Παρελθοντολογία και ανακρίβειες Υπ. Οικονομικών για Κ.Αερογραμμές!

Ενώ το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων των Κυπριακών Αερογραμμών και η πλήρης απογύμωνση της Εταιρίας έγινε επί προεδρίας Τώνη Αντωνίου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης σε χθεσινή διάσκεψη τύπου υποστήριξε ότι αυτό έγινε επί προηγούμενων διοικήσεων, ενώ παράλληλα επιχείρησε να διασκεδάσει τις έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στο προσωπικό και τις Συντεχνίες για την προφανή μεθόδευση που έγινε στις Βρυξέλλες ώστε να αναμένεται αρνητική απάντηση που θα σημάνει το κλείσιμο της Ετιαρείας.epafes-me-tis-synechnies-tou-dimosiou-archizei-o-ypoik-th

Στην προσπάθειά του μάλιστα να παρελθοντολογήσει ο κ. Χάρης Γεωργιάδης επέκρινε την πώληση των τεσσάρων γηρασμένων αεροσκαφών της Εταιρίας που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.   Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, μεταξύ του 2010 και 2012 πωλήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε ιδιόκτητα αεροπλάνα της εταιρείας και διαμαρτύρονται, όπως είπε, ότι πωλήθηκε φέτος μια θυρίδα η αξία της οποίας θα κινδύνευε να χαθεί σε περίπτωση αρνητικής απόφασης της Επιτροπής.

Τα αεροπλάνα των ΚΑ πωλήθηκαν γιατί είχαν ξεπεράσει το όριο της ηλικίας τους (20 και πλέον χρόνιας) σε τιμές αγοράς που κρίθηκαν πολύ καλές υπό τις περιστάσεις. Τα αεροπλάνα αυτά πωλήθηκαν σε εταιρείες που τα χρησιμοποίησαν για εξαρτήματα. Είναι ενδεικτικό ότι το μοναδικό ιδιόκτητο αεροσκάφος που διαθέτουν σήμερα οι ΚΑ είναι πολύ προχωρημένης ηλικίας και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να πωληθεί δεν ευρίσκεται αγοραστής ο οποίος να προσφέρει   καλή τιμή που υπό τις περιστάσεις θα μπορούσε να κριθεί ως ικανοποιητική. Αν έμεναν και τα υπόλοιπα αεροσκάφη αδιάθετα θα είχαν και αυτά την ίδια τύχη. Θα έμεναν δηλαδή στα αζήτητα.

Ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι προκαλούν εντύπωση οι επικρίσεις κάποιων για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας τη στιγμή που οι περισσότερες έγιναν επί δικών τους ημερών.
Ωστόσο η μεγαλύτερη πώληση περιουσιακών στοιχείων έγινε  επί προεδρίας Τώνη Αντωνίου, ο οποίος διορίστηκε από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα πωλήθηκαν χωρίς προσφορές και με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες τα ακόλουθα:

  • Το μοναδικό ακίνητο των ΚΑ στη Λεωφόρο Βύρωνος παρά την ελληνική πρεσβεία. Το κτήριο με το μεγάλο οικόπεδο πωλήθηκαν εν μία νυχτί χωρίς ανοικτή διαδικασία προσφορών.
  • Πωλήθηκαν δύο και όχι μία, όπως είπε ο Υπουργός, χρονοθυρίδες στο Heathrow που ήταν ότι πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο διέθεταν οι ΚΑ και σε τιμές με τεράστια απόκλιση η μία χρονοθυρίδα από την άλλη.

Ανακριβής και τελείως αποπροσανατολιστικός είναι και ο ισχυρισμός του κ. Χαρη Γεωργιάδη ότι μέχρι το 2003 (κυβέρνηση Κληρίδη) η , η εταιρεία κατέγραφε κέρδη, δεν είχε χρέη και είχε αποθεματικό 110 εκατομμυρίων υπό μορφή καταθέσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τα δεδομένα άλλαξαν και ο προστατευτισμός έδωσε τη θέση του σε συνθήκες ανταγωνισμού προς όφελος του επιβατικού κοινού.Απέφυγε επιμελώς να πει ότι την περίοδο εκείνη της φιλελευθεροποίησης είχε παραδοθεί από την τότε κυβέρνηυση Κληρίδη μια εταιρία με υπεράριθμο προσωπικό που δεν είχε προχωρήσει στις αναγκαίες τομές για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η ετήσια έκθεση των ΚΑ πάντως για το 2003 διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Υπουργού Οικονομικών για κέρδη. Αντίθετα τη χρονιά εκείνη οι ΚΑ πραγματοποίησαν ζημιά πριν την φορολογία 25, 6 εκατομμυρίων λιρών (όχι ευρώ).

Επίσης εκείνη τη χρονιά η συσταθείσα από το 2002 εταιρεία φιάσκο Hellas Jet πραγματοποίησε σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ζημιά ύψους 18,6 εκ. ευρώ. Επίσης ο αριθμός του αποθεματικού που δόθηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με βάση την έκθεση.

Σε άλλο σημείο ο ΥΠΟΙΚ, έδωσε στοιχεία για τις πληρωμές του κράτους προς τις ΚΑ, οι οποίες όπως είπε ανήλθαν συνολικά στα 130 εκ. ευρώ, που αναλογούν 16,6 εκ. ευρώ το 2007, στα 20 εκ. ευρώ το 2011, στα 42 εκ. ευρώ το 2012, στα 39,2 εκ. ευρώ το 2013 και στα 12,2 εκ. ευρώ το 2014.

Τα δάνεια ΚΑ που είναι εγγυημένα από το κράτος ανέρχονταν το 2007 στα 78 εκ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ΚΑ ανήλθαν στα 111 εκ. ευρώ (στα 9,8 εκ. ευρώ το 2010, στα 42,9 εκ. ευρώ το 2011, στα 24,3 εκ. ευρώ το 2012, στα 4,1 εκ. ευρώ το 2013 και στα 29,8 εκ. ευρώ το 2014).

Στα ποσά που ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών δεν διευκρινίστηκε αν συμπεριλαμβάνεται και η αποζημίωση που με απόφαση της Ε,Ε λαμβάνει κάθε χρόνο η Εταιρεία λόγω του τουρκικοιύ εμπάργκο που συνεχίζεται σε βάρος της.

Επιπλέον, δόθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ΚΑ κατείχαν το 2013 το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 13,1% και το 2014 μειώθηκε στο 10,0%. Πρώτη σε μερίδιο αγοράς το 2014 είναι η εταιρεία Transaero Airlines με 10,9% (11,4% το 2013), ενώ τρίτη εταιρεία σε μερίδιο αγοράς είναι η Easyjet με 8,5
Δύσκολη η κατάσταση

Η περίπτωση των ΚΑ, που εκκρεμεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι πάρα πολύ δύσκολη” επανέλαβε και σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας και αυτός να νοηθεί, όπως και ο συνάδελφός του Υπουργός Συγτκοινωνιών με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι η αναμενόμενη απόφαση της Ε.Ε. θα είναι αρνητική με επακόλουθο το κλείσιμο της Εταιρείας.

Στις δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:“οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου σε κάθε ενδεχόμενο”. Είπε επίσης ότι   “καθοριστική θα είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη βάση κάποιων πληροφοριών θα γνωστοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, ίσως στους επόμενους λίγους μήνες”, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Επιτροπής που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης αφού κατηγόρησε για απραξία τους «προηγούμενους» υποστήριξε ότι έγιναν κινήσεις από αυτή την Κυβέρνηση σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι “το θέμα ηγέρθη από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από μένα και σε συνάντηση με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, εργοδοτήθηκαν σύμβουλοι και νομικοί οίκοι”. Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει ότι ο νομικός σύμβουλος , ο οποίος πληρώθηκε αδρά γι αυτή την υπόθεση φαίνεται ότι δεν ανταποκρίθηκε στις όποιες προσδοκίες για αυτό και πριν ένα μήνα αντικαταστάθηκε με άλλο.

Για τους μισθούς των πιλότων

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε εξάλλου ότι έγιναν προσπάθειες για μείωση του κόστους λειτουργίας αλλά μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα και πρόσθεσε ότι “οι πιλότοι οι οποίοι έχουν και έντονη άποψη για τα της εταιρείας εξακολουθούν να αμείβονται πολύ περισσότερο από τους συναδέλφους τους σε όλες τις ανταγωνιστικές εταιρείες και μάλιστα με νομικά μέτρα ζητούν να πάρουν πίσω ακόμη εκείνες τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί”.Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του επικεφαλής της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ότι η Κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Επιτροπή στοχεύει να καθυστερήσει το θέμα των ΚΑ ώστε να έρθει μετά η ΕΕ να κλείσει την εταιρεία και έτσι να μην έχει πολιτικό κόστος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σε αυτούς αναφερόταν όταν έλεγε πως “κάποιοι που οδήγησαν με την απραξία τους στις σημερινές δυσκολίες σήμερα ζητούν και τα ρέστα”.