Τα θέματα των εγγυήσεων και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, ήγειρε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κατά τη σημερινή του συνάντηση, στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρουσιάστηκε «απόλυτα θετικός», σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα.
«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Γιούνκερ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο κτίριο της Κομισιόν, προσθέτοντας πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ενήμερος για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό.
«Δύο ήταν τα βασικά θέματα τα οποία ήγειρα προς τον κ. Γιούνκερ. Το ένα, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε ο κ. Ομήρου.
Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, εξέφρασε, όπως είπε, την εκτίμηση του για τον διορισμό του κ. Βαν Νούφελ ως ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ «για να επαγρυπνεί και να έχει την επιμέλεια ότι πράγματι τα όσα συζητούνται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Το «μέγα θέμα των εγγυήσεων» ήταν το δεύτερο θέμα που ήγειρε ο κ. Ομήρου στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ. «Δεν νοείται λύση του κυπριακού προβλήματος με συνέχιση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, γιατί κάτι τέτοιο, πέραν όλων των άλλων, θα αποτελούσε και προσβολή για την ίδια την ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος. Και βεβαίως η εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Σε όλα αυτά τα ζητήματα η θέση του κ. Γιούνκερ ήταν απόλυτα θετική, και είναι γι` αυτό που θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση», κατέληξε.
Της συνάντησης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προηγήθηκε συνάντηση του Γιαννάκη Ομήρου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν, πέραν του Κυπριακού, θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για τις αποστολές που πραγματοποίησε σε περιοχές κρίσεων και κυρίως για την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις περιοχές.
Τις τελευταίες ημέρες ο Ευρωπαίος Επίτροπος ταξίδεψε στη Σομαλία, την Κένυα και την Τουρκία.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το Κυπριακό, αλλά και την πολιτική ζωή στην Κύπρο.
«Ήταν μία συνάντηση, όπως πάντα με τον κ. Ομήρου, που έδειξε ότι τουλάχιστον έχουμε κοινές έγνοιες, αγωνίες και πολύ σοβαρούς κοινούς προσανατολισμούς για πολλά θέματα», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης και ευχαρίστησε τον Γιαννάκη Ομήρου για τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη συνάντηση, η οποία, όπως ανέφερε ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άκρως φιλική.
Την ίδια ώρα ο κ. Ομήρου διατύπωσε τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή των παγκόσμιων και των περιφερειακών εξελίξεων.
Πρόσθεσε πως «το χαρτοφυλάκιο το οποίο χειρίζεται ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο συνδέεται άμεσα με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη θεμελιώδη αρχή και αξία, αυτή της αλληλεγγύης, και η αλληλεγγύη που εκφράζεται μέσω του χαρτοφυλακίου με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς διάφορες περιοχές του κόσμου, εκτός Ένωσης, που αντιμετωπίζουν διαφόρων μορφών κρίσεις, περιλαμβανομένης και της προσφυγικής κρίσης, ακριβώς καταξιώνει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή πολιτική σκηνή».
Για το Κυπριακό είπε πως «έχουν δημιουργηθεί ελπίδες και προσδοκίες για μια -επιτέλους ύστερα από 42 χρόνια- θετική προοπτική».
«Υπό το φως και των επαφών που είχα με Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτές τις δύο μέρες θεωρώ ότι είναι μια ώρα όπου πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιήσει επιρροές προς την πλευρά της Τουρκίας για να εγκαταλείψει επιτέλους η Τουρκία τη διαχρονική, αρνητική, αδιάλλακτη προσέγγισή της στο Κυπριακό, γιατί η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι για να υπάρξει ευρωπαϊκό μέλλον πρέπει να υπάρξει μια σωστή, δημοκρατική και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση του κυπριακού προβλήματος. Συνεπώς τώρα είναι η ώρα για την Ευρώπη να κινηθεί για την Κύπρο», επανέλαβε ο κ. Ομήρου.
Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο με την Πρόεδρο της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπριελ Τσίμερ, παρουσία των δύο Κύπριων ευρωβουλευτών Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου.