Και ο Ντ. Λίντινγκτον υπαισιόδοξος για σύντομη λύση του Κυπριακού

Λέει πως η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ.ως συμπλήρωμα της ιδιότητας του μέλους του ΝΑΤΟ

Ενθαρρυμένος από τη μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ενώπιον της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων σε συνεδρία του περασμένου μήνα ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα.cfe0e_607_358_577_324

«Δεn θέλω ποτέ να ακούγομαι υπεραισιόδοξος, αλλά θα χαρακτήριζα αυτό που γίνεται στην Κύπρο ως μάλλον καλύτερο από απλώς λίγη πρόοδο. Οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνομιλήσει στις ηγεσίες αμφότερων των κοινοτήτων κάνουν λόγο για την καλύτερη ευκαιρία από το σχέδιο Ανάν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τη δουλειά που κάνει ο Έσπεν Έιντε», ανέφερε ο κ. Λίντινγκτον.

Ο Βρετανός Υπουργός διαπίστωσε αλλαγή κλίματος στο Κυπριακό, την οποία απέδωσε στην παρουσία δύο ηγετών που έχουν «δημοσίως και με τρόπο δυνατό δεσμευθεί να εξασφαλίσουν λύση».

Αναφέρθηκε σε μια σειρά «εξαιρετικά καλοδεχούμενων κινήσεων προς τα εμπρός», όπως οι συχνές συναντήσεις των δύο ηγετών και η ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, «είναι η υποστήριξη των προσπαθειών από τα Ηνωμένα Έθνη και από τους δύο ηγέτες και όχι να υπαγορεύσει τη λύση», κάτι που – όπως σχολίασε – θα ένωνε όλους τους Κύπριους εναντίον της έξωθεν υπαγόρευσης.

Σημείωσε ότι ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο είναι πολύ δραστήριος ως προς την παροχή βοήθειας και αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών Χάμοντ στο νησί. «Θέση μας παραμένει ότι θέλουμε να δούμε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως ορίζεται από τα συναφή ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους», συμπλήρωσε.

Επισήμανε δε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα να συμφωνηθούν, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό και η ασφάλεια. «Με ενθαρρύνει που βλέπω ότι οι ίδιοι οι ηγέτες και οι εκπρόσωποί τους ασχολούνται με αυτά τα θέματα», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής για την Τουρκία, ο κ Λίντινγκτον είπε ότι η Άγκυρα «έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει» πριν εκπληρώσει τα κριτήρια που θα είναι αναγκαία για να ολοκληρωθούν τα κεφάλαια 23 και 24 της διαδικασίας ένταξης (για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη), τα οποία βέβαια δεν έχουν ανοίξει ακόμα.

Σε ερώτηση για το «όλο και πιο αυταρχικό» καθεστώς Ερντογάν, ο Βρετανός Υπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία είναι σήμερα μία σθεναρή, δυναμική, πολυκομματική δημοκρατία, η οποία συνιστά στρατηγικό εταίρο της Βρετανίας. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα θέματα του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, είναι μέσω της διαδικασίας ένταξης. «Αν μπορέσουμε να φέρουμε την Τουρκία μπροστά και να αντιμετωπίσει το θέμα της Κύπρου ικανοποιητικά, τότε τεράστιες πιθανότητες ανοίγονται που πραγματικά είναι πολύ προς το συμφέρον μας», είπε.

Πρόσθεσε πως σε κάθε επαφή του με Τούρκους ομολόγους του λαμβάνει την απόλυτη διαβεβαίωση ότι βλέπουν το μέλλον της Τουρκίας στην ΕΕ, ως συμπλήρωμα της ιδιότητας του μέλους του ΝΑΤΟ. «Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον όλης της ΕΕ να προσδεθεί η Τουρκία σταθερά σε μια ευρω-ατλαντική ευθυγράμμιση», ανέφερε ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον.