Μπουρτζιού:«Πρωτοβουλία καλής πρόθεσης η επισημοποίηση της τουρκικής γλώσσας στην Ε.Ε.»

Ως πρωτοβουλία καλής πρόθεσης σχολίασε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού την πρόθεση για να καταστεί η Τουρκική μια εκ των επίσημων γλωσσών της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών.

Τα έγγραφα ΑΑ (Ακιντζί – Αναστασιάδη) είναι τα πιο περιεκτικά που έχουν παραχθεί από την περίοδο του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε στα κατεχόμενα, την πρώτη ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, όπως ο ίδιος τόνισε, θέλοντας να αναφερθεί στο πως ξεκίνησε η διαδικασία, μετά την εκλογή Ακιντζί, που πάει και να διαφωτίσει λίγο το μέλλον.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Μπουρτζιού μίλησε στο πρακτορείο Ανατολή και, όπως ανέφερε, η κίνηση του Ε/κ ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη να αρχίσει τις διαδικασίες για να γίνει η τουρκική γλώσσα μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι “μια πρωτοβουλία καλής πρόθεσης”. Σημειώνοντας ότι εργάζονται για μια ομόσπονδη Κύπρο, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι “σε περίπτωση που φτάσουμε σε κάποια συμφωνία, η τουρκική θα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της μελλοντικής ομοσπονδίας”.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι “ένα βήμα” που άρχισε, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι όταν γινόταν μέλος της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να περάσει στις συμφωνίες πως και τα τουρκικά είναι επίσημη γλώσσα, κάνοντας αναφορά στην αντίστοιχη τουρκική έκφραση για το “κάλλιο αργά παρά ποτέ” (ας είναι αργά, να μην είναι δύσκολα). Το να γίνουν τα τουρκικά μια από τις επίσημες γλώσσες της Ευρώπης από θεσμικής σημασίας θα είναι μια μεγάλη ευκολία, σημείωσε.