Επ.Ελέγχου:Εκαναν εξώδικους συμβιβασμούς με υπόπτους για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Βαριές ευθύνες στο Τελωνείο…

Δεν εύρισκαν επώνυμο ύποπτο να του επιδόσουν κατηγορητήριο 

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ελέγχου συνέχισε σήμερα τη συζήτηση του θέματος σε σχέση με την “απώλεια εσόδων από τη χρήση αφορολόγητων μηχανημάτων από εταιρεία παραγωγής καπνικών προϊόντων”, για το οποίο γίνεται αναφορά στις Ετήσιες Εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας του 2013 και 2014.tsigara_2_medium-700x501

Επιπλέον, η Επιτροπή συζήτησε και την πιθανή απώλεια εσόδων από δασμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διαχείριση που έτυχε η υπόθεση κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας λαθραίων καπνικών προϊόντων στην Αραδίππου τον Οκτώβριο του 2015 από το Τμήμα Τελωνείων και ο χειρισμός της υπόθεσης από το Τμήμα Τελωνείων.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι όσο περισσότερο ξετυλίγεται το νήμα της υπόθεσης που συζητάμε στην Επιτροπή Ελέγχου για το θέμα των καπνών, τόσο πιο εντυπωσιασμένοι είμαστε.

Ανέφερε ότι με έκπληξη είδαν σήμερα επιστολή του Τελωνείου που ζητά αναστολή ποινικής δίωξης τεσσάρων επώνυμων προσώπων από τον (τότε) Γενικό Εισαγγελέα  Πέτρο Κληρίδη με πρόφαση ότι δεν έβρισκαν να τους επιδώσουν τα κατηγορητήρια, προσθέτοντας ότι σε απάντηση του ο ΓΕ, με επιστολή του 26 Ιουλίου του 2013, προς το Τελωνείο, “θίγοντας το θέμα της επίδοσης των κατηγορητηρίων για τους κατηγορουμένους ένα με τέσσερα, επισημαίνει ότι η μεν πρώτη είναι γνωστή εταιρεία, οι δε κατηγορούμενοι 2,3 και 4 πάρα πολύ γνωστά μέλη της κυπριακής κοινωνίας και μάλιστα ένας από αυτούς παρουσιάζεται πάρα πολύ τακτικά σε ΜΜΕ και είναι πολύ παράξενο, λέει ο ΓΕ, που δεν έγινε δυνατή η επίδοση των κατηγορητηρίων”.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι “το Τελωνείο ουδέποτε επανακαταχώρησε την υπόθεση ως είπαν στον Γ.Εισαγγελεα ότι θα πράξουν”, προσθέτοντας ότι “εμείς ανακαινίσαμε το θέμα γιατί αισθανόμαστε ότι ήταν βιασμός της λογικής τα πολλά αδιέξοδα που παρουσίαζε το τελωνείο επιχειρώντας να μας πείσουν ότι ένας Κύπριος – ο ίδιος που συνελήφθη και στην υπόθεση του Τσερίου – και πέντε αλλοδαποί ήταν υπεύθυνοι για το λαθρεμπόριο στην Αραδίππου, τη μεγαλύτερη ποσότητα αδασμολόγητου καπνού που κατασχέθηκε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Ανέφερε ότι “σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής, εξετάζοντας τις απαντήσεις του Τελωνείου, μας ενημέρωσε πως μέσα στα έγγραφα φαίνεται τιμολόγηση από τη δήθεν εταιρεία φάντασμα σε άλλη εταιρεία που θα μπορούσε να είναι και η άκρη του νήματος για να διαπιστωθεί ποίοι ήταν πίσω από την υπόθεση της Αραδίππου”.

Ανέφερε επίσης ότι “αν κάποιοι ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι και να εκμεταλλεύονται την ανοχή ή να βρίσκουν νομικά παράθυρα για εξώδικους συμβιβασμούς ξέρουμε και εμείς να ελισσόμαστε και ανάλογα να προωθούμε και να αναδεικνύουμε τα θέματα στις επιτροπές για συζήτηση με στόχο να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και κατ΄ επέκταση τον Κύπριο πολίτη”.

Είπε ακόμη ότι “οι ίδιες οι εταιρείες έχουν σωρεία συμβιβασμών, ότι δημοσιεύματα των Financial Times κάνουν αναφορά σε λαθρεμπόριο και κατονομάζουν συγκεκριμένες εταιρείες που δρουν στην Κύπρο”.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι “αν πιάσουμε κάποιο με ναρκωτικά οδηγείται στη φυλακή, αν πιάσουμε κάποιο με λαθρεμπόριο τσιγάρων κάνουμε εξώδικους συμβιβασμούς και του επιτρέπουμε να επαναδραστηριοποιείται καταβάλλοντας ένα μικρό πρόστιμο”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να προβληματιστούμε τι συμβαίνει σε αυτό τον τόπο και γιατί υπάρχουν κατηγορίες ότι η Κύπρος είναι στο χάρτη ως διεθνές κέντρο λαθρεμπορίου τσιγάρων”.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι όσον αφορά το σκάνδαλο με τα τσιγάρα, είναι γεγονός ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των ζητημάτων από το Τμήμα Τελωνείων και το γεγονός ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις φαίνεται να υπήρχε κωλυσιεργία ή ακόμα και παραπληροφόρηση των αρμοδίων αρχών, δηλαδή της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες μέσα στο Τμήμα Τελωνείων και αυτή η υπόθεση να διερευνηθεί πλήρως. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση παράνομες πράξεις οι οποίες θα έπρεπε να είχαν κολαστεί ποινικά να εκτονώνονται σε διαδικαστικές λύσεις όπως είναι ο εξώδικος συμβιβασμός. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ποινικά κολάσιμα αδικήματα να μετατρέπονται εξώδικα σε μία διευθέτηση που μπορεί μεν να συμφέρει οικονομικά στην Δημοκρατία αλλά την ζημιώνει και ηθικά και νομικά και πολιτικά», κατέληξε.