Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις συνομιλίες τους επόμενους μήνες συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη
με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, χωρίς να υπάρξει διαπραγμάτευση επί της ουσίας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό από τη συνάντηση.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή συμφωνήθηκε να γίνει ένα κατάλογος με τα θέματα που συζητήθηκαν και στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και να συνεχιστεί η συζήτηση επί αυτών.Να συζητηθούν τα θέματα που δεν συζητήθηκαν ως τώρα, και σε περίπτωση που υπάρξει κατάληξη σε λύση να αρχίσει από τώρα η προεργασία ώστε όλα να είναι έτοιμα για εφαρμογή της συμφωνίας από την πρώτη ημέρα που αυτή θα τεθεί σε ισχύ.
Οι επόμενες συναντήσεις των δυο ηγετών, στο πλαίσιο των συνομιλιών, προγραμματίστηκαν για τις 8 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί και στις 26 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η σημερινή συνάντηση ήταν αρκετά παραγωγική .”Δοθέντος του θανάτου της κουνιάδας του κ. Ακιντζί ήταν σύντομη, αλλά ήταν αρκούντως παραγωγική με την έννοια ότι έχει συμφωνηθεί η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις συνομιλίες τους επόμενους των μηνών”, ανέφερε.
Σε ερώτηση αν έγινε επί της ουσίας διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «`Oχι, σήμερα δεν έγινε επί της ουσίας. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμα πιο έντονα, να γίνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας και να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς την περαιτέρω σμίκρυνση διαφορών αλλά και για ζητήματα τα οποία αφορούν τεχνική επεξεργασία θεμάτων, έτσι ώστε αν και εφόσον καταλήξουμε να μπορούν από την πρώτη μέρα να εφαρμοστούν”, επεσήμανε.
Ερωτηθείς αν θα δοθεί προτεραιότητα σε κάποια κεφάλαια, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως “θα γίνει μια γενική (ανασκόπηση), θα επανεξεταστούν υφιστάμενες διαφορές, το μέγεθος της απόστασης, με προσπάθεια να σμικρυνθεί, να υπάρξουν συγκλίσεις, και γενικότερη θεώρηση όλων των κεφαλαίων που αφορούν το Κυπριακό».