ΥΠΟΙΚ: Μετά την έξοδο από το μνημόνιο αποζημιώσεις στα κουρεμένα ταμεία προνοίας

Μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, τον ερχόμενο Μάρτιο,Ï Õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí ×Üñçò ÃåùñãéÜäçò óôçí óõíåäñßá ôçò ÊïéíïâïõëåõôéêÞ ÅðéôñïðÞ Åñãáóßáò, Ðñüíïéáò êáé Êïéíùíéêþí Áóöáëßóåùí ìå èÝìá ôçí åðéäüôçóç ôçò áðáó÷üëçóçò ôùí åðï÷éêþí ùñïìßóèéùí åñãáôþí áíôß ôçò áðüëõóçò, Ëåõêùóßá 1 Öåâñïõáñßïõ 2016. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕκαι δη με την επάνοδο στην επενδυτική κατηγορία, η Κυβέρνηση θα αρχίσει να υλοποιεί τη δέσμευσή της για κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν τα ταμεία προνοίας από το κούρεμα καταθέσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν για περιορισμό της απώλειες στα ταμεία προνοίας στο 25%.

«Μπορούμε να το εξετάσουμε στην επόμενη περίοδο που έχουμε μπροστά μας. Κυρίως εγώ θα έβλεπα ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προοπτικές που να καθιστούν αυτό το σχέδιο υλοποιήσιμο, όταν αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα ως οικονομία για να μπορούμε να δανειζόμαστε με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και όχι με 4% που μπορούμε να δανειστούμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής υπενθύμισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης και τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησής της με νομοθεσία.

«Ακόμη μια δέσμευση της Κυβέρνησης μένει στα χαρτιά. Ενώ ο ΥΠΟΙΚ είχε δεσμευτεί ότι αμέσως μετά τη λήξη του μνημονίου θα προχωρούσε η αποκατάσταση του κουρέματος των ταμείων προνοίας ούτως ώστε να διασφαλιστεί το 75% του ποσού για κάθε μέρος, ενώ βρισκόμαστε στο Φεβρουάριο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού του ποσού που απαιτείται για υλοποίηση αυτής της δέσμευσης».

Στην τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν ο περιορισμός των απωλειών στο 25%, χρησιμοποιώντας το φθηνό χρήμα της οικονομικής βοήθειας κάτι που η Τρόικα δεν αποδέχθη, αφού σημείωσε ότι τα ταμεία προνοίας είναι θεσμικοί επενδυτές και ότι η αποζημίωση που έλαβαν ήταν ικανοποιητική.

«Είναι γι` αυτό ακριβώς το λόγο που προκύπτει η νέα θέση, όπως την έχω διαβιβάσει και στον Πρόεδρο της Βουλής, ότι αυτός ο σχεδιασμός μετατίθεται ως προοπτική για τη μετά του μνημονίου εποχή, όταν πλέον με δικούς μας σχεδιασμούς και δικές μας ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση να δούμε πώς περιορίζουμε αυτή τη ζημιά»

Υπενθύμισε πως ο περιορισμός των απωλειών στα ταμεία προνοίας που είχαν τις καταθέσεις τους στη Λαϊκή Τράπεζα στο 47,5% – όπως ήταν το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου – στοίχισε €300 περίπου εκατομμύρια, που καλύφθηκαν με χρήματα του προγράμματος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο περιορισμός της ζημιάς των ταμείων προνοίας που είχαν τις καταθέσεις τους στη Λαϊκή, στο 25% θα στοιχίσει άλλα €140 περίπου εκατομμύρια.

Σημείωσε δε πως τα ταμεία προνοίας που κουρεύτηκαν στην Τράπεζα Κύπρου πήραν μία μετοχή για κάθε ένα ευρώ του κουρέματος, ενώ αυτή την στιγμή η αξία της μετοχής διαπραγματεύεται σε χαμηλότερη αξία.

Για το θέμα της θεσμοθέτησης του τρόπου αποζημίωσης, ο κ. Γεωργιάδης συνέστησε προσοχή διότι θέματα δεν εγείρουν μόνο οι εμπλεκόμενοι, αλλά και από υπαλλήλους τους που είχαν αφυπηρετήσει πήραν τα εφάπαξ τους και είχαν υποστεί κούρεμα.

«Η θεσμοθέτηση», είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να λάβει υπόψη και τους νομικούς και συνταγματικούς περιορισμούς, διότι μας ρώτησαν και άτομα που ήδη εισέπραξαν τη μερίδα τους ένα και έξι μήνες πριν την κατάρρευση της τράπεζας. Και αυτοί θέτουν θέμα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η έξοδος από το πρόγραμμα είναι θετική εξέλιξη, «όμως δεν σημαίνει ότι ξαφνικά ανοίγουν οι πηγές χρηματοδότησης και θα βρέχει λεφτά επειδή τελειώνει το μνημόνιο».

«Πρέπει με μια σοβαρότητα να εξετάσουμε αυτά τα θέματα. Θα επιμετρήσουμε με ακρίβεια…η πρόθεση παραμένει και θα έλθουμε ενώπιον σας όταν θα είμαστε έτοιμοι», είπε και κατέληξε: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ γρήγορη λύση για όλους, αλλά μπορώ να πω πως με την έξοδο μας από το μνημόνιο θα εξετάσουμε το όλο θέμα».

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε πως η δέσμευση της Κυβέρνησης «δεν αποποιείται πιθανότητα κάλυψης ή μείωσης της ζημιάς στο 25%, αυτό που λέχθηκε είναι ότι θα γίνει συνολική αποτίμηση της ζημιάς στο σύνολο των ταμείων.

«Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι είναι επιθυμητό να εξασφαλιστεί εκείνος ο δανεισμός με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο ούτως ώστε περιοριστούν οι δαπάνες του κράτους, που θα επιτευχθεί όταν η Κύπρος επανέλθει στην επενδυτική κατηγορία», είπε.