«Για συγκυρίες επίλυσης του Κυπριακού» μίλησαν σε κοινή εκδήλωση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

«Για συγκυρίες που  βοηθούν στη πορεία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», μίλησαν απόψε  σε ανοιχτή πολιτική συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στη Λάρνακα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ.Νεοφύτου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.averof-neofytou-andros-kyprianou

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε   την εκτίμηση ότι το 2016 θα είναι το έτος της επανένωσης της Κύπρου και θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες.

Ο κ. Νεοφύτου, εξέφρασε σεβασμό προς τον Αντρο Κυπριανού «και το πόσο εκτιμάται η υπεύθυνη στάση του ιδίου και του κόμματος του στο θέμα του Κυπριακού. Η εθνική για μας αποστολή του (ΓΓ του ΑΚΕΛ) που πήγε στην Τουρκία μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το πώς σκέφτεται η Αγκυρα σε κάποια από τα ζητήματα του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι σ’ αυτόν το τόπο «πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε και να πιστώνουμε ο ένας τον άλλο ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας διαφορές γιατί αλίμονο αν οι ιδεολογικές διαφορές μας κρατούν χωρισμένους από το μεγάλο μας όραμα να επανενώσουμε τον τόπο μας».

Ανέφερε ακόμα ότι «η λύση του Κυπριακού για μένα δεν είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός. Η λύση του Κυπριακού ανοίγει τους νέους ορίζοντες για το τόπο μας, που θα βγάλει κερδισμένους το σύνολο του λαού μας και είναι μέσα από τη λύση του Κυπριακού, που μπορούμε και είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή».

Μιλούμε καθημερινά, συνέχισε, «υπερασπιζόμενοι και σωστά τη Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό κράτος ότι δεν θέλουμε τουρκικά στρατεύματα, δεν θέλουμε μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, δεν θέλουμε τουρκικές εγγυήσεις, δεν θέλουμε ρατσιστικές πρόνοιες, αλλά την ίδια ώρα ξεχνάμε ότι τη Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία υπερασπιζόμαστε, φέρνει μαζί της και τουρκικές εγγυήσεις, και μονομερή δικαιώματα επέμβασης και παρουσία τουρκικού στρατού και σέρνει μαζί της ρατσιστικές πρόνοιες».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και σε όσους καθημερινά αναφέρονται στο φόβο και τους κινδύνους από τη πιθανή λύση του Κυπριακού και είπε ότι ποτέ δεν άκουσε από αυτούς που μιλούν «για τους κινδύνους της λύσης να λένε για τους κινδύνους της μη λύσης». Σημείωσε επίσης ότι το 2013 οι Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας διενήργησαν μελέτη, η οποία καταδεικνύει ότι «το 77% των τότε προσφύγων του 2013, το 1974 ήταν αγέννητοι ή ηλικίας κάτω των 18 χρόνων. Κινδυνεύουμε με την παρέλευση του χρόνου να ζούμε σε μια μοιρασμένη πατρίδα που το σύνολο των προσφύγων δεν θα έχει θύμησες και βιώματα από την κατεχόμενη γη μας».

Αυτό, συνέχισε, «θα πρέπει να μας προβληματίσει σαν ε/κ κοινότητα, να κάνουμε την αξιολόγηση μας, αυτοί οι μακροχρόνιοι αγώνες, πόσα συν και πλην είχαν, χωρίς αυτό να εκλαμβάνεται ότι θα πρέπει να δεχθούμε την οποιαδήποτε λύση αν δεν διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και το μέλλον ολόκληρου του λαού μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι συγκυρίες βοηθούν στη πορεία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και θέλω να πιστεύω ότι το 2016 θα είναι το έτος της επανένωσης τόπου μας για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες, να σταματήσουμε αυτό το μοιρολόι και τη μιζέρια δεκαετιών που αναγιωθήκαμε επαναλαμβάνοντας τα τετριμμένα των κρίσιμων στιγμών, των εθνικών προβλημάτων, της κατοχής, των τουρκικών στρατευμάτων”. Επιτέλους, συνέχισε, “να πούμε στους νέους μας κοιτάξτε μπροστά, ο δρόμος είναι ανοικτός, νέοι ορίζοντες, ζήστε σε ένα τόπο χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, νιώστε εσείς πως είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

Απαντώντας σε ερώτηση για την καταπολέμηση των εθνικιστικών στοιχείων στο ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «δεν υπάρχει εθνικισμός στο χώρο του Συναγερμού. Εδώ και αρκετά χρόνια πήραν το δρόμο τους και από κει και πέρα όλοι πρέπει να δούμε και τα μηνύματα στην κοινωνία και στους χώρους μας».

Πρόσθεσε ότι «θα είχε περισσότερη αξία το «ναι» μας αν συνοδευόταν και από τη πλειοψηφία των μελών και ψηφοφόρων μας. Γι’ αυτό και πρέπει σε αυτή τη νέα προσπάθεια αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή αν θα έχουμε προετοιμασμένη τη κοινωνία για τον ιστορικό συμβιβασμό που ανοίγει τη πόρτα, να κλείσουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας». Σημείωσε πως «ο χώρος που ηγούμαι σήμερα είναι ο πιο φιλικός προς την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και θεωρώ ότι έχουμε πετύχει αρκετά και υπάρχουν αρκετά περιθώρια να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε άλλη ερώτηση για το πού πάει τελικά το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει αισιοδοξία για λύση το 2016, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως «δυσκολίες υπάρχουν, αλλά η δική μου εκτίμηση είναι ότι η άνοιξη θα έρθει πριν το χειμώνα».

Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Καλύφθηκε αρκετή απόσταση..
Την εκτίμηση ότι υπάρχει η συγκυρία για λύση του Κυπριακού και πρέπει να την αξιοποιήσουμε και να παλέψουμε γι αυτήν γιατί κανένας δεν ξέρει πότε θα βρεθεί ξανά μια τέτοια συγκυρία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως έχει καλυφθεί αρκετή απόσταση στις συζητήσεις που διεξάγονται, είπε ότι «η λύση του Κυπριακού δεν είναι θέμα που συναρτάται με το χρόνο, αλλά συναρτάται με τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν κατατεθούν τέτοιες θέσεις που να επιτρέπουν να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, μπορούμε να το πετύχουμε και εντός του 2016 και μπορεί η άνοιξη να έρθει πριν το χειμώνα».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι καλύφθηκε αρκετή απόσταση. «Σε τρία κεφάλαια υπήρξαν αρκετές συγκλίσεις, υπάρχουν και εκκρεμότητες στο κεφάλαιο της οικονομίας, της συμμετοχής στην ΕΕ και στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης υπήρξαν πάρα πολλές συγκλίσεις και ουσιαστικά επαναβεβαιώθηκαν τα όσα επιτεύχθηκαν επί Χριστόφια – Ταλάτ με κάποιες μικροεξαιρέσεις. Δεν υπάρχει ακόμα κατάληξη στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι και στο περιουσιακό έχει επιτευχθεί πρόοδος χωρίς να υπάρχει κατάληξη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν καταλήξουμε στο περιουσιακό θα καταλήξουμε σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, γιατί είναι ζητήματα -κατά την υποκειμενική μας άποψη- που δεν είναι σημαντικά και υπάρχει η δυνατότητα εύκολης κατάληξης. Μετά θα συζητήσουμε τα σημαντικότερα ζητήματα, το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας στα οποία θα έχει καθοριστικό ρόλο η Τουρκία».

Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν μπει ακόμα στη κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου εμπειρογνώμονες, απάντησε πως «έχει συζητηθεί και αυτό το θέμα και η πρόθεση είναι πως εάν διαπιστωθεί πως προχωρούμε προς τη λύση να μπουν εμπειρογνώμονες στη πόλη και να διεξαγάγουν τις έρευνες που απαιτούνται».

Για το πρόβλημα που υπάρχει με την κινητή τηλεφωνία στα κατεχόμενα, είπε πως «υπάρχει πρόβλημα που έθεσαν οι τεχνοκράτες της ε/κ πλευράς την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να προκύψουν νομικά κωλύματα. Θα πρέπει να συζητήσει η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος να αποφασίσει κατά πόσον θα καταθέσει σχετικές τροποποιήσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπάρχει».

Αναφορικά με το θέμα των εποίκων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «υπήρξε μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των κ. Χριστόφια – Ταλάτ και επαναβεβαιώθηκε με πιο ολοκληρωμένο τρόπο από τους Αναστασιάδη – Ακιντζί , ότι θα υπάρχει μια αναλογία 4 προς 1, είναι μια εξαίρεση που θα απαιτήσουμε εμείς από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο η οποία θα τηρείται. Εχουν μάλιστα καταγραφεί και οι αριθμοί (περίπου 78% – 22%), 805 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, 220 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι μαζί με τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό και ένα αριθμό εποίκων να περιλαμβάνεται σ’ αυτό τον αριθμό».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχει η πρόνοια ότι αυτοί οι αριθμοί (η αναλογία 4 προς 1) θα τηρούνται για τα επόμενα 25 χρόνια και θα ξανασυζητείται το ενδεχόμενο της αλλαγής, δίχως να είναι ξεκάθαρο ότι θα αλλάξει αυτή η αναλογία, κάθε 25 χρόνια κάτι που μας εξασφαλίζει ότι θα είμαστε στην αναλογία που είχαμε περίπου το 1974. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και καθησυχάζει σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που διατυπώνονται από διάφορους ότι θα μας κατακλύσουν οι Τουρκοκύπριοι ή οι έποικοι». Σημείωσε περαιτέρω πως «η γεννητικότητα στην τ/κ Κοινότητα είναι πιο χαμηλή από ό,τι είναι σε μας».

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν δυσκολίες στο Κυπριακό και εάν δεν υπήρχαν δυσκολίες το πρόβλημα θα λυνόταν πριν πάρα πολλά χρόνια».

Οσον αφορά το συμφέρον που έχει η Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ο Ακιντζί είναι ένας πολιτικός που έχει αποδείξει ότι θέλει λύση στο Κυπριακό και είναι ένας άνθρωπος που συζητά και αν τον πείσεις, μετακινείται και το έχει αποδείξει». Για τον Νίκο Αναστασιάδη ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι στις τελευταίες συναντήσεις που είχε μαζί του τον είδε «αποφασιστικό για τη λύση και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο Ελληνας Πρωθυπουργός «κατανοεί ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Θέλει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία γιατί κατανοεί ότι με τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει ανοιχτά μέτωπα».

Αναφορικά με την Τουρκία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «η χώρα δεν λαμβάνει μέρος σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται για τα ενεργειακά και αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα με τους γείτονες της. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η διέξοδος της είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και τα ενεργειακά ζητήματα θα την ενισχύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ενδιαφέρεται να γίνει μέρος αυτών των συζητήσεων», που γίνονται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Σημείωσε ακόμα ότι οι κ. Τσαβούσογλου και Νταβούτογλου είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ΕΕ και την ίδια στιγμή ξέρουν ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό της χώρας δεν τους επιτρέπουν να έχουν και πολλούς άλλους πονοκεφάλους».

Υπάρχει λοιπόν η συγκυρία για λύση του Κυπριακού, κατέληξε ο κ. Κυπριανού και «θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε γιατί κανένας δεν ξέρει πότε θα βρεθεί ξανά μια τέτοια συγκυρία που να μας επιτρέπει να πάμε σε λύση, λύση στη βάση αρχών και θα πρέπει να παλέψουμε για τη λύση. Αν δεν καταφέρει η λύση να έρθει να μην είναι δική μας ευθύνη, τουλάχιστον να είμαστε εντάξει με τη συνείδηση μας ότι κάναμε ό, τι περνούσε από το χέρι μας για να καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό».