότι όπως και στην περίπτωση των οδηγών λεωφορείων αλλά και των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια, υπάρχει και στον τομέα του Συνεργατισμού η δυνατότητα με κινητοποιήσεις να υποχρεωθεί η Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την πολιτική της.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΑΚΕΛ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Συνεργατισμό και τα προβλήματα τα οποία προκαλούνται στην προσπάθεια, όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Συνεργατισμός να διατηρήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα και φυσιογνωμία που είχε όλα αυτά τα χρόνια, να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες στην κυπριακή κοινωνία.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε εκ νέου την αντίθεση του ΑΚΕΛ στις σκέψεις για την όποια ιδιωτικοποίηση, υποδεικνύοντας ότι ο Συνεργατισμός έχει φτάσει στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα με αποφάσεις που λαμβάνονται από την ΕΚΤ και την κυπριακή κυβέρνηση.
«Υπάρχουν περιθώρια ο Συνεργατισμός όχι απλά και μόνο να εξυγιανθεί αλλά να είναι ένας πολύ κερδοφόρος οργανισμός με κοινωνική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των δανειζομένων και να προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην κυπριακή κοινωνία» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, εξέφρασε τη θέση του ΑΚΕΛ για διαχωρισμό του εμπορικού τομέα του Συνεργατισμού από τον πιστωτικό, για να εξακολουθήσει να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών και του γεωργικού τομέα της Κύπρου.
«Χρειάζεται πολιτική βούληση η οποία δυστυχώς απουσιάζει από την Κυβέρνηση για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί ο Συνεργατισμός και να διατηρήσει το χαρακτήρα του» πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί για να ληφθούν αποφάσεις για να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί ο Συνεργατισμός, προειδοποιώντας μάλιστα τους κυβερνώντες ότι όπως και στην περίπτωση των οδηγών λεωφορείων αλλά και των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια, υπάρχει και στον τομέα του Συνεργατισμού η δυνατότητα με κινητοποιήσεις να υποχρεωθεί η Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την πολιτική της.
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει προβληματισμός στο ΑΚΕΛ για τη διαφαινόμενη μη ενίσχυση του Συνεργατισμού με τα 175 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι οι εξελίξεις αυτές προκαλούν προβληματισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπενθύμισε ότι η απόφαση για την αύξηση του σχετικού δείκτη λήφθηκε 2 μήνες προτού γίνει αξιολόγηση του Συνεργατισμού αναφέροντας ότι «στο δικό μας το μυαλό αυτό συνδέεται με σκοπιμότητες οι οποίες υπάρχουν ενδεχομένως από την ΕΚΤ».
«Δεν ξέρω αν υπάρχουν και στα μυαλά άλλων οι όποιες σκοπιμότητες απλά και μόνο για να επιβάλουν τη δική τους φιλοσοφία στο πως θα πρέπει να εξελιχτεί ο Συνεργατισμός στην Κύπρο. Έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο και ενεργούν στη βάση αυτού, να ιδιωτικοποιηθεί ο Συνεργατισμός. Σε αυτή την πορεία είπαν πολλά ψέματα, και στη Βουλή και στους εκπροσώπους της ΣΥΚΕΣΥ, απλά και μόνο για μας αποκοιμίζουν και να προωθούν τη δική τους πολιτική» είπε.
«Εμείς λέμε λοιπόν τέρμα. Δεν πρόκειται τέτοιου είδους απειλές και εκβιασμοί να μας εκφοβίσουν. Εμείς επιμένουμε ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση και εφόσον βγαίνουμε τέλος του Μάρτη από το Μνημόνιο όπως πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, τότε ναι υπάρχουν περιθώρια να χειριστούμε τα ζητήματα» πρόσθεσε.
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για την Κυβέρνηση. Πανηγυρίζει ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο, θα έχουμε περιθώρια να χειριστούμε τα ζητήματα λέει. Να το χειριστεί το θέμα του Συνεργατισμού. Με το σωστό τρόπο» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι ειδικότερα για τον εμπορικό τομέα του Συνεργατισμού η απαίτηση είναι η Κεντρική Τράπεζα να αποξενώσει τη δική της συμμετοχή. «Δεν λέει κανένας ότι αυτή θα πρέπει να πάει στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να πάει στους συνεργατιστές» δήλωσε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΣΥΚΕΣΥ Ανδρέας Μουσκάλλης είπε ότι ακόμη και τα 175 εκατομμύρια ευρώ να μην πάρει ο Συνεργατισμός, πάλι θα καλύψει τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας. «Ο Δείκτης είναι επαρκής, είναι 12,01» είπε.
Ο κ. Μουσκάλλης είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν στη Βουλή για την ενίσχυση του Συνεργατισμού με ακόμη 175 εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που ο Συνεργατισμός δεν τα χρειαζόταν, προχώρησαν στην ενέργεια αυτή επειδή ο Συνεργατισμός είναι ένα οργανισμός βιώσιμος, δυναμικός και πρωτοποριακός και ένας οργανισμός ο οποίος λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας για 107 χρόνια.
«Έχει πιστούς πελάτες και ποια επιχείριση δεν θέλει πιστούς πελάτες. Όλοι ξοδεύουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν πιστούς πελάτες. Εμείς τους έχουμε για 107 χρόνια» είπε και πρόσθεσε ότι ο Συνεργατισμός είναι η καλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με ισχυρό ισολογισμό.
«Αυτό το διαμάντι του τραπεζικού συστήματος, αυτό εποφθαλμιούν οι ξένοι, γι` αυτό εμείς θέλουμε την υποστήριξη των κομμάτων, όλου του κυπριακού λαού έτσι ώστε ο Συνεργατισμός κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις ή συνθήκες να μείνει κυπριακός και να παίζει το ρόλο που έπαιξε για τόσα χρόνια» δήλωσε εξηγώντας πως αυτό συμφέρει και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά και εθνικά.