Για «επενδυτές» και «δωρητές» που θα χρηματοδοτήσουν τη λύση κάνει λόγο ο Ειντε

Γίνεται μια συζήτηση πάνω στην οικονομική πτυχή της λύσης αυτό το διάστημα, όσο ποτέ προηγουμένως, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη,σήμερα το πρωί στο Προεδρικό.

Ο κ. Έιντε, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αναζητείται ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, όπως δωρητών, επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και μια σειρά εργαλείων και εγγυήσεων που μαζί μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. “Γίνεται πάνω σε αυτό, περισσότερη δουλειά από ποτέ”, σημείωσε.ακιντζι_αναστασιαδης4

Αρχικά, ο κ. Έιντε είπε ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ανέφερε πως η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ενώ χθες, όπως σημείωσε, συναντήθηκαν οι διαπραγματευτές οι οποίοι θα έχουν ξανά συνάντηση αύριο.

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε στη συνάντηση των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες την προηγούμενη βδομάδα, χαρακτηρίζοντας την ως «ιστορική» και σημειώνοντας ότι “δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε αυτή τη μορφή. Τους δέχθηκαν στο υψηλότατο επίπεδο, περιλαμβανομένου και του Προέδρου Γιούνκερ. Οι διαπραγματευτές είχαν πολύ καλές συζητήσεις μαζί, παρουσιάζοντας τις απόψεις όχι τις κάθε πλευράς αλλά τις κοινές απόψεις”.

Είπε πως οι δύο διαπραγματευτές πήραν διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη της ΕΕ για τη δουλειά που επιτελείται στην Κύπρο, όχι μόνο από πολιτικής άποψης, αλλά και τεχνοκρατικής, όπως είναι οι προετοιμασίες για την πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση δίδεται έμφαση σε κάποια διαδικαστικά ζητήματα, πάνω στα οποία δεν υπάρχει κατ` ανάγκη διάσταση απόψεων, και τα οποία ωστόσο πρέπει να επιλυθούν ούτως ώστε να γίνει μια καλή προετοιμασία για μια φάση κατά την οποία μια πολιτική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Ερωτηθείς για την οικονομική πτυχή της λύσης, ο κ. Έιντε είπε ότι εξετάζεται συνδυασμός πραγμάτων, όπως εισφορές από χώρες, επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και εγγυήσεις από διάφορους χώρους που μαζί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την αναγκαία χρηματοδότηση για την επίλυση του Κυπριακού.

Διευκρινιστικά, σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, ο κ. Έιντε εξήγησε πως η διαδικασία δεν είναι σαν να “γεμίζουμε” κάτι κάθε μέρα, αλλά θα αποτελέσει μέρος μιας συνολικής διευθέτησης. Επίσης, είπε πως υπάρχουν κεφαλαιώδη ζητήματα όπως το περιουσιακό, τα οποία οι εμπειρογνώμονες πρέπει να έχουν υπόψη ώστε να υπολογίσουν το συνολικό πακέτο της οικονομικής πτυχής.

“Στην Κύπρο μιλάτε για το κόστος της λύσης σαν και θα χάνατε χρήματα. Η πραγματικότητα είναι πως όλες οι οικονομικές μελέτες, που υποστηρίζονται ένθερμα από διεθνείς οικονομολόγους, λένε ότι εν καιρώ η λύση θα επιφέρει περισσότερο πλούτο από ό,τι η μη λύση. Έχοντας ένα ενωμένο νησί, σε ειρήνη εσωτερικά αλλά και με τους γείτονες του, θα δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, περισσότερη ευημερία. Συνεπώς, η λύση θα αποπληρωθεί από μόνη της. Το μόνο θέμα είναι ότι χρειάζονται αρχικά κεφάλαια για να γίνει η αρχική επένδυση”, είπε και σημείωσε πως ακόμη και αυτά τα χρήματα της αρχικής επένδυσης είναι χρήματα που θα έρθουν στο νησί και δεν θα φύγουν από το νησί.

Είπε ακόμη ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, κάτι στο οποίο συμφωνούν οι δύο πλευρές.
Σε άλλη ερώτηση αν η επανενωμένη Κύπρος θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Eide παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί τη βάση για όλες τις συζητήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ακιντζί για κοινή παρουσίαση των μέχρι σήμερα συγκλίσεων, ο κ. Έιντε είπε πως αυτό εναπόκειται στους δύο ηγέτες. Αν, όπως ανέφερε, συμφωνήσουν ότι πρέπει να μιλούν περισσότερο από κοινού για το τι έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα, ο ίδιος θα το στηρίξει.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ της διαφάνειας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν θέματα στις διαπραγματεύσεις που είναι περίπλοκα και αλληλένδετα και τα οποία γίνονται αντιληπτά μόνο αν τα αντικρίσεις σε ευρύ πλαίσιο. Τέλος, είπε ότι στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται ότι η δημόσια επικοινωνία για αυτό το ζήτημα είναι υψίστης σημασίας.

Το Σάββατο η συνάντηση Προέδρου-Ακιντζί

Εν τω μεταξύ, το ερχόμενο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού  ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η ημερομηνία καθορίστηκε στη σημερινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι θα ξανασυναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 3 ώρες, και παρών σε αυτήν ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε.