Υποψήφιοι επενδυτές κατάγγειλαν στις Βρυξέλλες την Κυβέρνηση!

DOC.20140730_.1184620_.Cyprus_Airways_Airbus_600x402_

*Εταιρεία κάλεσε χθες τον αρμόδιο Επίτροπο να αναστείλει   αμέσως τη διαδικασία για εξεύρεση επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές γιατί αυτό που έγινε είναι εμπαιγμός!

 

Σοβαρότατες καταγγελίες για παράτυπες και μεροληπτικές διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί στην ανοικτή πρόσκληση για υποβολή ενδιαφέροντος για επένδυση στις Κυτπριακές Αερογραμμές έχουν ήδη σταλεί γραπτώς στις Βρυξέλλες από ενδιαφερόμενες εταιρείες , οι οποίες υπέβαλαν   έγκαιρα ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες  τηρούσαν όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί και κρίνουν ότι δεν λήφθηκαν υπόψη γιατί η Υπουργική Επιτροπή που τις εξέτασε είχε προαποφασίσει να ευνοήσει άλλες εταιρείες. Απευθύνουν μάλιστα έκκληση προς τον κ. Τζοακίμ Λούεκινγκ που είναι ο Υπεύθυνος για την παρακολούθηση της αναδιάρθρωσης των ΚΑ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε,Ε. να παρέμβει αμέσως για να σταματήσει τη διαδικασία η οποία παραβιάζει όλες τις αρχές και τα κριτήρια που τέθηκαν προς τους ενδιαφερόμενους.

Ηδη έχουν δημοσιευτεί και δεν διαψεύστηκαν τα ονόματα των εταιρειών Ryan air και Aegean στις οποίες η Υπουργική Επιτροπή φέρεται έχει προαποφασίσει να προσφέρει χωρίς την ανάληψη οποιασδήποτε δέσμευσης εκ μέρους τους την εμπορική επωνυμία   Κυπριακές Αερογραμμές και το έμβλημά τους . Ταυτόχρονα θα τους μεταβιβαστούν     50 και πλέον διακρατικές συμφωνίες   για πτήσεις   μεταξύ Κύπρου και άλλων κρατών για τις οποίες είναι σήμερα καθορισμένος αερομεταφορέας οι Κυπριακές Αερογραμμές. Πρόκειται για ξεπούλημα κρατικής περιουσίας καθότι οι συμφωνίες αυτές έχουν μέγάλη αξία και μπορεί να διασφαλίσουν μεγάλα έσοδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας εταιρεία  με όνομα το οποίο κατέχουμε  ήταν ανάμεσα στους 22 προσφοροδότες και υπέβαλε προσφορά ως επενδυτής στις Κυπριακές Αερογραμμές στις 3 Σεπτεμβρίου 2013. Η Εταιρεία αυτή είναι εγγεγραμμένη στον εφορο Εταιρειών της Κύπρου . Ο εξουσιοδοτημένος Βρετανός εκπρόσωπος της απέστειλε χθες 29.10.2014 επιστολή προς τον κ. Τζοακίμ Λούεκινγκ στην οποία διατύπωσε σοβαρότατες καταγγελίες για το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε, επισημαίνοντας ότι η όλη υπόθεση αποδείχτηκε ως καθαρός εμπαιγμός.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η προσφορά που υποβλήθηκε τηρούσε το γράμμα της ανοιχτής πρόσκλησης για υποβολή πρότασης. Η όλη διατύπωση έγινε με κάθε προσοχή και με τις υποδείξεις νομικού συμβούλου. Επισημαίνεται επίσης ότι στάλθηκε στον αρμόδιο Υπουργό η τραπεζική διαβεβαίωση {bank statement} ότι η ε ν λόγω εταιρεία διαθέτει το αντίστοιχο ποσό αξίας εκατομμυρίων που είχε καθοριστεί. Στο σχέδιο που υποβλήθηκε εκ μέρους της Εταιρείας υπήρχε επίσης η διαβεβαίωση ότι στην περίπτωση συμφωνίας η εν λόγω εταιρεία θα εργοδοτούσε μεγάλο μέρος του υφιστάμενου προσωπικού. Ακόμη σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία γνωστοποίησε μέσω του σχεδίου της στην αρμόδια υπουργική επιτροπή ότι θα λειτουργούσε με κυπριοακή πτητική άδεια (AOC) θα διατηρούσαν τον υφιστάμενο στόλο των Κυπριακών Αερογραμμών και πολύ σύντομα θα διπλασίαζαν τον αριθμό των αεροπλάνων, αυμβάλλοντας στα μέγιστα στην αύξηση της επιβατικής κίνησης προς και από την Κύπρο.

Στην επιστολή καταγγέλλεται από την εν λόγω εταιρία η Υπουργική Επιτροπή που εξέτασε τις προσφορές ότι δεν ενήργησε αμερόληπτα και δεν εξέτασε ως άρμοζε την πρόταση που υπέβαλε. Απευθύνει έκκληση προς τον Επίτροπό να προβεί σε άμεση παρέμβαση προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πριν κατακυρωθεί η εμπορική επωνυμία, το έμβλημα και οι διακρατικές συμφωνίες πτήσεων. Ακόμη υποδεικνύεται ότι πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να τηρηθούν αμερόληπτα τα κριτήρια που τέθηκαν.

Πάντως η επιστολή αυτή κυριολεκτικά ρεζιλεύει την κυπριακή κυβέρνηση και επιβεβαιώνει ότι η όλη διαδικασία εξυπηρετεί σκοπιμότητες, αντί τα συμφέροντα της Κύπρου και του προσωπικού. Είναι άξιον απορίας πως προσφέρονται στο πιατο οι διακρατικές συμφωνίες σε δύο εταιρείες οι οποίες φαίνεται ότι απέκτησαν στην Κύπρο ισχυρές πολιτικές πλάτες που προεκτείνονται στα ψηλότερα κυβερνητικά δώματα. Οι εργαζόμενοι και οι Συντεχνίες δικαίως νιώθουν προδομένοι γιατί ενώ υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές έτοιμοι να επενδύσουν χρήματα, να διασφαλίσσουν εργασία σε μεγάλο μέρος του προσωπικού και να αυξήσουν το στόλο, οι κυβερνώντες έριξαν στον κάλαθο των αχρήστων τις προσφορές αυτές και προτίμησαν άλλους που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση έναντι κανενός.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Υπουργική Επιτροπή θα αποστείλει στις Βρυξέλλες την απόφαση της αύριο Παρασκευή.