Προϋπολογισμός 2016:Δραματική μείωση στη ποιότητα ζωής των Κυπριών πολιτών λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Την ευχή όπως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 είναι “ο τελευταίος προϋπολογισμός του Μνημονίου” και ότι “δεν θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας”, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Πρόεδρος ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέρθηκε σε “πρωτοφανή επίθεση και υπονόμευση των ανεξάρτητων θεσμών του κράτους μας από την παρούσα Κυβέρνηση με τελευταίο παράδειγμα την επίθεση κατά του Γενικού Ελεγκτή”.

“Η προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου εναντίον του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη ήταν καθόλα απαράδεκτη και καταδικαστέα σε πολλαπλά επίπεδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σημειωτέον επέλεξε να μην πει ούτε κουβέντα για τη συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα τους προηγούμενους μήνες, την οποία συμπεριφορά το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως ανάρμοστη, επέλεξε την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος απεκάλυψε, ως όφειλε και ως είχε καθήκον, κάποιες κατ’ ισχυρισμό παράτυπες ή και παράνομες ενέργειες της Κυβέρνησης του”, πρόσθεσε.

Και αντί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνέχισε, να αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφανθεί εκείνος αν προκύπτει οποιαδήποτε παρανομία, για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να αυτοαναιρεθεί απροκάλυπτα, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά που παρότρυνε τον Γενικό Ελεγκτή να είναι άτεγκτος.

“Είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης, θέλει τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη να είναι άτεγκτος μόνο με θέματα που δεν αφορούν την κυβέρνηση του. Όμως η προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αποτελεί μόνο κατάφωρη παρέμβαση στα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή. Αποτελεί και πράξη πολιτικού εκφοβισμού. Γιατί με την προχθεσινή της απόφαση η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπάθησε να προκαταλάβει και το αποτέλεσμα της εξέτασης διαφόρων ζητημάτων από τη Νομική Υπηρεσία και δικαίως ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι αυτό έπρεπε να είχε αποφευχθεί”, πρόσθεσε.

Δεν μιλάμε απλώς για λάθος χειρισμούς από την κυβέρνηση, αλλά για μια συνειδητή προσπάθεια, είπε να ασκηθεί πίεση στον Γενικό Ελεγκτή, προφανώς για να αυτοπεριοριστεί και να μην επιμένει σε έλεγχο θεμάτων που ενοχλούν την κυβέρνηση Αναστασιάδη. “Αλλά και να ασκηθεί πίεση στο Γενικό Εισαγγελέα για να παρεμποδιστεί η διερεύνηση μιας υπόθεσης που αφορά Υπουργό της παρούσας Κυβέρνησης. Η παρούσα Κυβέρνηση δείχνει να μην επιθυμεί να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του θεσμικού ελέγχου και του κράτους δικαίου. Αυτό ονομάζεται αλαζονεία της εξουσίας”, σημείωσε.

Το ΔΗΚΟ θεωρεί,, συνέχισε, πως η Βουλή πρέπει να παρέμβει και να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο αναφορικά “με την απαράδεκτη, εξωθεσμική και ετσιθελική συμπεριφορά της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες και με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου προς αυτή τη κατεύθυνση”.

Σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως θα είναι και ο πρώτος μετά από τρία χρόνια τον οποίο θα κληθούμε να εφαρμόσουμε χωρίς την εποπτεία της τρόικα και εκτός μνημονίου.

Αναφέρθηκε σε θετικές εξελίξεις στην οικονομία που συνέβαλε και το ΔΗΚΟ όπως η προοπτική επιστροφής στις διεθνείς αγορές με την έκδοση Κυβερνητικών ομολόγων, η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, τα έσοδα του κράτους προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση για το 2016 σε σχέση με το 2015 (+1,4%), η κυπριακή οικονομία έχει επιστρέψει σε ρυθμούς (έστω οριακούς) θετικής ανάπτυξης.

Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2016 παρουσιάζεται ισορροπημένος, ή έστω οριακά ελλειμματικός [-0,1%], με πρωτογενή όμως πλεονάσματα [+2,4%].

Αναλογιζόμενοι την ευθύνη έναντι στον τόπο και το λαό μας, σημείωσε, αναλάβαμε το πολιτικό κόστος και με την υπεύθυνη στάση μας θεωρούμε πως έχουμε συμβάλει καθοριστικά στις προσπάθειες ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης της κυπριακής οικονομίας.

“Από το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την απαγόρευση στις καταχρηστικές ρήτρες και τα τιμωρητικά επιτόκια, από το δικαίωμα εξαγοράς δανείου με έκπτωση αλλά και την έκπτωση στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, το Δημοκρατικό Κόμμα άσκησε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Και ως αποτέλεσμα της υπεύθυνης μας στάσης, η χώρα μας ελπίζουμε να εξέλθει από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016 και η Κύπρος να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία”, πρόσθεσε

Από την άλλη όμως, συνέχισε, δεν συμφωνούμε με την ωραιοποιημένη εικόνα της κυπριακής οικονομίας που προβάλλει καθημερινά η Κυβέρνηση.

“Αν είμαστε success story πώς εξηγείται αυτή η δραματική μείωση στη ποιότητα ζωής των Κυπριών πολιτών;”, διερωτήθηκε.

Μπορεί, είπε, η οικονομία μας στο σύνολο της να παρουσιάζει μια οριακή αύξηση, όμως έχει αυξηθεί η ανισότητα – έχει μεγαλώσει το χάσμα των πλουσίων και φτωχών, είμαστε η τρίτη χειρότερη χώρα σε ανισότητα στην Ευρώπη. “Είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι μετά την Εσθονία και τη Λιθουανία. Κάποιο, λίγοι έχουν βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση μέσα στην κρίση. Οι περισσότεροι όμως έχουν φτωχύνει. Εδώ και καιρό φεύγει για το εξωτερικό ο παραγωγικός πληθυσμός μας, οι μορφωμένοι νέοι μας και τους αντικαθιστούν ξένοι ανειδίκευτοι εργάτες. Έχουν μειωθεί σημαντικά οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Έχουν μειωθεί οι συνολικές θέσεις εργασίας”, πρόσθεσε.

Εξακολουθούμε, τόνισε, να έχουμε το υψηλότερο επίπεδο ιδιωτικού δανεισμού στην Ευρώπη και το υψηλότερο ποσοστό μη-εξυπηρετούμενων δανείων στη παγκόσμια ιστορία των τραπεζών.
Κυπριακό
Περιγράφοντας τι λύση θέλει το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε πως θα πούν «ναι» σε μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Ζητάμε όμως να μας εξηγήσουν κάποιοι τι εννοούν με τον όρο «μετεξέλιξη»; Αν εννοούν την τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε αυτή να μετατραπεί σε ομοσπονδία, τότε εμείς συμφωνούμε και θα υποστηρίξουμε μια τέτοια λύση. Αν όμως από την άλλη, συμφωνούν με τον κ. Ακιντζί ότι, το τ/κ συνιστών κρατίδιο θα μετεξελιχθεί από το ψευδοκράτος και το ε/κ κρατίδιο θα μετεξελιχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία τότε εμείς διαφωνούμε”, σημείωσε.

Η πενταμερής, ανέφερε, θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ΚΔ. “Για τον ίδιο ακριβώς λόγο διαφωνούμε με την Πενταμερή Διάσκεψη την οποία φαίνεται ήδη να έχει αποδεχθεί ο ΠτΔ”, πρόσθεσε.

“Δεν χρειαζόμαστε πενταμερή. Αν είναι απλά για να καταργήσουν τις εγγυήσεις τότε δεν χρειαζόμαστε πενταμερή. Μπορούν απλά να τις καταργήσουν! Μπορεί να εφαρμοστεί το Μοντέλο Μπούργκερστοκ για αυτό το σκοπό”, συμπλήρωσε.