Σκάνδαλο Δρομολαξιά:Σε 6μηνη φυλάκιση οι λοχίες της ΚΥΠ Μούσκος και Μιαμηλιώτης

Ποινή φυλάκισης έξι μηνών στον κάθε ένα από τους δύο λοχίες της ΚΥΠ που κατηγορούνται σε σχέση με την υπόθεση της Δρομολαξιάς επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.dromo

Η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε στον Κώστα Μιαμηλιώτη και τον Ελευθέριο Μούσκο θα είναι άμεση και αρχίζει από τις 17 Ιανουαρίου 2016 χωρίς αναστολή. Η ποινή επιβλήθηκε για καταδολίευση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία και παραδέχθηκαν. Το αδίκημα διαπράχθηκε σε διαφορετικές ημερομηνίες μεταξύ των ετών 2007 – 2010.

Το Δικαστήριο δεν επέβαλε ποινή στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, την οποία επίσης παραδέχθηκαν οι Μιαμηλιώτης και Μούσκος, αφού σύμφωνα με το Σώμα καταδικάστηκαν για τη σοβαρότερη από τις δύο κατηγορίες.

Οι Μούσκος και Μιαμηλιώτης είχαν ετοιμάσει ψευδή έκθεση της ΚΥΠ, αναφορικά με τον τόπο διαμονής του Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, του T/κ ιδιοκτήτη τεμαχίου γης στη Δρομολαξιά, παρουσιάζοντας τον ότι διέμενε μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές ώστε να εγκριθεί η πώληση της γης στην εταιρεία του Νίκου Λίλλη Wadnick Trading Ltd.

Στη συνέχεια η εταιρεία του Λίλλη πούλησε το έργο Aero Center που κτίζεται στη Δρομολαξιά, για πολλαπλάσια τιμή στο Ταμείο Συντάξεων της CYTA.

Σημειώνεται ότι αρχικά οι κατηγορίες εναντίον των Μιαμηλιώτη και Μούσκου ήταν 18 ενώ στη συνέχεια μειώθηκαν στις πέντε μεταξύ αυτών της δωροληψίας, της δωροδοκίας και του δεκασμού δημόσιου λειτουργού. Ωστόσο ύστερα από συμβιβασμό με τη Γενική Εισαγγελία τους απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες τις οποίες και παραδέχθηκαν.

Οι κατηγορίες που αποσύρθηκαν είχαν στηριχθεί στην μαρτυρία του Νίκου Λίλλη, ωστόσο αυτός δεν κατέθεσε τελικά ως μάρτυρας κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι το όνομα του αποσύρθηκε από το κατηγορητήριο προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των δύο λοχιών της ΚΥΠ.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρθηκε και στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για μετριασμό ποινής, σύμφωνα με τις οποίες το Σώμα, επιβάλλοντας το είδος και το ύψος της ποινής, θα έπρεπε να λάβει υπόψη «τη μη δίωξη άλλων προσώπων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να μετριαστεί το αίσθημα της αδικίας, που αναπόφευκτα προκαλείται από την άνιση μεταχείριση, προστατεύοντας το περί δικαίου αίσθημα».

Το Δικαστήριο έκρινε στην απόφαση του ότι οι Μιαμηλιώτης και Μούσκος παραδέχθηκαν παραλείψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους ενώ τα αδικήματα που διέπραξαν χαρακτηρίστηκαν «σοβαρά».

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Εύη Αντωνίου σημείωσε πως «ο κάθε ένας που κατέχει εξουσία είναι υποταγμένος σε αυτήν και δεν μπορεί να την ασκεί κατά το δοκούν» και είπε πως «σε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας το Δικαστήριο οφείλει να είναι αυστηρό».

Οι δύο κατηγορούμενοι, συνέχισε «επέδειξαν επιπολαιότητα και χειρίστηκαν την ετοιμασία της έκθεσης για το τόπο διαμονής του Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη της γης, με απίστευτη ελαφρότητα την οποία σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους».

Επιβάλλοντας τις ποινές η κυρία Αντωνίου είπε ότι λήφθηκαν υπόψη ως μετριαστικοί παράγοντες το λευκό ποινικό μητρώο των δύο κατηγορουμένων, την άμεση παραδοχή τους τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Δικαστήριο, την αναγνώριση του σφάλματος τους, την άμεμπτη πορεία τους στο Αστυνομικό Σώμα και ότι από την υπόθεση δεν αποκόμισαν οικονομικό όφελος.

Ανέφερε ακόμα ότι η κατηγορία της καταδολίευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας επισύρει ποινή φυλάκισης 5 χρόνων και αυτή της κατάχρησης εξουσίας τριών χρόνων.

Το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για αναστολή των ποινών τους, οι οποίες άρχισαν άμεσα και χωρίς αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2014 ωστόσο το Επαρχιακό Δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση μέχρι την ολοκλήρωση, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, της υπόθεσης σχετικά με την πώληση του έργου Aero Center στη Δρομολαξιά στο Ταμείο Συντάξεων της CYTA.

Η αιτία που δόθηκε για την αναβολή της υπόθεσης ήταν ότι υπήρχαν κοινοί μάρτυρες κατηγορίας με την υπόθεση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι ότι ο Νίκος Λίλλης ήταν κατηγορούμενος για την υπόθεση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2013 η υπόθεση υποβαθμίστηκε σε επίπεδο Επαρχιακού Δικαστηρίου λίγες μέρες μετά την κατάθεση που έδωσε ο Λίλλης στην Αστυνομία και στην οποία στηρίχθηκαν οι συλλήψεις των Ευστάθιου Κιττή, Χαράλαμπου Τσουρή, Ορέστη Βασιλείου, Γρηγόρη και Γιάννη Σουρουλλά, Βενιζέλου Ζαννέττου, Αντώνη Ιωακείμ και της εταιρείας Polleson Holdings Ltd.

Οι Κιττής, Τσουρής, Βασιλείου, Ζαννέττος και Γρηγόρης Σουρουλλάς καταδικάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο σε πολυετείς ποινές φυλάκισης από το Κακουργιοδικείο για την υπόθεση της επένδυσης από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Οι Μούσκος και Μιαμηλιώτης είχαν ετοιμάσει ψευδή έκθεση της ΚΥΠ αναφορικά με τον τόπο διαμονής του Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, του T/κ ιδιοκτήτη τεμαχίου γης στη Δρομολαξιά, παρουσιάζοντας τον ότι διέμενε μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές ώστε να εγκριθεί η πώληση της γης στην εταιρεία του Νίκου Λίλλη Wadnick Trading Ltd.

Αργότερα η εταιρεία του Λίλλη πούλησε το έργο Aero Center που κτίζεται στη Δρομολαξιά, για πολλαπλάσια τιμή στο Ταμείο Συντάξεων της CYTA.