N.Κοτζιάς: «Η λύση περνάει μέσα από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων»

Η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει μια ουσιαστική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, η οποία περνάει μέσα από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας και τη λύση του καθεστώτος των εγγυήσεων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησηbrukselles-upourgos-eksoterikon-nikos-kotzias

με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Η Κύπρος μπορεί να ζήσει σε πραγματική ασφάλεια εντός της ΕΕ, του ΟΗΕ και έχοντας ένα δικό της σύστημα ασφάλειας, το οποίο θα διαφυλάσσει τις δύο κοινότητες και το ίδιο το νησί στο παγκόσμιο σύστημα, είπε.

Ερωτηθείς τι αναμένει από τις συνομιλίες στο Νταβός, ανέφερε ότι για αυτές θα μιλήσουν αυτοί που τις κάνουν.

“Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να έχουν όλες οι κυβερνήσεις και οι παράγοντες επαφές με αυτούς από τους οποίους εξαρτάται η οικονομική πορεία της Ευρώπης, το παγκόσμιο σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος και μια σειρά από τοπικές κρίσεις και προβλήματα”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, διαβίβασε τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη του κυπριακού λαού, επειδή, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση και ο κατ` εξοχήν αρμόδιος Υπουργός έχουν εμπεδώσει στη διεθνή κοινότητα τη σωστή αντίληψη ότι λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κατάργηση του αναχρονισμού που συνιστούν οι λεγόμενες εγγυήσεις του 1960.

Επανέλαβε ότι μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εκτός από την Κύπρο καμμία άλλη χώρα δεν υπόκειται σε εγγυήσεις και εγγυητές.

Πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι η πεμπτουσία του κυπριακού προβλήματος, διότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Κάνοντας λόγο για πνεύμα κηδεμονίας που κληροδότησε το 1960, είπε πως ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι τηρείται πλήρως ενήμερος.

Ο κ. Ομήρου συνεχίζοντας ανέφερε ότι εξήγησε στον κ. Κοτζιάς τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια υπερβάλλουσα αισιοδοξία που δημιουργούν κάποιοι κύκλοι στο εξωτερικό και κυρίως στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή επειδή θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, σημειώνοντας πως αντί των υπεραισιόδοξων δηλώσεων θα πρέπει να εργάζονται ώστε να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι έχει πει στις Βρυξέλλες ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δηλώσεων για να λυθεί με ωραίες δηλώσεις, αλλά σκληρής δουλειάς προς όφελος του λαού του νησιού.