ΣΠΕ Αγ.Φύλας:Πρόσφεραν μέχρι και υπηρεσίες σε καμπαρέ

Εγκρίνονταν δάνεια με πλαστές εξασφαλίσεις

 

Σε δάνεια που παραχωρούνταν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπερεκτιμήσεις ακινήτων, αδικαιολόγητες καταθέσεις χρημάτων σε λογαριασμούς, μέχρι και σε προσφορά υπηρεσιών από καμπαρέ, ώστε πρόσωπα να υπογράφουν εγγυητές των δανείων, αναφέρθηκε σήμερα ο ανακριτής της υπόθεσης για την υπόθεση της πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας.121002-0.spe agias fulas.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού οδηγήθηκαν το πρωί οι 16 από τους 19 υπόπτους που εντοπίστηκαν και συνελήφθηκαν χθες μετά την εξασφάλιση των σχετικών δικαστικών διαταγμάτων, ενώ η πολύωρη διαδικασία συνεχίζεται με αντεξετάσεις των δικηγόρων υπεράσπισης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το πρωί ο αστυνομικός ανακριτής στην κατάθεση που διάβαζε για μια και πλέον ώρα, οι 16 συλληφθέντες φέρεται να εμπλέκονται σε 11 υποθέσεις χορήγησης δανείων που εξασφαλίστηκαν μεταξύ 2007 – 2009, για το συνολικό ποσό των 11,961,000 ευρώ και τα οποία θεωρήθηκαν ως μη εξυπηρετούμενα, αφού δεν πληρώθηκε ποτέ ούτε μια δόση.

Συγκεκριμένα, από τις έρευνες διαπιστώθηκε πως, όπως και στην πρώτη υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου, υπάλληλοι και μέλη της Επιτροπείας της πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας, φέρεται να ενεργούσαν για λογαριασμό δυο επιχειρηματιών, ώστε να εγκρίνονται δάνεια με πλαστές εξασφαλίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνονταν υπερεκτιμήσεις ακινήτων από αδειούχους εκτιμητές για εξασφάλιση μεγαλύτερου δανεισμού από ό,τι η πραγματική αξία της υποθήκης.

Σε μια περίπτωση έγινε εκτίμηση ακινήτου από δυο εκτιμητές για το ποσό του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου ενώ η πραγματική του αξία, όπως φάνηκε από την εκτίμηση του Κτηματολογίου ήταν 307,000 ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση εκτιμήθηκε ακίνητο για 1,55 εκατομμύρια ευρώ με την πραγματική του αξία, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, να φτάνει μόλις τα 297,000 ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις, προσεγγίζονταν πρόσωπα με οικονομικά/ψυχολογικά προβλήματα και λήπτες δημοσίου βοηθήματος κι έναντι χρηματικής αμοιβής ή ακόμη και προσφοράς υπηρεσιών σε καμπαρέ, υπέγραφαν ως εγγυητές σε δάνεια, ενώ στην πραγματικότητα μετατρέπονταν εν αγνοία τους σε πρωτοφειλέτες.

Τα χρήματα των δανείων κατέληγαν σε λογαριασμούς των επιχειρηματιών και των εταιρειών τους, ενώ στα στελέχη της ΣΠΕ που μεσολαβούσαν για την εξασφάλιση των δανείων, φέρεται να δίνονταν χρηματικές αμοιβές και δώρα.

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκονται 71 τραπεζικοί λογαριασμοί, με κάποιους από αυτούς να παρουσιάζουν αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό χρηματικών καταθέσεων, όπως ανέφερε ο αστυνομικός ανακριτής .

Οι ύποπτοι ανακρίθηκαν και δίνουν κάποιους ισχυρισμούς που διερευνώνται, ενώ εκκρεμούν τρία εντάλματα σύλληψης και αποκάλυψη τραπεζικών δεδομένων των υπόπτων. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 116 καταθέσεις και έγιναν 10 έρευνες, ενώ απομένουν να ληφθούν 55 καταθέσεις και να γίνουν άλλες 4 έρευνες.

Η Αστυνομία αιτήθηκε την κράτηση των 16 για περίοδο 8 ημερών, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να φέρνουν ένσταση και τη διαδικασία να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Αύριο η απόφαση

Μετά από μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε εννέα ώρες, το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για προσωποκράτηση των 16 υπόπτων για το σκάνδαλο με τα δάνεια στην πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει αύριο στις 10:00 κατά πόσο οι ύποπτοι θα παραμείνουν ή όχι υπό κράτηση.

Οι 16 που συνελήφθησαν χθες μετά την εξασφάλιση ενταλμάτων σύλληψης τους, οδηγήθηκαν στις 11 το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ωστόσο η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 20:00, αφού και οι 12 δικηγόροι υπεράσπισης έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους και χρειάστηκε να αντεξετάσουν τον αστυνομικό ανακριτή, ο οποίος νωρίτερα διάβαζε για μια και πλέον ώρα την πολυσέλιδη μαρτυρία του.

Για την ίδια υπόθεση, που αφορά 11 δάνεια που εξασφαλίστηκαν μεταξύ 2007 – 2009, για το συνολικό ποσό των 11,961,000 ευρώ, εκκρεμούν τρία ακόμη εντάλματα σύλληψης.

Το δικαστήριο διέταξε όπως οι 16 παραμείνουν μέχρι αύριο υπό κράτηση.