Σελίμ Γενέλ:Μετά τη λύση θα έχουμε μια νέα χώρα και δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία

Ε. Θεοχάρους: Βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ
μια αντιδημοκρατική λύση

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος  στην ΕΕ. δήλωσε σήμερα ότι με τη  λύση του κυπριακού θα έχουμε νέα χώρα, ομόσπονδή και δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.images-Turkish-Ambassador-EU-αρχείο-λήψης
«Εάν η λύση στο Κυπριακό δεν είναι δημοκρατική, θα συνιστά ωρολογιακή βόμβα για την ίδια την ΕΕ». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο.
Αυτή ήταν στην ουσία απάντηση προς το Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο Σελίμ Γιενέλ, ο οποίος είπε ότι είναι δυνατόν εντός των επομένων μηνών να υπάρξει λύση και ανταπαντώντας στην κ. Θεοχάρους, η οποία επισήμανε ότι και μετά τη λύση θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Γιενέλ διευκρίνισε: «Από τη συμφωνημένη λύση θα προκύψει νέα χώρα, ομόσπονδη. Δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».
«Πώς είναι δυνατό, διερωτήθηκε η κ. Θεοχάρους, να υπάρχει πρόθεση λύσης από την Τουρκία όταν ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές δήλωσε ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι τμήμα της χώρας του». Συνεχίζοντας τόνισε: «Το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αποτελεί τμήμα της Τουρκίας, αλλά κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και έθεσε το εξής ερώτημα: «πώς υπάρχει καλή θέληση όταν ο κ. Ακιτνζί εκφράζει τις πάγιες τουρκικές θέσεις;»
Με αφορμή τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Τούρκος πρέσβης στην κυπριακή Κυβέρνηση για την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στην ΕΕ, η κ. Θεοχάρους ρώτησε: «Εσείς τι πράξατε στο Κυπριακό και πώς είστε σωστό υποψήφιο για ένταξη κράτος όταν δεν αναγνωρίζετε την Κυπριακή Δημοκρατία όπως καθορίζει η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005; Ποια κίνηση καλής θέλησης κάνατε; Γιατί δεν επιστρέφετε την πόλη της Αμμοχώστου, γιατί δεν εφαρμόζετε την συμφωνία της Γ΄ Βιέννης και γιατί δεν τερματίζετε το εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πώς, μπορεί, ρώτησε, να εφαρμόζεται η τελωνειακή ένωση και η συμφωνία επανεισδοχής αλά καρτ;» Στα ανωτέρω η κ. Θεοχάρους πρόσθεσε άλλο ένα ερώτημα: «Θα δεχόταν η Τουρκία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για να λύσει το Κουρδικό, με τους Κούρδους να αποτελούν το 25% του πληθυσμού;»
Σε ότι αφορά το προσφυγικό η κ. Θεοχάρους διερωτήθηκε γιατί κατηγορείται η Ελλάδα ότι δεν φυλάττει επαρκώς τα σύνορα της Ευρώπης και πρόσθεσε: «Τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα; Να σκοτώνει τους πρόσφυγες πριν φθάσουν στις ακτές της;»