Προϋπολογισμός 2016:Ορισμένες από τις θέσεις της τ/κ πλευράς βρίσκονται σε σύγκρουση με τις αρχές λύσης, λέει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

Η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ λένε τη μισή αλήθεια για την οικονομία, είπε στην ομιλία του στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος επέκρινε την Κυβέρνηση και για την πολιτική της στα ενεργειακά, καθώς και για τη στάση που τηρεί σε θέματα που αφορούν πολιτικές της ΕΕ και την προθυμία της να συνδράμει η Κύπρος στις επιθέσεις εναντίον της Συρίας.

Ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ôçò Ê.Å. ôïõ ÁÊÅË ¢íôñïò Êõðñéáíïý óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ãéá ôçí óõæÞôçóç ôïõ ðñþôïõ Êñáôéêïý Ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ 2014 ï ïðïßïò êáôáñôßóèçêå ìå âÜóç ôéò äåóìåýóåéò ðïõ áíÝëáâå ç ÊõðñéáêÞ Äçìïêñáôßá óôï ðëáßóéï ôïõ Ìíçìïíßïõ Óõíáíôßëçøçò ìå ôçí Ôñüéêá, Ëåõêùóßá 18 Äåêåìâñßïõ 2013.

Για το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως αποτελούν θετική εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, σημείωσε όμως πως ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού δεν είναι ανθόσπαρτος και ότι δεν έχουμε ακόμα χειροπιαστά δείγματα κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας, υπενθυμίζοντας πως τα μείζονα ζητήματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και των εποίκων, στα οποία θα κριθεί η ίδια η Τουρκία, δεν έχουν ακόμα συζητηθεί κατά τρόπο ουσιαστικό.

Πέραν τούτου, ορισμένες από τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, τουλάχιστον όπως διακηρύσσονται δημοσίως, βρίσκονται σε σύγκρουση με τις αρχές λύσης, είπε, για να προσθέσει πως αν σε αυτά προστεθεί η επιφυλακτικότητα του κ. Αναστασιάδη με τις συγκλίσεις, που δαιμονοποιήθηκαν για μικροκομματικούς σκοπούς, γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Είπε ακόμα ότι δυσκολίες προκαλεί και η επιμονή κύκλων της ελληνοκυπριακής πλευράς για απόρριψη του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, επιμένει ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από το συμφωνημένο, εδώ και δεκαετίες πλαίσιο, θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα την οριστική διχοτόμηση, ενώ απέρριψε και τα περί συμπόρευσης του ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε κομβικό σημείο. Αν επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στο περιουσιακό τότε θα ακολουθήσει συζήτηση του εδαφικού, αυτή τη φορά με χάρτες και αριθμούς. Αν συμφωνηθεί και αυτό το κεφάλαιο, τότε φθάνουμε στην τελευταία πράξη, που είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Επαναλαμβάνουμε ότι μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. δεν χρειάζεται άλλες εγγυήσεις. Πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται νατοϊκές εγγυήσεις. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που αυτό έγινε αντιληπτό και εγκαταλείφθηκε η ιδέα. Επίσης οφείλουμε όλοι να παραμείνουμε συνεπείς στην αρχή της αποστρατιωτικοποίησης» είπε ο Άντρος Κυπριανού.
Ανέφερε επίσης ότι ενώ πολλοί μιλούν για το κόστος της λύσης, ξεχνούν τα τεράστια οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αφού, όπως είπε, μόνο οι εξοικονομήσεις από την αποστρατιωτικοποίηση και τα οικονομικά οφέλη από την άρση του εμπάργκο σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια είναι αρκετά για να καταδείξουν ότι η λύση του Κυπριακού θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ επιμένουν να λένε τη μισή αλήθεια και ανέφερε πως έξοδος από το Μνημόνιο δεν σημαίνει και τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, όπως δηλώνει καθημερινά η Κυβέρνηση δια των Υπουργών της.

Ειδικότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι επαναλαμβάνεται πλέον απροκάλυπτα ότι είναι ιδεολογικό ζήτημα και ας δεσμεύτηκε ο κ. Αναστασιάδης προεκλογικά με την υπογραφή του ότι δεν πρόκειται να τις προωθήσει.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην πραγματική οικονομία, ο Άντρος Κυπριανού μίλησε για ταξική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού.

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ δεν συναισθάνονται την ευθύνη τους για τις πολιτικές που επέλεξαν να επιβάλουν στο λαό. Ούτε αντιλαμβάνονται το κοινωνικό κόστος αυτών των πολιτικών. Πανηγυρίζουν για την έξοδο στις αγορές και τα δήθεν χαμηλά επιτόκια που εξασφάλισαν. Δεν τους ενοχλεί ότι στην Κύπρο πληρώνουμε τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια στην Ευρωζώνη. Επικαλούνται συνεχώς τα επιτεύγματα του τραπεζικού τομέα και την πλήρη τάχα σταθεροποίηση του. Προσπερνούν το ότι οι τράπεζες δεν δίνουν νέα δάνεια. Το ότι χρειάζονται νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Διαφημίζουν νύχτα-μέρα τις επιδόσεις στα δημόσια οικονομικά και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Αδιαφορούν από ποιών τις τσέπες παίρνουν τα χρήματα. Ωφέλιμοι για τους λίγους, αρεστοί στην Τρόικα και αδιάφοροι για τον κόσμο. Αυτό απέδειξαν ότι θέλουν και μπορούν να είναι ως Κυβέρνηση» είπε.

«Κομπάζει η Κυβέρνηση ότι έδωσε σε δεκαέξι χιλιάδες, νέες οικογένειες, εισόδημα. Δεν λέει όμως ότι τα πήρε από τους μικροσυνταξιούχους, τους μονογονιούς και τους ανάπηρους για να τα δώσει. Κομπάζει ότι έκανε μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση. Στην πραγματικότητα πήρε από τους φτωχούς για να δώσει στους πιο φτωχούς αφήνοντας ανέγγιχτους τους πλούσιους» πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση κατεδαφίζει το σύστημα υγείας με την προσπάθεια εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.
Διερωτήθηκε δε «πώς να πιστέψουν οι πολιτικές δυνάμεις ότι ο Πρόεδρος εννοεί τα όσα λέει για συλλογικότητα και διαβούλευση, όταν επιτρέπει στην Κυβέρνηση να λειτουργεί αυταρχικά με το δόγμα «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», όταν η Βουλή περιφρονείται, όταν καθημερινά καταρρακώνονται οι θεσμοί και όταν διορίζονται στους ανώτατους θεσμούς του κράτους άνθρωποι επειδή έβγαιναν με τον κ. Αναστασιάδη στις προεκλογικές εξέδρες και εξευτελίζουν τα αξιώματα τους με το χειρότερο τρόπο, όταν άνθρωποι τους οποίους ο Πρόεδρος εμπιστεύθηκε ως άριστους των αρίστων αποδεικνύονται ως κατώτεροι και του μετρίου, όταν αυτοί που μας παρέδιδαν μαθήματα να σεβόμαστε τους ανεξάρτητους θεσμούς, σήμερα που ελέγχονται οι ίδιοι, συγκρούονται με αυτούς που οι ίδιοι διόρισαν».
Κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ακόμα και η ελπίδα που υπήρχε για έξοδο από τα αδιέξοδα με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου δείχνει να εξανεμίζεται και απουσιάζει το πλάνο, η στρατηγική με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι προοπτικές για την Κύπρο. «Η συμφωνία με την British Gas είναι θετική εξέλιξη. Οφείλουμε όμως να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση ότι η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου από το κοίτασμα Αφροδίτη, δεν πρέπει να θεωρηθεί και ως η ευκαιρία να ακυρωθεί οριστικά η προοπτική της δημιουργίας του δικού μας τερματικού υγροποίησης» είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να μιλά και να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. «Δώσαμε αγώνα για να προστατεύσουμε την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη. Δυστυχώς συναντήσαμε την άρνηση της Κυβέρνησης, που φρόντισε να αναπέμψει όσες πρόνοιες ήταν προς όφελος της κοινωνίας. Δίνουμε μάχη για να διασώσουμε τη δημόσια περιουσία, σ’ αντίθεση με την Κυβέρνηση που προεκλογικά δεσμευόταν αλλά μετεκλογικά έκανε επίσημη πολιτική της τις ιδιωτικοποιήσεις. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για να βελτιώσουμε το χάος που δημιούργησε η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής και η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας την οποία και απορρίψατε» είπε.
«Θέλουμε να δώσουμε στη χώρα νέα δυναμική, νέα προοπτική. Να βελτιώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Θέλουμε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας» είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ έχει ήδη καταθέσει πληθώρα προτάσεων και επεξεργάζεται παράλληλα και νέες προτάσεις.

«Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει βυθισμένη στη στασιμότητα. Δεν μπορεί ο λαός να υπομένει άλλο τα βάρη δίχως ελπίδα. Έχουμε χρέος να μην παραδώσουμε το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του, στις «μεταρρυθμίσεις» που ξεπουλούν όσα κατακτήσαμε. Έχουμε χρέος να σταματήσουμε αυτή την κατηφόρα. Να σταθούμε απέναντι από όσους νομίζουν ότι αυτός ο τόπος είναι τσιφλίκι τους∙ όσους νομίζουν ότι κάνουν χάρη στον κόσμο αν του εξασφαλίζουν μισθό των 500 ευρώ ή επίδομα των 400 ευρώ», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Κατηγόρησε ακόμα την Κυβέρνηση ότι εμφανίζεται «αμέριμνη» σε σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως η τραπεζική ένωση, προειδοποιώντας για εξελίξεις που θα είναι «καταστροφικές» για το Συνεργατισμό, αν δεν ληφθούν έγκαιρα πολιτικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε ανησυχία για την προθυμία της Κυβέρνησης να συνδράμει η Κύπρος στις επιθέσεις εναντίον της Συρίας, που δείχνει, όπως ανέφερε, ότι η Κυβέρνηση δεν αναλύει, άρα και δεν αντιλαμβάνεται τους κίνδυνους που ελλοχεύουν για τον τόπο και το λαό από την εμπλοκή μας στις επιχειρήσεις.