Ζαν `Ασελμπορν: Σημαντικά βήματα στο Κυπριακό ως την Ανοιξη

Σημαντικά βήματα στο Κυπριακό ως την άνοιξη του 2016, αναμένει ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν `Ασελμπορν.AE702738AF23C3EA0C080AE1579A29DA

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσημες συνομιλίες, στο Υπουργείο Εξωτερικών, αντιπροσωπειών του Λουξεμβούργου και της Κύπρου, υπό τον ίδιο και τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Άσελμπορν χαιρέτισε την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό και ευχήθηκε σύντομα να βρεθεί λύση.

O YΠΕΞ του Λουξεμβούργου, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η ΕΕ μπορεί να συνδράμει με πιο πρακτικά βήματα στο θέμα της διαδικασίας για λύση, ανέφερε αρχικώς ότι είναι πεπεισμένος πως το 2016 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη και κατανοεί πόσο σημαντική είναι η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Υπενθύμισε ότι η προηγούμενη Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πριν την παρούσα που ολοκληρώνεται τέλος Δεκεμβρίου, ήταν το 2005 και ότι τότε ήμασταν κοντά σε λύση. Πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι η επόμενη προεδρία της χώρας του θα είναι σε 14 χρόνια.

“Είμαι πεπεισμένος ότι την Άνοιξη θα υπάρξουν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση και όλοι στην ΕΕ θα στηρίξουν αυτά τα βήματα” σημείωσε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ είπε ότι αναμένει, από τα όσα έχει ακούσει, ότι υπάρχει ελπίδα, ότι σημαντικά βήματα μπορούν να παρθούν την επόμενη Άνοιξη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος έχει πει πως “την Άνοιξη όλα θα έχουν επιλυθεί”.

“Δεν θέλω να λειτουργώ με ημερομηνίες, γνωρίζω για θέματα ειρηνευτικών διαδικασιών και αν κάποιος λειτουργεί με ημερομηνίες τότε δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο” , τόνισε.

Είπε ότι συνομίλησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ομόλογό του, την Ειδική Αντιπρόσωπο Λίζα Μπατενχάϊμ και ότι όλοι του έχουν αναφέρει πως υπάρχει ελπίδα. “Από την άλλη υπάρχουν και δύσκολα ζητήματα όπως το περιουσιακό, οι εγγυήσεις, αλλά η πολιτική βούληση είναι εκεί και αυτή πρέπει να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα”, σημείωσε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.

Στο ίδιο ζήτημα ο Κύπριος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει πρακτικά με τον απεσταλμένο του Προέδρου Γιούνκερ, Πίτερ Βαν Νούφελ. “Ο κ. Βαν Νούφελ είναι εδώ με εκπροσώπους της Κομισιόν και αν μιλάτε για πρακτικούς τρόπους για το πώς εμπλέκονται σας λέω ότι βοηθούν τις πλευρές στο θέμα του κεκτημένου που πρέπει να είναι μέρος της λύσης”, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου έκανε αναφορά και στο θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς του κράτους δικαίου και των βασικών δικαιωμάτων.

Σημείωσε πως πρέπει η ΕΕ να έχει στενότερη σχέση με την Άγκυρα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως είναι η μεταναστευτική κρίση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο, η ενέργεια και η οικονομία και ότι δεν μπορεί η ΕΕ παρά να εμπλακεί με την Τουρκία στους τομείς αυτούς.

Σημείωσε πάντως ότι σε όλες τις επαφές με την Τουρκία η χώρα του υπογραμμίζει ότι αν η Άγκυρα επιθυμεί επίσπευση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, πρέπει να κάνει βήματα στο θέμα της υλοποίησης των υποχρεώσεών της έναντι στην ΕΕ και σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ συνεχάρη αρχικώς τον κ. `Ασελμπορν για την πολύ παραγωγική, επιτυχημένη και αποτελεσματική λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης.

Για το Κυπριακό εξέφρασε την εκτίμηση της Λευκωσίας για την υποστήριξη του Λουξεμβούργου σε θέσεις αρχών, όπως την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του κεκτημένου μετά τη λύση.

Για τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το Λουξεμβούργο και η Κύπρος είναι μικρές χώρες που μοιράζονται όμως κοινές αξίες.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η θέση της Λευκωσίας παραμένει ξεκάθαρη, πως δηλαδή η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την Κύπρο, προκειμένου να προχωρήσει στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

Στην ατζέντα επίσης βρέθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, και η μεταναστευτική κρίση, θέματα τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. `Ασελμπορν ανέφερε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις σε πολλά ζητήματα και επαναβεβαίωσαν τις στενές και ιστορικές διμερείς σχέσεις. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της χώρας του στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

Για τη μεταναστευτική κρίση, είπε ότι η ΕΕ έχει για την ώρα αποτύχει στην εφαρμογή των πολιτικών στις οποίες έχει καταλήξει για αντιμετώπιση της κρίσης. Είπε ότι πρόκειται για μια κορυφαία προτεραιότητα και ότι θα είναι μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αν οι διαφορές εξακολουθήσουν να υφίστανται. “Αν η ΕΕ δουλέψει ομαδικά τότε πιστεύω πως διαρκείς λύσεις μπορούν να εξευρεθούν και να τεθούν σε εφαρμογή”, ανέφερε.

Ανέφερε ότι η Προεδρία του Λουξεμβούργου θέλησε να προσεγγίσει το ζήτημα ως πακέτο που έχει να κάνει με πολλούς άξονες όπως η επανεγκατάσταση, η μετεγκατάσταση, ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων και άλλα, τονίζοντας ότι έχει αποφασιστεί ο μηχανισμός της μετεγκατάστασης και σύντομα θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι ο μηχανισμός Frontex πρέπει να καταστεί πιο δυνατός και ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας ή της Ιταλίας είναι σύνορα ολόκληρης της ΕΕ.